Rundveehouderij

Achtergrond

Uitstoot melkkoeien blijft hoog

Het aanbod van slachtkoeien in Leeuwarden was woensdagavond 9 september met 467 dieren ongeveer gelijk aan de week ervoor.

De verwachting van handelaren dat de aanvoer van uitgestoten melkkoeien op zou drogen, kwam niet uit. Het lijkt erop dat veel melkveehouders nog achterlopen in hun fosfaatplanning. Ook is kostenbesparing deels oorzaak voor een grotere uitstoot van dieren. O-kwaliteit slachtkoeien noteerden in Leeuwarden € 2.60 – € 2.85, dat is een daling van 5 cent van de minimumprijs. De mindere kwaliteiten zakten 5 cent in prijs. Om de marktdag nog beter weer te geven, zou volgens handelaren een prijsdaling van 10 cent niet hebben misstaan.

Aanbod houdt aan

Slachtingen en verdere verwerking van vlees verlopen best goed. Vakanties zijn voorbij en de vraag naar goedkopere delen vlees vanuit de supermarkten is op peil. En met dalende prijzen blijven consumenten het rundvlees op het boodschappenbriefje houden. Het extra aanbod van koeien is ook volgende week nog de realiteit. Slachterijen draaien volop en het rundvlees wordt weggezet in de afzetkanalen. Toch is met dit aanhoudende hoge aanbod een verdere prijsverlaging van de magere koeien niet te stoppen.

Prognose: Prijs daalt verder met 5 tot 10 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.