Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Rampzalige toestand voor stierenmesters

De stierenmesterij maakt rampzalige tijden door, signaleert Piet Mostert. Hij is ook bevreesd voor het verdwijnen van veel vleesveebedrijven vanwege de stikstof.

Een jaar is hij nu voorzitter van de Federatie van Vleesveestamboeken. “Een heel turbulent jaar”, schetst Piet Mostert de eerste twaalf maanden. Door corona zit de vastgoedbemiddelaar en Limousin-hobbyhouder nog midden in die turbulentie. De afzet van luxe vlees loopt spaak, maar hij waagt zich niet aan een voorspelling hoe dat afloopt.

Frustratie over Den Haag

Vooral de problematiek rond stikstof heeft veel tijd en energie gekost, waarbij de Federatie geregeld in Den Haag de belangen van de vleesveehouderij onder de aandacht bracht. Tot zijn frustratie heeft dat niet al teveel geholpen. Mostert constateert dat het ministerie vleesveehouderij en melkveehouderij over één kam scheert.

Terwijl de vleesveehouderij een heel andere uitstoot heeft dan de melkveehouderij, zegt Mostert. “De dieren krijgen minder krachtvoer en de zoogkoeien lopen bijna het hele jaar door buiten. Als we dat naar voren brengen, is het enige wat je als antwoord krijgt, dat het wordt meegenomen. Het enige wat we kunnen doen, is voortdurend onze stem laten horen.” In zijn ogen heeft Den Haag maar één doel voor ogen: inkrimpen van de veehouderij.

Piet Mostert (57 ) uit Chaam is sinds 1 jaar voorzitter van de Federatie van Vleesveestamboeken, waarin tien stamboeken samenwerken. Samen met Jos Bolk overlegde hij namens de Federatie binnen het Landbouw Collectief met minister Schouten over stikstof. - Foto: Peter Roek
Piet Mostert (57 ) uit Chaam is sinds 1 jaar voorzitter van de Federatie van Vleesveestamboeken, waarin tien stamboeken samenwerken. Samen met Jos Bolk overlegde hij namens de Federatie binnen het Landbouw Collectief met minister Schouten over stikstof. - Foto: Peter Roek

Gaan professionele vleesveehouders gebruik maken van de opkoopregelingen?

“Oudere vleesveehouders zonder opvolger waarschijnlijk wel. Zij willen af van de rompslomp en de regelgeving. Maar bij de meesten is het houden van stieren of zoogkoeien iets dat ze van generatie op generatie doen. De bereidheid bij hen om te verkopen is hier zeker niet groot.”

En de hobbyboeren?

“Voor hen is het houden van dieren een passie. Ze zijn niet uit op rendement. Er moet eerder geld bij dan dat het geld oplevert. Vanuit die passie willen ze zo lang mogelijk doorgaan. Zij verkopen niet.”

Je luidt de noodklok over de vleesveehouderij.

“Het is rampzalig. De vleesveehouders hebben de stallen vol staan. Voor stierenmesters is er geen afzet. In de te volle stallen worden de stieren te zwaar en de veehouders worden hierdoor gekort in de prijs. De stieren kosten de stierenmesters alleen maar geld. Voor de prijs van alleen maar snijvlees voor onder meer gehakt kun je ze niet verkopen. Wel lijkt er een trend te ontstaan als gevolg van de coronacrisis waarbij de consument wil betalen voor regionaal kwaliteitsvlees. De consument lijkt zich meer bewust te worden van wat hij eet. Zoogkoeienhouders die aan verkoop van vleespakketten doen en kwaliteitsdekstiertjes kunnen afzetten, kunnen hiermee een paar winstgevende activiteiten oppakken. Maar ook hier geldt: premies zijn essentieel om deze tak overeind te houden.”

Het is rampzalig. De vleesveehouders hebben de stallen vol staan. Voor stierenmesters is er geen afzet

Naar de toekomst toe is er het nieuwe Europese landbouwbeleid. Er gaan stemmen op om weer een dierpremie in het leven te roepen.

“Dat zou een goede zaak zijn. Het is hard nodig, want de verdiensten zijn laag, maar er is geen eenheid in Europa. Een land als Frankrijk, dat al een dierpremie voor zoogkoeien kent, hecht veel belang aan zo’n premie. Frankrijk is een grote speler. De vleesveehouders kunnen niet zonder de premie. Ze bepalen voor de meesten het bedrijfsresultaat. Onder druk van Frankrijk denk ik dat die premie er wel gaat komen.”

Minister Schouten zou ook voor zo’n premie kunnen pleiten?

“Dat is het probleem. Ze heeft een dalende lijn voor de veehouderij voor ogen. Ik vrees dat ze ons niet gaat ondersteunen.”

Is dat frustrerend?

“Je hebt een gevoel van machteloosheid. Heel frustrerend. Het enige wat we kunnen doen is als organisaties in Den Haag samen op te trekken. Alleen samen kunnen we iets betekenen.”

Je hebt zelf in Frankrijk tien jaar een vleesveebedrijf gehad. Wat is er in Frankrijk anders dan in Nederland? Wat kunnen we ervan leren?

“In Frankrijk heb je ministers die van boerenkomaf zijn. Ze kunnen zich goed inleven in de situatie van de veehouders. Ze weten wanneer maatregelen tot wanhopige situaties kunnen leiden. Ze zien het belang van het onderhoud van het platteland door de vleesveehouders. Dat is in Nederland nog niet doorgedrongen. Wie gaat hier natuurgebieden onderhouden als er geen vleesvee meer is om dat te doen? Gaat de overheid het soms zelf doen? Moet je eens kijken wat dat kost! In Nederland is er een veel grotere verwijdering tussen de boeren en de overheid.”

Den Haag heeft maar één doel voor ogen: inkrimpen van de veehouderij

Minister Schouten is ook van boerenkomaf.

“Zij is meer genegen om de Brusselse regels te volgen. In Frankrijk is het juist de minister die de boeren wil verdedigen. Ze zijn veel loyaler.”

Voor kwaliteitsvlees is er altijd het ideaalbeeld van Frankrijk. De consument kent er de rassen en de verschillen in kwaliteit.

“In Nederland is de herkomst geen algemeen goed. De consument kijkt vooral eerst naar de prijs. Maar is een groep die bereid is om meer te betalen voor kwaliteit. Met name bij boeren die zelf vlees verkopen zie je een flinke stijging. Ook daarbuiten is er groei, maar niet in die mate als bij het regionaal zelf verkopen. Dat zouden we ook moeten zien te bereiken op supermarktniveau. Dan heb je het wel over een veel grotere volumes, die je moet kunnen aanbieden. Daar zijn we volop mee bezig.”

Gaat dat lukken? Het is vaker geprobeerd om dat in de supermarkten voor elkaar te krijgen.

“Dat zal de toekomst uitwijzen. Ik heb er vertrouwen in. Je ziet dat consumenten bewuster bezig zijn met gezond eten. Vlees van vleesvee is gezond. Het is op een natuurlijke manier gegroeid. Niet zoals een plofkip, maar als een scharrelkip. Het moet lukken om de consument daar bewust van te maken.”

Wat doet de Federatie aan het promoten van het kwaliteitsvlees?

“We willen de consument meer betrekken bij de vleesveehouderij. Het idee is om de consument uit te nodigen bij de Nationale Vleesvee Manifestatie (NVM) volgend jaar. We willen bekende koks laten komen voor allerlei proeverijen en voor barbecues. Allemaal consumentgericht. We moeten veel meer werken aan de bewustwording bij de consument. In de voorjaarsvergaderingen hadden we daarvoor een grote stap willen zetten, maar vanwege corona zijn die vergaderingen niet doorgegaan. We hadden er een onderzoek naar de wensen van de consument willen presenteren.”

We moeten veel meer werken aan de bewustwording bij de consument

Wat komt er uit dat onderzoek naar voren?

“De consument wil voor gemak en voor kwaliteit echt wel betalen. Als voorbeeld het scharrelei en het scharrelvlees. Waarom zouden ze dat dan niet doen voor puur, eerlijk Nederlands kwaliteitsrundvlees. Je ziet ook een keuze voor gemak. De consument wil kant-en-klare pakketten om een maaltijd uit samen te stellen. In die pakketten moeten we kwaliteitsvlees zien te krijgen.”

Voor Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont speelt nog altijd de problematiek van de keizersnedes.

“Er is een tendens om via fokkerij naar meer natuurlijke geboorten te gaan. Die tendens is aan de gang. Binnen twee jaar is er een echte afname te zien. We werken toe naar een situatie waarbij de vleesveehouderij nagenoeg vrij is van keizersnedes, al zal 100% vrij niet mogelijk zijn. Het is een mentaliteitsverandering. Niet meer het maximum gewicht, maar natuurlijke geboorten horen op nummer één te staan. Dat besef is er. Er is geen verzet. De consument wil het: wie betaalt bepaalt. Ik zeg het dan ook zo in de besprekingen met de fokkers: wie vergeet om zich voor te bereiden, bereidt zich voor om vergeten te worden.”

Saamhorigheid neemt toe

Eendracht maakt macht. Onder dat motto probeert Piet Mostert de tien stamboeken in de Federatie te binden. “Je wilt geen kar met kikkers, die er voortdurend uitspringen. De stem van iedereen afzonderlijk is minder sterk dan een gezamenlijke stem van de Federatie. Dat besef is er”, stelt de Federatie-voorzitter. Nu de vleesveehouderij onder druk staat door de slechte vleesprijzen en door de stikstofmaatregelen, ziet hij dat juist de saamhorigheid toeneemt. “De coronasituatie versterkt dat gevoel van saamhorigheid nog eens extra. Alle neuzen staan dezelfde kant op”, constateert de Brabander.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Bij het vleesvee blijven alleen de hobbyboeren over. Europa zet de deur open voor goed rundvlees uit Zuid-Amerika en die heeft een lagere kostprijs. Ik zie alleen toekomst in rundvleesproductie met Nederlandse koeienrassen zoals MRY en Blaarkop in de oorspronkelijke gebieden en met bv een kaasmakerij/zuivelwinkel.

  • Vhouder

    beste farmerbn valt onder goed rundvlees uit zuid Amerika ook onder met hormonen behandelde runderen uit zuid Amerika

  • Schaap1975

    dit allemaal komt door de grote handelsdeals tussen Amerika en de EU. En idd goed rundvlees uit zuid amerika laat me niet lachen. stieren worden daar gemest in feedlods en worden zo gevoerd dat je vooraf al moeten weten wanneer ze precies geslacht kunnen worden anders vallen ze aan de grond en kunnen niet meer lopen.
    En hoe zit het daar met vervoer, controle op veehouders, veevervoerders en slachthuizen en dierenwelzijn? Waarmee wordt het vlees behandeld dat het zo goed houdbaar blijft?

  • 8911077012

    SCHAAP1975 HELEMAAL MEE EENS ....... MAAR .......
    HELAAS ALS MUNTJE BIJ MAALTJE KOMT VRETEN ZE IN NEDERLAND ALLES

  • mariapeel

    Hoeveel gewone stieren meesters zijn er? Of bedoelt je rosé?

  • jan4072

    In bijv India worden heel goedkope trekkers en auto's geproduceerd maar die voldoen niet aan de Europese eisen en mogen hier dus niet de weg . Dan moet het toch mogelijk zijn om Europese eisen samen te stellen waaraan voedsel moet voldoen en zo niet dan mag hier niet op de markt komen. Dan komt gelijk de opmerking van supers willen niet. Ik denk dat dat meevalt als het maar voor iedereen geldt. Aan een duur stuk vlees verdient een supermarkt tenslotte meer dan aan een goedkoop stuk vlees

  • farmerbn

    Europese autofabriekanten willen auto's verkopen in Zuid-Amerika en hierdoor moet de Europese grens open voor hun vlees. Er werken veel Europeanen in de autobranche. Daarom ook dat die goedkope auto's uit India hier niet mogen rijden ( van de Europese autobranche).

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.