Rundveehouderij

Achtergrond

Lichte ontspanning tekent zuivelmarkt

De zuivelmarkt oogde deze week redelijk ontspannen. Diverse prijzen veerden een stukje omhoog of bleven anders stabiel. Misschien komt dat deels door de wetenschap dat per 7 mei de private opslag open zou gaan.

De verwachting is dat goed gebruik gemaakt zal worden van deze regeling, al blijven de meningen verschillen over het nut ervan. In een aantal gevallen zal er product in gaan dat misschien toch al in aanmerking zou komen voor tijdelijke opslag, zoals een deel van de kazen en de boter. Maar feit is ook dat de kaas- en botermarkt wel in zwaar weer zitten, wat nog verergerd wordt door heel concurrerend Amerikaans aanbod. Dat verdringt op een aantal markten het Europese product. Amerikaanse aanbieders kijken er zelfs naar om een deel van hun product ook in Europa aan te bieden.

Perspectieven lange termijn niet gunstig

Zo ver is het nu echter nog niet. In Europa lijkt de melkaanvoer beheersbaar en is de grootste druk vanuit die kant dus even weg. Daardoor veren veel prijzen even iets terug. Voor de langere termijn zijn de perspectieven echter nog zeker niet gunstig. De huidige kalmte wordt door de meesten gezien als een tussenfase. De prijzen blijven gemiddeld iets boven het interventieniveau. Spotmelk noteert zelfs weer 25 tot 26 à 27 cent franco, room gaat weg voor € 3,00 tot € 3,10 per kilo, maar zodra meer helder wordt over de economische gevolgen van de coronacrisis zouden de prijzen heel goed weer een klap kunnen krijgen. Dat is tenminste de verwachting en ook de vrees.

Prognose: vloeibare markt veert iets op, blijvende zorg over grote lijn

Of registreer je om te kunnen reageren.