Rundveehouderij

Achtergrond

Grote aanvoer lammeren, matige prijs

Iets minder dan twee weken voor het islamitische Offerfeest was op de veemarkt in Leeuwarden de aanvoer van lammeren en schapen toch al aanzienlijk.

Het aanbod van ruim 1.000 stuks is vlot verkocht, de noteringen bleven niettemin ongewijzigd. Dat heeft te maken met een relatief groot percentage ooien en lichtere rammen, wat het gemiddelde gewicht in de aangeboden koppels drukte.Volgende week is er een nog beduidend grotere aanvoer te verwachten, met veel meer (zware) rammen die tot dusver zijn vastgehouden ten behoeve van het Offerfeest.

Vergunning verkrijgen ritueel slachten lastig

De sector verwacht volgende week wel strubbelingen. Kleinere slachterijen die momenteel voor de reguliere slacht gewoon hun werk mogen doen, hebben het al langere tijd zeer moeilijk de benodigde vergunning te krijgen om ritueel te slachten en klanten te ontvangen met inachtneming van de huidige strenge corona-beperkende maatregelen.

Belgische afnemers

De inkoop van Belgische afnemers was deze week matig, er zijn ca. 200 lammeren op transport naar het zuiden gegaan. De slachterij daar wil minder in voorraad nemen om volgende week voldoende ruimte te hebben voor halal-waardig lamsvlees.

De noteringen van de slachtschapen bleven deze week eveneens ongewijzigd. Het aanbod was klein en de kwaliteit matig, daardoor zat er ditmaal niet net als vorige week een plusje in.

Prognose: prijsstijging.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij Marktprijzen

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo

Of registreer je om te kunnen reageren.