Rundveehouderij

Achtergrond 36 reacties

Verpanden melkgeld lonkt voor FrieslandCampina

FrieslandCampina zoekt vermogensversterking. Het liefst van de eigen leden. Dat is ook het goedkoopst en eenvoudigst. Het komt echter niet zonder prijs.

Directe ledenaansprakelijkheid kan wel eens eerder bij FrieslandCampina terug zijn dan veel leden vermoeden. En dan zonder dat daarvoor de statuten worden gewijzigd. Een omweggetje is snel gevonden. Het enige dat nodig is, is instemming van de leden om een deel van het melkgeld als onderpand aan te bieden voor een nog af te sluiten financiering.

Maand melkgeld verpanden

Het voorstel om bijvoorbeeld een maand melkgeld te verpanden aan financiers werd de afgelopen weken genoemd op al gehouden ledenbijeenkomsten. Bekend is dat FrieslandCampina op zoek is naar manieren om de financiën te versterken. Eind vorig jaar stemde de ledenraad al in met een voorstel om voor € 300 miljoen aan achtergestelde obligaties uit te geven aan externe financiers. Tot een daadwerkelijke uitgifte is het niet gekomen, mogelijk door de coronacrisis.

Nu ligt er dus weer een verzoek bij de leden, of zij willen bijstorten. Eigenlijk heeft dat de voorkeur boven andere opties, zo zei coöperatievoorzitter Frans Keurentjes op 26 juni in een toelichting. Hij sprak niet over verpanding van melkgeld. Volgens hem is de discussie nog open, maar al vragend werd duidelijk dat FrieslandCampina niet per se zit te wachten op een versterking van het vermogen in ledenobligaties, die goed zijn voor krap de helft van het totale eigen vermogen.

FrieslandCampina wil liefst vrij beschikbaar geld

FrieslandCampina wil vrij beschikbaar geld, zoals het vermogen in de dode hand (vermogen dat niet op naam staat van de leden, dat is bij FrieslandCampina lager dan bij bijvoorbeeld Arla). Maar het kan ook verpand melkgeld zijn. Toevallig of niet, de waarde van een maand melkgeld is ook zo’n € 300 miljoen. Daarmee kan al gauw het dubbele geleend worden op de kapitaalmarkt.

Lees verder onder de foto

Bijstorten door leden heeft de voorkeur boven andere opties, aldus coöperatievoorzitter Frans Keurentjes. - Foto: Ton Kastermans fotografie
Bijstorten door leden heeft de voorkeur boven andere opties, aldus coöperatievoorzitter Frans Keurentjes. - Foto: Ton Kastermans fotografie

Voordeel van verpanding van melkgeld boven de uitgifte van een achtergestelde obligatielening buiten het bedrijf is dat hierover geen hoge rente hoeft te worden betaald. Dat drukt de kosten dus. En alleen in geval van een faillissement is dan een deel van het geld weg dat de leden nu nog vast hebben staan in de vorm van ledenobligaties. Zover is het nog niet.

Nu hebben FrieslandCampina-boeren vaak nog een streepje voor bij de banken omdat ze zoveel geld in de coöperatie hebben zitten. De vraag is hoe dat straks zal zijn

Er zijn echter ook nadelen. Niet alleen wordt het vermogen op naam uitgehold. Tevens gaat de constructie ten koste van de financiële soliditeit van ledenbedrijven. Nu hebben FrieslandCampina-boeren vaak nog een streepje voor bij de banken omdat ze zoveel geld in de coöperatie hebben zitten. De vraag is hoe dat straks zal zijn.

Los van de vraag of de leden mee willen financieren, de toestemming om een achtergestelde ledenobligatie uit te geven blijft overeind. FrieslandCampina zou uiteindelijk dus wel € 600 miljoen kunnen gaan belenen.

Waar heeft FrieslandCampina het geld voor nodig?

Grote vraag is wel waarvoor al het extra geld nodig is, en kennelijk toch wel dringend. Daar lijkt de directie tot nog toe geen duidelijkheid over te geven richting leden. Moeten er gaten worden gedicht, of wil men meer investeren, en waarin dan? Tegen de achtergrond van teruglopende resultaten, een oplopende schuldenberg en een voor de onderneming nog altijd (te) dure garantieprijs lijkt het niet te veel gevraagd dat de directie aangeeft waar het lek zit.

Laatste reacties

 • Alco

  Gaten die gedicht moeten worden?
  Ja, van verliezen in het verre Oosten.

 • J.G.M. RIJPKEMA

  stel drectie verantwoordelijk voor dubieuze investeringen in buitenland en als zij zich niet kunnen verantwoorden dan afscheid nemen van deze figuren met hun mooie praatjes kost mischien wat extra maar slecht besturen kost veel meer. Ga verstandig om met door boeren verdiend geld.

 • J.G.M. RIJPKEMA

  het gaat vooral om een goed financieel beleid . Is mischien siebesma van dsm een mogeklijkheid.

 • J.G.M. RIJPKEMA

  dit is toch krankzinnig als men niet kan aangeven waar dit geld voor nodig is.

 • kleine boer

  rijpkema nog krankzinniger dat ze gewoon hun zin weer door gaan drijven..... en daar nog een dik vet salaris van ons voor krijgen....

 • J.G.M. RIJPKEMA

  U kan als lid onmiddellijk vergadering oproepen is wat voorwerk voor nodig maar met deskundige hulp zou ik dat zeker doen en ook de mening vragen waarom ze wel moeite doen naar minister schouten te luisteren met beleidsmaatregelen en eigen bedrijf naar de verdoemenis helpen met slechte directie.

 • 8911077012

  dan komt er straks bij de leden in hun eigen jaar verslag te staan 8. 3 % van melk geld in onderpand bij campina .... dit zou toch te gek voor woorden zijn..... ook hier zal bank bij veehouder naar kijken bij eigen onderpand.... ook nog de vraag of er niet leden zullen zijn die het eerst hun eigen bank moeten vragen... grond verkopen waar onderpand opzit
  kan je ook niet verkopen zonder bij bank te melden
  te krankzinnig voor woorden
  IK ZEG STEM TEGEN
  LEDEN VOORZITTERS DIE DIT KRANKZINNIGE VOOR STEL OVER WILLEN BRENGEN MOETEN ZE DIRECT BUITEN ZETTEN

 • J.G.M. RIJPKEMA

  de beste oplossing is verkoop van buitenlandse deelnemingen die soms toch maar weinig opleveren voor het resultaat

 • Bennie Stevelink

  @RIJPKEMA, op Pakistan na zijn de buitenlandse bedrijven winstgevend. Verlies wordt vooral geleden op een deel van de ledenmelk.

 • haj146

  Moeten we dan met 33 cent melkgeld de coöperatie nog aan het infuus hebben? De fusie is als sneeuw voor de zon geweest!

 • Trot

  Bennie vreemd of niet dat er eerst word geroepen melken wij kunnen hem kwijt en zeggen leden melk is de verlies post ,daar snap ik iets nie of toch wel?

 • J.G.M. RIJPKEMA

  dan zullen de verwerkingskosten en personeelskosten omlaag moeten door vervanging personeel doorautomatisering .hetzelfde zie je op de boerderij door vervanging melkstal door robotmelken in principe is dit in de fabriek makkelijk uit te voeren je kan beter wat personeel uitsaneren dit kost 1keer geld maar als je teveel personeel hebt kost dit elk jaar teveel

 • J.G.M. RIJPKEMA

  er zou dus door de leden moeten worden geeist dat dit alleen kan worden gebruikt voor kostprijsverlaging

 • farmerbn

  En wat nog veel erger is? De vanillevla van campina smaakt niet meer naar vanille! Het is gele blanke vla. De vanille- prijs is dik omhoog gegaan maar dat wil toch niet zeggen dat je er dan maar geen in moet doen? Campina moet voor qualiteit en smaak gaan. Geen gele blanke vla verkopen voor vanillevla.

 • Zuperboer

  Er zal eerst een hele duidelijke omschrijving moeten komen waar dat geld voor nodig is. Daarvoor zijn genoeg kritische ledenraadsleden aan boord. Tenminste zo verkondigen ze zelf veelvuldig als je op de FC-site commentaar levert op het gemak waarmee de directie de hamerstukken langs de ledenraad brengt. Heb al eerder gezegd dat de RvC niet functioneert en dat daar flink de bezem door moet worden gehaald. Een board van drie externen vanuit de financiele, juridische en managementhoek zijn meer dan genoeg om het beleid van de direktie te kunnen beoordelen.

 • Bennie Stevelink

  @RIJPKEMA, DOC heeft de laagste kostprijs van de wereld. Hoe komt het dat juist deze fabriek het slechtste uitbetaalt?

 • J.G.M. RIJPKEMA

  ja maar friesland campina heeft veel andere produkten en waarschijnlijk betere verkoop lijnen ik denk ook dat er grote verschillen zijn tussen de produkten van campina in netto opbrengst maar ik denk toch dat er winst valt te behalen met het grote schaalvoordeel om de kosten te verlagen.

 • J.G.M. RIJPKEMA

  de doelstelling moet zijn friesland campina moet zoveel mogelijk verdienen voor de boeren al deze personeelsleden zijn in dienst van de leden het moet niet zo zijn dat de boeren slecht verdienen omdat frieslandcampina zoveel kost.

 • Adrian

  je kunt natuurlijk ook gewoon naar de ledenbijeenkomsten gaan. Daar worden de vragen van Klaas heeft gewoon beantwoord en je kunt er in gesprek met het bestuur en de districtsraad. Volgens mij de beste plek om dit onderwerp te bespreken en je mening te geven.

 • J.G.M. RIJPKEMA

  bijvoorbeeld in de wereld in china zijn ze bezig om zoveel mogelijk produkten zo goedkoop mogelijk ook in nederland op de martkt te gooien wat doet nederland de oude bedrijven in stand houden met veel geld in de toekomst veel schuld ook hier moeten de kosten per eenheid drastisch omlaag anders blijven we zitten met veel werklozen onze regering heeft de vitale kracht van nederland kapotbezuinigd dit is onderwijs gezondheidszorg infrastruktuur

 • puddingbroodje

  Ongelofelijk wat een reacties ga naar een ledenavond en je weet alles.

 • kleine boer

  puddingbroodje of beter resultaat laten zien is er geen discussie!!

 • boevermans

  FC is naar de toekomst kapitaal nodig om de certificaten van de oudere stoppende leden op te kopen. Aangezien er meer stoppers zijn dan bedrijfsopvolgers.
  Men kan hiervoor ook geld van b.v. pensioenfondsen gaan aantrekken, maar
  hiervoor wordt een hogere rente betaald dan financiering door eigen leden.
  Wanneer de eigen leden garant staan voor een bancaire financiering betaalt FC
  2% rente. Momenteel betaalt men bij een pensioenfonds 7% rente.
  Dit rendement haalt men ook op de beurs.

 • eja

  Als wij als veehouders onze financiering bij de bank willen uitbreiden zal in alle gevallen verantwoording afgelegd moeten worden waarvoor deze bestemd is!
  Ik kan mij daarom niet voorstellen dat de applausmachine zich stil houdt!!!

 • @123

  Blijkbaar zijn de scheuren in het buitenland opgelopen groter dan men naar buiten toe wil toegeven.

 • string

  Friesland Campina verkoopt de producten voor veeeeel te weinig geld (andere fabrieken ook). Het klopt niet, waar verdwijnt ons geld naar toe???

 • witrug123

  Bennie, doc betaald inderdaad niet het meest.opvallend vind ik altijd dat de doc boeren hier in een straal van 25 km om mij heen ( schat een stuk of 10) toch het hardst doorgaan,grote stallen bouwen,groeien investeren 2e locatie kopen noem maar op. De melkprijs is daar toch niet zo laag als word voorgeschoteld, of het zijn hele goede ondernemers . Denk het laatste,daarom leveren ze ook niet aan rfc • buitenok

  Adriaan. Als je kritische vragen stelde op de zomerbijeenkomst word je mond gesnoerd. En wel verplicht onderpand geven. Ik vind dat niet kunnen. Laten ze eerst een fatsoenlijke berekening laten zien. Bestuur heeft het over 600 mlj in 10 jaar . Dus 60 milj/jaar. Dat bedrag halen ze nu al binnen met de cent/liter korting die ze per 1-1-2020 hebben ingevoerd????

 • Jaap Schuijtemaker

  Bij ons geen gemopper maar wij willen wel in het jaarverslag kunnen zien waar het geld ingestoken is.

 • farmerbn

  Ik ben al een tijdje geen lid meer van campina maar toen waren er ledenbewijzen die gekoppeld waten aan de melklevering. Stoppers kregen de ledenbewijzen uitbetaald. Volgens een eerdere reactie van bennie zijn er geen ledenbewijzen meer die gekoppeld zijn aan de leveranties en dat is een grote fout. Iedere boer die flink heeft uitgebreid hoefde niet extra geld in te leggen terwijl stoppers wel uitgekeerd moeten worden. Dat gaat een keer mank lopen.

 • klaasvdHorst

  reactie FrieslandCampina dl 1: Voor een grote, internationale onderneming als FrieslandCampina is goede toegang tot de (korte en lange termijn) kredietmarkten belangrijk. Voor de dagelijkse gang van zaken en ook om investeringen in de toekomst te kunnen doen, bijvoorbeeld bouw van nieuwe fabrieken in groeimarkten. Kredietbureaus spelen hierbij een belangrijke rol. Het kredietprofiel en de kredietwaardering (rating) die zij voor FrieslandCampina opstellen is een soort rapportkaart waarop investeerders hun beslissingen baseren. Een solide creditrating zorgt voor goede toegang tot krediet en lagere rentekosten. • klaasvdHorst

  reactie RFC dl2: Tijdens de Zomerledenbijeenkomsten die momenteel plaatsvinden, spreken we met de leden over verschillende aspecten van onze korte en lange termijn financiering. FrieslandCampina is een financieel solide onderneming die absoluut tegen een stootje kan, maar we moeten altijd vooruit blijven kijken en we staan momenteel waarschijnlijk aan de vooravond van een grote, wereldwijde recessie. Het kredietprofiel kan met het oog hierop verder worden versterkt door de ‘impliciete achterstelling van het melkgeld’ die we in principe nu hebben ‘expliciet’ te maken, met andere woorden vast te leggen. Andere grote coöperaties, zoals Fonterra en Dairy Farmers of America, hebben dit al eerder gedaan.
  Concreet zou dit betekenen dat we vastleggen dat bij hele grote problemen voor de onderneming, en je moet daarbij denken aan het theoretische geval van een faillissement of surseance van betaling, de vorderingen van senior schuldeisers (zoals banken en verzekeraars die geld hebben uitgeleend aan FrieslandCampina) voorgaan op de uitstaande melkgeldvordering van de leden. De kredietbureaus en investeerders hechten hier veel waarde aan en het is een simpele, kosteloze manier om ons kredietprofiel verder te versterken en op jaarbasis miljoenen aan rentekosten te besparen.

 • klaasvdHorst

  reactie rfc dl 3: Er is dus absoluut geen sprake van “verpanding van melkgeld” en dit betekent ook niet dat “het vermogen op naam wordt uitgehold” of dat dit ten koste gaat van “de financiële soliditeit van de ledenbedrijven” zoals in het artikel wordt aangegeven. In tegendeel, de financiële positie van de leden is het meeste gebaat bij een sterke, goed gefinancierde onderneming die de bron is van alle kasstromen richting de leden. Dus als de onderneming een solide kredietprofiel heeft, heeft elk lid daar baat bij.

 • Bennie Stevelink

  Precies @farmerbn, daar werd op de bijeenkomst, door het bestuur, dan ook een vraag over gesteld aan de aanwezige leden. Moet het bezit van ledenobligaties gekoppeld worden aan melklevering? Op de bijeenkomst waar ik was vonden de meeste leden dat deze koppeling wel gemaakt moet worden. Hoe dat precies ingevuld moet worden ligt nog open.

 • gerben5

  Het is wel klaas vd horst die dit schrijft. Die leeft van RFC stuk schrijven . Leden ga gewoon naar de vergadering.

 • Mfb

  Wat een slecht artikel. Ga eerst maar eens op een cursus om je financiele inzichten te verbeteren Klaas.
  en de reactie van FC daarna niet eens verwerken in je artikel maar in de reacties is helemaal slecht. Daarmee blijft het slechte artikel verkeerd nieuws verspreiden.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.