Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Vloeibare zuivel krap, bulkproducten stabiel-positief

Waar vloeibare zuivel wat stijgt in prijs door een krap aanbod, blijven prijzen van bulkproducten stabiel.

De prijzen van de meeste vloeibare zuivelproducten krijgen door een krap aanbod een duwtje omhoog, terwijl de prijzen voor de grote ‘bulkproducten’ stabiel tot stabiel-positief blijven. Zie hier het beeld van de zuivelmarkt deze week.

Kaasprijs kruipt stilletjes omhoog

De kaasprijs maakt niet meer de grote sprongen van de voorbije weken, maar lijkt net als vorige week heel stilletjes omhoog te kruipen. Goudse foliekaas brengt op de spotmarkt tussen de € 2,75 en € 2,80 per kilo op. Mozzarella brengt ook rond de € 2,80 op. De kaasfabrikanten die kunnen, maken zoveel mogelijk kaas. Ook omdat sommigen al meer hebben verkocht dan ze eigenlijk kunnen produceren.

Overvloed aan vloeibare wei

De grote kaasproductie zorgt voor een overvloed aan vloeibare wei, die door een tekort aan droogcapaciteit tamelijk weinig opbrengt. Vloeibare wei brengt tussen de € 10 en € 12 per 100 kilo droge stof op, De prijs van weipoeder zit door een krap aanbod juist weer goed in de lift en gaat naar de € 750 per ton.

Prijzen mageremelkpoeder stabiel

Punt is dat de productie van weipoeder moet wijken voor mageremelkpoeder en er geen extra capaciteit meer vrij is in de droogtorens. De prijzen van mageremelkpoeder lijken overwegend stabiel rond € 2.150 en € 2.200. Door een krap aanbod is de prijs van mageremelkconcentraat wel gestegen naar zo’n € 1.950 per ton droge stof. Room brengt zo’n € 4.150 per ton op. Dat levert wel een heel groot verschil op met de boterprijs, die blijft hangen tussen de € 3.100 en € 3.200 per ton.

De spotmelkprijs kreeg deze week door het krappe aanbod ook een duw omhoog en brengt zo’n 33 cent af boerderij op. Weidemelk en Vlog nog iets meer.

Prognose: aanhoudend licht positieve markt, vloeibaar extra gevraagd.

Laatste reacties

  • gvleemingh1

    Klaas vd Horst , HOEVEEL meer brengt weidemelk en vlog op de vrije markt op ?

  • klaasvdHorst

    De toeslag die een boer krijgt is voor Vlog vrijwel standaard,
    voor weidegang loopt het uiteen van 0,5 tot 2 ct
    Wat het op de spotmarkt extra opbrengt, is geheel afhankelijk van het spel van vraag en aanbod op een gegeven moment. Ik kan me heel goed voorstellen dat gecertificeerde weidemelk op dit moment een leuke extra opbrengt, maar ik heb geen inzicht in individuele contracten.

Of registreer je om te kunnen reageren.