Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Geen glyfosaat meer nodig met ecoploegen

Herbert van Zeijts liet zijn maisland dit voorjaar voor het eerst door zijn loonwerker ecoploegen. Die methode is arbeidsintensiever, niet duurder.

Herbert van Zeijts is één van de melkveehouders die meedoet van het project Groene Groenbemesters van De Innovatie Coöperatie, die in 2019 op initiatief van de gemeente Lochem (Gld.) is opgericht. Het doel: minder glyfosaatgebruik voor het onderwerken van vanggewassen in het voorjaar op maisland. En dat is gelukt. “We konden dit voorjaar zonder glyfosaat en houden het alleen nog achter de hand als er bijvoorbeeld kweek is”, vertelt Van Zeijts.

Lees verder onder de foto.

Herbert van Zeijts (44) heeft in Eefde (Gld.) een veebedrijf met 200 melkkoeien, 90 stuks jongvee en 125 hectare land. Daarvan is 24 hectare mais. - Foto Jan Willem Schouten
Herbert van Zeijts (44) heeft in Eefde (Gld.) een veebedrijf met 200 melkkoeien, 90 stuks jongvee en 125 hectare land. Daarvan is 24 hectare mais. - Foto Jan Willem Schouten

Waarom doet u mee?

“De gele velden gingen me steeds meer tegenstaan. Voor het imago van de boer is het standaard inzetten van glyfosaat niet ideaal, maar tot vorig jaar deed ik dit nog tijdens het spitten van maisland na de groenbemesters Italiaans raaigras en bladrammenas. Daar wilde ik graag van af, ook om voor te sorteren op een eventueel verbod. Eind vorig jaar kreeg ik de kans om via De Innovatie Coöperatie een vraagstuk bij studenten van Aeres en Zone.college in te dienen en dat ging over het terugdringen van ons glyfosaatgebruik. Daar formuleerden ze een goed antwoord op.”

Wat kwam daar uit?

“Ecoploegen. In de praktijk betekent dit dat we op onze 24 hectare maisland ondiep gingen ploegen op 10 à 15 centimeter. Op gps en niet door de voor. Dit deed onze loonwerker Boschloo met een achtschaarploeg met hoge capaciteit. Die ecoploeg heeft onze loonwerker hiervoor speciaal aangeschaft. Hij bedient er meerdere boeren mee, maar hij steekt er ook zijn nek mee uit. De resultaten zijn er naar; geen glyfosaatgebruik dit voorjaar.”

Kosten gelijk tot iets lager

Wat betekende dit financieel voor u?

“Onze kosten zijn gelijk tot iets lager in vergelijking met vorig voorjaar. Er zijn nu wel twee bewerkingen: ecoploegen en zaaien. Daar staat tegenover dat glyfosaat niet nodig is en dat we geen spuitkosten meer hebben. De brandstofkosten liggen volgens Boschloo lager. De nieuwe methode is wel arbeidsintensiever, maar dat geldt voor de loonwerker en niet voor ons. Voor andere veehouders is er bovendien nog een ander voordeel. Zonder glyfosaatgebruik kunnen ze makkelijker voldoen aan keurmerk On the way to PlanetProof waar dit een van de voorwaarden is om een hogere melkprijs te kunnen beuren. Voor ons was dit keurmerk echter sowieso geen prikkel. Wij weiden namelijk niet.”

Veel positieve reacties

Het gaat u dus puur om het imago?

“Ja, ook vanwege onze locatie. We zitten met ons bedrijf op 100 meter afstand van het dorp Eefde. We hadden al bloemenranden met zonnebloemen op onze akkers en nu zijn ook de gele glyfosaatvelden verdwenen. Daar krijgen we erg positieve reacties op.”

Zijn er verbeterpunten?

“Nee, dit voorjaar hebben we onze groenbemesters zorgvuldig kunnen onderwerken met ecoploegen. Een punt van aandacht is misschien wel dat je voor deze methode relatief grotere en rechte percelen nodig hebt. Dat is bij ons gelukkig het geval.”

Laatste reacties

 • Trot

  Leuk geprobeerd meet droogste lente ooit gaat da ook als het de groeizaamste lente is

 • agratax(1)

  @Trot waarom zou het niet gaan? Voor Round Up was er ook niet veel anders dan ploegen of cultiveren om groenbemesters in te werken.

 • Gebageit

  Is gewoon een veredelde stoppelploeg, gaat een paar jaar leuk en dan kun je de onkruid druk niet meer aan omdat je te ondiepen grondbewerking doet.

 • HJ O R

  Wij hebben onze groenbemester slechts een keer doodgespoten in meer dan 45 jaar.
  Dat betrof een zeer nat voorjaar, uiteindelijk was het gewas meer dan een meter hoog, zijn met een trekker met dubbel lucht wezen spuiten en blij dat we weer thuis waren. Wij ploegen gewoon traditioneel, als groenbemester gebruiken we meestal rogge, deze wordt meestal afgeweid voor het ploegen. Helaas geeft dat de laatste jaren wat problemen door de droogte en moet er voor het mais poten beregend worden.

 • Leslie

  nog nooit glysofaat gebruikt voor groenbemesters. Op tijd onderwerken en vooral ook de juiste groenbemester gebruiken. en idd die gele akkers moet je als sector gewoon niet willen.

 • trekker123

  Agratax, toen er nog geen RoundUp was hadden we o.a. gramoxone en TCA (Tri Chloor Azijnzuur).

 • landboer

  Gewoon ploegen op 20 centimeter, ben je geen glyfosaat noch ecoploeg nodig

 • nita

  Allemaal mooie verhalen, maar als je op zware grond in het voorjaar ploegt of ecoploegt groeit er het hele jaar niets meer

 • Eppie113

  Moet je wel tijdig op je grond kunnen om te ploegen, lukt hier vaak niet, te nat. Hoe krijg je de groenbemester weg bij niet kerende grondbewerking ?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.