Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Vraag naar ruwvoer groeit

Het is droog, de vraag naar ruwvoer groeit. Snijmais is momenteel goed gevraagd, maar via de voerhandel beperkt verkrijgbaar.

De prijs loopt iets op en varieert van € 70 tot – voor de beste mais – € 80 per ton. Grasbalen zijn gevraagd, maar het aanbod is klein. De prijs ligt rond € 40 tot € 50 per baal. De hooi- en stromarkt loopt rustig. Tarwestro wordt wat meer ingekocht om er jongvee en droogstaande koeien mee bij te voeren en ruwvoer uit te sparen. Ook graszaadhooi gaat vlotter weg bij de handel. Echt substantiële prijswijzigingen levert het niet op, de aanvoer is ruim toereikend.

Bierbostel is in trek

In de recent afgekondigde voermaatregelen in het kader van stikstofreductie wordt vooral beperking opgelegd aan de hoeveelheid ruw eiwit in krachtvoer. Bierbostel en tarwegistconcentraat zullen daarbij in ieder geval buiten beschouwing blijven. Dat is dan een klein lichtpunt in deze kwestie. Vooral bierbostel is in trek bij melkveehouders vanwege de voeder-technisch gezien gunstige eigenschappen. Het is nog duur. De marktprijs is recent wel wat verlaagd, maar staat nog steeds zo’n € 6 per ton hoger dan vorig jaar en rekent nog niet echt gunstig ten opzichte van de voederwaardeprijs.

Tarwegistconcentraat tendeert de laatste weken wat goedkoper, de meeste leverancier hebben hun tarieven met € 0,10 per procent droge stof verlaagd. Het aanbod is genormaliseerd nu de tarweverwerkende fabriek in Wanze (B) weer is opgestart na een onverwacht wekenlang uitgelopen sluiting voor technisch onderhoud. Protiwanze is nu weer goed verkrijgbaar.

Aan het aardappelfront is er nog weinig verandering. De reststromen van de verwerkende industrie blijven krap. Het volume voorradige voeraardappelen is daarentegen groot, met stabiel lage prijzen. Telers houden ze echter nog steeds vast.

Prognose: prijshoudend.

Eén reactie

  • Vhouder

    geloof het best hier groeit niet veel met die droogte en die verkeerde wind niks geen groeizaam weer

Of registreer je om te kunnen reageren.