Rundveehouderij

Achtergrond

Krap aanbod houdt prijs slachtkoe overeind

Het loopt nog altijd niet erg vlot in de handel met slachtkoeien. Een prijsdaling is echter niet aan de orde. Op de veemarkt in Leeuwarden maken de noteringen een pas op de plaats.

De handel is en blijft stroef, geven handelaren aan. Slachterijen zitten niet te springen om extra vee. Ze kunnen het vlees lang niet altijd kwijt en veel product moet de koelhuizen in. De voorraad in de koelhuizen groeit in rap tempo, omdat de vraag naar rundvlees beperkt is. Gehakt en snippers kunnen nog wel worden verkocht, maar de luxe onderdelen verkopen blijft een probleem voor de slachthuizen.

Exportverbod slachtkoeien drukt op prijs

De veemarkt in Leeuwarden kent ten opzichte van ‘normaal’ wat minder inkopers. Dat heeft volgens de stichting Veemarkt Leeuwarden alles te maken met het wegblijven van inkopers uit het buitenland. Afgemolken koeien mogen niet worden geëxporteerd en daarom blijven de inkopers van bijvoorbeeld Duitse en Belgische slachterijen weg van de veemarkt. Dat heeft een prijsdrukkend effect.

In Leeuwarden bleven de prijzen woensdagavond 13 mei gelijk aan een week eerder. Voor P-kwaliteit slachtkoeien wordt maximaal € 2,35 per kilo geslacht gewicht betaald. Dat is 50 cent per kilo minder dan een jaar terug. Het prijsverschil met vorig jaar is bij de O-kwaliteit koeien nog een stukje groter. Daar wordt nu maximaal € 2,60 per kilo voor betaald; een jaar terug was dat nog € 3,25 per kilo.

Krap aanbod slachtkoeien

Hoewel de prijzen op een laag niveau staan ten opzichte van eerdere jaren, verwachten handelaren niet dat de noteringen nog verder gaan zakken. Het aanbod aan slachtkoeien is al een tijdje relatief beperkt. Dat is op de veemarkten zo, maar ook rechtstreeks worden volgens handelaren minder dieren aangevoerd. Dat zorgt ervoor dat de prijsdruk enigszins beperkt wordt.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.