Rundveehouderij

Achtergrond 12 reacties

Opvallende stijging in prijzen melkpoeder

Op de zuivelmarkt gebeurde deze week iets heel bijzonders. Een aantal prijzen trekt aan, met name die van melkpoeders.

Het gebeurt wel na een ontspannen voorgaande week, maar ook net op, of net na de piek van de melkaanvoer en nog temidden van de coronasores.

Hing de prijs van mageremelkpoeder in de voorbije weken vaak net iets boven het interventieniveau, nu is er onder de € 2.000 per ton amper nog magere melkpoeder te koop. De prijs van vol poeder beweegt zich rond de € 2.700 per ton.

Foodservice weer op gang

Grote vraag is: waar komt deze plotselinge opleving vandaan, en is die blijvend? Het kan er mee te maken hebben dat de foodservice (restaurants, catering etc) weer op gang komt, maar zal de vraag daar vandaan doorzetten? En maakt dat niet dat de vraag vanuit de retail terugvalt? Mogelijk speelt ook een lager melkaanbod vanaf het zuidelijk halfrond mee. Het is nog veel giswerk.

Kaas en boter delen niet opleving

Bovendien delen de kaas en boter nog niet in de opleving. Daar zijn de prijzen vrij stabiel laag. Bovendien wordt met mageremelkpoeder van € 2.000 per ton en boter van € 2.500 of € 2.600 per ton nog lang geen melkprijs van 34 cent gemaakt. Eerder 6 cent minder. Toch is de opleving van de poederprijzen goed nieuws.

In het kielzog van de melkpoeder trekt ook de prijs voor mageremelkconcentraat aan (naar € 1,30 tot € 1,40 per kilo droge stof), evenals die voor spotmelk (rond 28 cent franco). Room werd ook weer duurder en brengt nu tussen de € 3,30 en € 3,40 per kilo op,

Prognose: iets meer vraag, betere prijzen.

Laatste reacties

 • deB.

  Er wordt zoveel naar beneden gekletst!!!

 • EL

  Mensen moeten toch eten!

 • Wijnand

  Het lijkt wel of ze bang zijn dat het stijgt

 • Jaap39

  Dca notering boter plus 10%

 • deB.

  Er komt zo weinig voer over europa als het zo door gaat... wordt een drama

  Hier kletst men, kaas blijft achter..... mag nog wel eens beter informeren hoe het er daadwerkelijk bij staat.... met z'n nog lang geen 34.... zo klaar met negatief gedram werkelijk!

 • farmerbn

  Hoeveel procent van de zuivelproducten worden verkocht voor dag-prijzen? En hoeveel op basis van een contract en voor hoeveel maanden? Zuivelfabrieken zullen toch niet alles op dagprijzen verkopen?

 • Jaap39

  Nog even en er zijn giga tekorten....

 • klaasvdHorst

  #farmerbn. Misschien een flauw antwoord, maar alles hangt af van de omstandigheden. Algemene regel is wel dat in tijden van onzekerheid alle kopers niet meer inkopen dan ze kunnen overzien.

 • eja

  ook de Rabobank praat het naar beneden
  Waarvoor dank!!
  Laat die banken maar eens op hun eigen corebusiness letten want bij ABN Amro hebben 2 klanten voor 400 miljoen kwartaal verlies gezorgd.....!!!
  Hoezo spreiding!!!!!

 • tinusje

  was te verwachten die schaarste oa door dumpen melk en aantrekkende vraag....ook praatte de rabo het omlaag en dan gaat het juist omhoog...toppi

 • farmerbn

  @klaas; inderdaad flauw. In tijden voor de onzekerheid willen kopers een deel vastleggen. In tijden van onzekerheid zal de zuivelfabriek de koper houden aan zijn contract. De vraag is alleen of het bekend is hoeveel van de zuivel onder dagprijs weggaat en hoeveel percentage onder een contract (met verschillende looptijden). Is toch geen moeilijke vraag?

 • klaasvdHorst

  @farmerbn. Die vraag is echt moeilijker te beantwoorden dan je zou willen. Als een verwerker veel vaste, langlopende contracten heeft met bijv een Nestlé of een grote pizzabakker, als hij bijv ‘preferred supplier’ is van een grote supermarkt of veel sterke merkenexport heeft, dan zit die nu redelijk goed, maar als er veel ‘losse verkoop’ is in bulk, dan moet hij zich hoeden. Vergelijk het een beetje met beleggers en hun profielen. Sommigen hebben redelijk veel goede, vaste contracten en kunnen die om zo te zeggen tot op zekere hoogte ‘vastklikken’. Ze missen dan dalen, maar ook pieken. Andere spelers hebben een ander risicoprofiel.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.