Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Kalme markt gebruiksvee door exportbelemmering

De export van vaarzen ligt nagenoeg op z’n gat. Er wordt wel wat handel gedaan, maar noemenswaardig is het niet.

Dat er nu zo weinig wordt geëxporteerd heeft meerdere oorzaken. De belangrijkste zijn de coronacrisis en de exportbelemmeringen. Door de uitbraak van het coronavirus komen klanten uit het buitenland niet naar Nederland om de dieren te bekijken.

Door de exportbelemmering die minister van Landbouw Carola Schouten afkondigde, is het uitvoeren naar derde landen nagenoeg onmogelijk. Prijzen noemen vinden handelaren dan ook lastig.

Ook de afzet van langdrachtige vaarzen naar melkveehouders binnen Nederland is rustig. De prijzen liggen tussen de €1.000 en €1.375 per dier, maar handelaren zien dat het lastig is om het aanbod geplaatst te krijgen.

Aanbod groeit

Het aanbod aan langdrachtige vaarzen gaat de komende periode wel groeien. Kortdrachtige vaarzen die bestemd waren voor export, komen dan als langdrachtig beschikbaar. Die ontwikkeling gaat er volgens handelaren voor zorgen dat de prijzen nog wel iets verder zakken.

De handel in melkvee blijft op een rustig niveau doorlopen. Het aanbod dat er is vindt eigenlijk betrekkelijk vlot zijn weg in de markt. Een verandering van de prijzen is er dan ook niet. Richting de zomermaanden wordt daarin ook niet veel anders verwacht door handelaren.

Gemiddeld genomen liggen de prijzen voor 1e kwaliteit melkvee tussen de €1.050 en €1.525 per dier. Soms wordt er ook nog boven deze notering gehandeld, maar dat is eerder uitzondering dan regel, aldus handelaren.

Hoewel de prijzen de afgelopen weken niet of nauwelijks bewegingen laten zien, is het niveau van de noteringen nagenoeg gelijk aan die van een jaar terug. Ook toen lag de prijs voor melkvee van 1e kwaliteit op zo’n €1.525 per dier.

Prognose: maximaal stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen van gebruiksvee vind je in Boerderij Marktprijzen

Melkkoeien
Vaarzen
Fokpinken

Eén reactie

  • kanaal

    zouden ze eens bij fhilips of amsl moeten doen, je mag die beesten niet melken en niet exporteren dood mag wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.