Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Vertrouwen keert terug in zuivelmarkt

Als is de coronadreiging nog niet bezworen, de zuivelmarkt krijgt gaandeweg steeds meer vertrouwen terug. Het schroomvallige herstel van de voorbije weken is omgeslagen in onbeschroomd herstel van vraag en prijzen.

Het sterkst is dat voelbaar op de markt voor vloeibaar product. Afgemeten aan de snel aantrekkende vraag wordt het aanbod daar opeens als ‘extreem krap’ ervaren. Het feit dat de melkaanvoer over de seizoenspiek heen is en dat de droogte zich ook steeds meer doet voelen, speelt beslist mee. Rauwe spotmelk noteert opeens weer zo’n 30 cent, magere melk 18 tot 19 cent. Room en mageremelkconcentraat doen ook goed mee. Room wordt afgerekend op zo’n € 3,85 per kilo, concentraat op goed € 1,70.

Kaasmarkt trekt ook weer aan

Naast de markt voor mageremelkpoeder trekt nu ook de kaasmarkt weer merkbaar aan. Mozzarella wordt op de spotmarkt verhandeld voor prijzen tussen de € 2,65 en € 2,75 per kilo. Foliekaas gaat voor € 2,50 tot € 2,60 per kilo weg. Dit terwijl hetzelfde product in de voorbije weken in grote volumes voor € 2,20 en soms minder per kilo werd verkocht. Wat nog maar kort geleden teveel was, is nu te weinig.

Een kaaspakhuis van FrieslandCampina in Lutjewinkel (N.-H.). De kaasmarkt trekt weer wat aan en prijzen gaan omhoog. - Foto: Lex Salverda
Een kaaspakhuis van FrieslandCampina in Lutjewinkel (N.-H.). De kaasmarkt trekt weer wat aan en prijzen gaan omhoog. - Foto: Lex Salverda

Voornaamste oorzaak is dat het foodservice kanaal zich weer aan het vullen is, maar ook speelt mee dat markten zoals Italië, weer open gaan. Het geeft de handel nieuwe moed en, met vertraging (vanaf juli/augustus, zo valt te horen), brengt het ook weer betere melkprijzen in zicht voor de boer.

Prognose: hogere prijzen over de hele linie

Laatste reacties

 • deB.


  Wordt hard tijd ook....kosten rijzen de pan uit

 • Attie

  Ja ja deB, maar toch.., mooi nieuws!

 • deB.


  Niet dan?? Seizoenspiek is er dus niet geweest.... met de herfst is alles stik duur!

 • AA1

  geachte deB
  kosten gaan toch voor de baat...……….

 • farmerbn

  Zuivelbedrijven die even niks verkocht hebben zijn wederom de winnaar. Hoeveel gaat eigenlijk op dagprijs weg Klaas?

 • jaantjes1

  Ik mis de reactie van de RABO bank op dit herstel. Hadden zij niet iets anders voorspeld?

 • wmeulemanjr1

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.