Rundveehouderij

Achtergrond

Verwaarding rundvlees blijft een probleem

De prijzen voor slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden maakten woensdagavond 6 mei een pas op de plaats. Alleen voor de magere koeien zat er een lichte prijsstijging in.

Het blijft voor slachterijen een probleem om de slachtkoeien goed tot waarde te brengen. De vraag naar het luxere achtervlees van de koeien is nog altijd zeer tam. Wellicht dat door de versoepeling van de coronamaatregelen wat meer vraag vanuit de horeca loskomt, maar het is nog de vraag hoe het consumptiepatroon van Nederlanders er straks uit gaat zien.

Impasse

De huidige prijzen voor slachtkoeien stellen enigszins teleur. Toch merken handelaren op dat het relatief krappe aanbod de prijzen overeind houdt. Wat dat betreft bevindt de markt zich een beetje in een impasse. Het lukt slachterijen door een matige vraag geen hogere prijs voor het vlees te realiseren, terwijl diezelfde slachthuizen vanwege het krappere aanbod aan slachtkoeien de prijzen niet veel kunnen verlagen.

Stabiele prijzen verwacht

Op de veemarkt in Leeuwarden bleven de prijzen voor koeien tot en met de P-kwaliteit stabiel. Voor P-kwaliteit slachtkoeien ligt de notering nog altijd op € 2,15 tot € 2,35 per kilo geslacht gewicht. Volgens handelaren staan er geen grote prijsverandering op stapel.

Prognose: stabiel.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.