Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs slachtkoe kruipt verder omhoog

De vraag naar slachtkoeien is in de afgelopen weken geleidelijk aan verder toegenomen.

Aangezien er niet bijzonder veel uitstoot van uitgemolken koeien plaatsvindt, wordt er getrokken aan de beschikbare dieren. De prijzen zijn gestegen, met kleine stappen tegelijk. Op de veemarkt in Bunnik was de aanvoer van 71 slachtkoeien en drie stieren aan de krappe kant, het aanbod werd vlot verkocht. Vorige week donderdag hield in Leeuwarden de aanvoer ook al niet over.

Zware melkkoeien

In het puur luxe vlees zijn de prijzen momenteel stabiel, de trend naar boven vindt vooral plaats in de categorie zware melkkoeien. Juist die hebben in de tijd waarin de coronamaatregelen op hun strengst waren aan waarde ingeboet. Er verdween het nodige vlees in de gehaktmolen dat normaal richting horeca ging, of een exportbestemming (Spanje, Portugal) kreeg. De afzet van dat vlees is behoorlijk hersteld. De meest gewilde koeien zijn daarom die in de categorie O en P.

De worstkoeien, in Bunnik overigens niet ruim aangeboden, stijgen minder in prijs. Het aanbod is matig, in de melkveehouderij vindt weinig vernieuwing van de stapel plaats. Dat steunt de prijzen ook, verbetering van de vleesverkoop is in deze periode van het jaar niet eenvoudig.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.