Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Zuivelmarkt kent hogere prijzen

De zuivelprijzen klimmen verder omhoog na de forse dalingen vanwege de coronacrisis. Toch zijn inkopers op hun hoede voor verdere prijsstijgingen.

ZuivelNL noteerde woensdag 27 mei al hogere prijzen voor boter en mageremelkpoeder. De prijzen zetten daarmee de trend van de afgelopen weken moeiteloos voort. Boter pluste met € 130 naar € 2.980 per ton. Voor mageremelkpoeder van eerste kwaliteit ging het prijsniveau met € 70 omhoog naar € 2.070 per ton, terwijl een paar weken terug nog het interventieniveau van € 1.698 per ton in de buurt was.

Stemming beter

Het past in een markt waarin de stemming een stuk beter is dan een paar weken terug. De vraag naar room is nog altijd goed, terwijl het aanbod niet overdadig is. De prijzen voor room liggen nu op zo’n € 4 per kilo, al worden ook transacties gemeld die daar iets boven of beneden liggen. Inkopers willen niet veel verder gaan dan de genoemde € 4, terwijl verkopers juist verder omhoog willen.

Datzelfde geldt eigenlijk ook in de markt voor mageremelkconcentraat. Voor dit product ligt de prijs om en nabij de € 2 per kilo. Inkopers willen niet hoger dan dit niveau, verkopers zouden graag verder omhoog willen. Ergens in het midden moeten ze elkaar zien te vinden. Toch lijkt een veel verdere stijging van de prijs niet realistisch.

Beperkte ruimte hogere kaasprijs

Ook voor kaas worden deze week verdere prijsstijgingen genoemd. Goudse foliekaas doet momenteel zo’n € 2,70 per kilo. De afgelopen weken is de prijs stevig omhoog gegaan en dat schrikt inkopers wel af nu. Dat de horeca en foodservice meer vragen ter voorbereiding op het moment dat ze weer open mogen, zorgt ervoor dat het aanbod de afgelopen periode niet heel ruim is geweest. Nu deze vraag weer wat lijkt te normaliseren, wordt een afvlakking van de prijsstijging verwacht.

Prognose: stabiel tot licht hogere prijzen.

Laatste reacties

 • .....

  Goed nieuws

 • deB.


  Vooralsnog pakken de zuivelbedrijven de boeren hard!!

 • Steenbok

  Komt weer goed!

 • Bolder01

  Wanneer gaan wij dat dan merken, ja ja achter de komma zeker, en de ruwvoer prijzen voor de komma

 • AA1

  zuivel industrie momenteel grote boevenbende we worden onderbetaald

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.