Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Gunfactor zorgt voor snelle groei melkveebedrijf

De neven Jord Schermer en Jaap Prins verdubbelden, veel eerder dan gepland, hun bedrijf door aankoop van een stoppende buurman. Door alles zoveel mogelijk zelf te doen, konden zij snel groeien.

Op het erf van de Schermer Dycke is het druk. Een medewerker voert de koeien, ergens anders wordt gesleuteld aan een trekker en vooraan het erf komt een zorgboerderij. Het is een behoorlijk contrast met september 2013, toen er 32 melkkoeien waren.

Op de oude locatie molken Jaap en neef Jord op de peildatum in 2015 56 koeien. Dit was al een groei ten opzichte van waarmee de veehouder begon, die genoemde 32 melkkoeien. De veehouders breidde in 2017 het aantal koeien uit naar 120, toen zij met Frank Meijer een nieuwe maatschap vormden.

Stoppende buurman-melkveehouder

Anderhalf jaar geleden kocht de veehouder ook nog eens het melkveebedrijf van een stoppende buurman. Een dergelijke actie om flink op te schalen stond toen op de tienjarenplanning. “Onze uitbreiding ging veel sneller dan gepland”, zegt Jaap Prins. Nu melkt hij met zijn neef Jord Schermer op twee locaties 235 koeien. De veestapel is dus nog eens met 100 koeien gegroeid. Daarvoor zijn wel fosfaatrechten nodig. Bij het nieuwe bedrijf zat 5.700 kilo fosfaat, de rest boven de 56 koeien is gekocht.

Lees verder onder de foto.

De inrichting van de melkveestal van het nieuwe bedrijf moet verbouwd worden om de toekomstige veestapel te huisvesten. - Foto's: Lex Salverda
De inrichting van de melkveestal van het nieuwe bedrijf moet verbouwd worden om de toekomstige veestapel te huisvesten. - Foto's: Lex Salverda

Melken in de melkstal én met robots

Op het ‘nieuwe’ melkveebedrijf melken twee Lely-robots de 120 koeien; de stal dateert uit 2014. Op het ‘oude’ bedrijf melkt de veehouder de 80 melkkoeien in een 2x10 melkstal.

Het melken met de robot was in het begin erg wennen. “Dan bel je bij elke storing de monteur”, zegt Jord. “Gaandeweg hebben we geleerd hoe we zelf dingen kunnen oplossen. Maar in het begin is alles nieuw dus dan weet je dat nog niet.”

Lees verder onder de foto.

Nu melkt de veehouder de koeien op de oude locatie in de melkstal. In de toekomst zullen alle koeien met de melkrobot gemolken worden.
Nu melkt de veehouder de koeien op de oude locatie in de melkstal. In de toekomst zullen alle koeien met de melkrobot gemolken worden.

Jaap: “Als we zelf mochten kiezen, dan melken wij de koeien toch liever zelf. Dan weet je zeker dat je klaar bent. Nu kan er elk moment wat gebeuren. Maar volgens de boekhouder is het economischer om met robots te melken.”

De belasting voor de robot is hoog. Als de stroom eraf valt, loopt de wachttijd meteen op

Elke robot melkt 60 koeien. Elke machine heeft ongeveer 9% van de tijd vrij om te reinigen. Dat is niet veel. “De belasting voor de robot is hoog. Als de stroom eraf valt, loopt de wachttijd gelijk op. Stroomuitval gebeurt nogal eens, want de stroomvoorziening is hier niet zo sterk. Met een robot heb je dan wel een probleem.” Het noodaggregaat buiten onder een dakje biedt een snelle oplossing.

Lees verder onder de foto.


 • Jord Schermer (40) en Jaap Prins (28) hebben samen met Frank Meijer (57) het melkveebedrijf. Frank Meijer staat niet op de foto.

  Jord Schermer (40) en Jaap Prins (28) hebben samen met Frank Meijer (57) het melkveebedrijf. Frank Meijer staat niet op de foto.

 • Bovenaanzicht van het nieuwe melkveebedrijf. Anderhalf jaar geleden kocht Prins deze van een stoppende buurman.

  Bovenaanzicht van het nieuwe melkveebedrijf. Anderhalf jaar geleden kocht Prins deze van een stoppende buurman.

Natuurbeheer en weidevogels

De melkveehouder houdt zich bezig met weidevogelbeheer. Het onderhouden van het natuurland kost veel tijd en geld. Het openhouden van de greppels, het riet maaien en het jaarrond rekening houden met de weidevogels is intensief. Maar met het relatief goedkope ruwvoer en de beheersvergoeding kan het uit. “We willen zoveel mogelijk weidevogels op de teller hebben. Elk jaar zijn het er meer”, vertelt Jord.

De huiskavel bestaat uit gangbaar grasland. Ondanks het robotmelken beweidt Prins de koeien wel. “Vorig jaar hadden we zelfs meer robotbezoeken tijdens we weideperiode.”

Elke dag krijgt het koppel koeien ander perceel

De veehouder heeft altijd wel vijf stukken land beschikbaar waar hij de koeien op laat grazen. Elke dag krijgt het koppel een ander perceel.

Omdat de koeien veel (natuur)gras eten, fokt de veehouder op brede, open koeien die veel gras op kunnen. “Sterke koeien die dikke melk geven, dat is ons fokdoel.”

Triple A helpt hierbij. Ook wil de veehouder alleen maar rode koeien in de stal hebben. “We waren aardig op weg, totdat we dit bedrijf kochten. Hier staan vooral zwarte koeien.”

Lees verder onder de foto.

Rode koeien die sterk zijn en veel gras op kunnen, dat is het fokdoel van de veehouder.
Rode koeien die sterk zijn en veel gras op kunnen, dat is het fokdoel van de veehouder.

Werkverdeling

De melkveehouder heeft twee medewerkers in dienst. Een fulltimer die zich met onderhoud en klussen bezighoudt en een parttimer die de kalveren voert. De parttimer werkt al zo’n 40 jaar op het bedrijf. Hij voert de kalveren en doet elke ochtend de koeien bij de melkrobot.

Om wat extra inkomen te realiseren, werkt Jord deels buiten de deur. De vader van Jaap is ook veel op het bedrijf te vinden. “We kunnen altijd een beroep op hem doen en hij staat altijd voor ons klaar”, zegt Jaap.

Naast de vaste medewerkers zijn er veel vrijwilligers op het bedrijf. “Wij hebben een grote gunfactor. De verkopers van het bedrijf gunde ons dit. Veel kennissen en vrienden helpen mee op het bedrijf. Op deze manier kunnen we het relatief goedkoop rondzetten.” Dat is ook een van de redenen dat Prins de laatste jaren zo heeft kunnen groeien.

Alle melkkoeien naar één locatie

In de toekomst wil de veehouder alle melkkoeien op één locatie. Daarvoor moet Prins de stal verbouwen en twee robots erbij kopen. “We willen hem niet uitbreiden, dus alle strohokken moeten eruit.” De droge koeien die hierin staan, verhuizen naar andere stallen op het erf.

Verder uitbreiden van het melkveebedrijf zit er voorlopig niet in. De komende jaren staat het optimaliseren op de planning. “We zijn nog lang niet waar we willen zijn. Niet alles is optimaal. Maar we zijn blij met wat we al hebben opgebouwd. Het is maar net wat op je pad komt.”

Lees verder onder de foto.

Ondanks het robotmelken weidt de veehouder de koeien. Het aantal bezoekjes aan de melkrobot ligt in de zomer juist hoger dan in de winter.
Ondanks het robotmelken weidt de veehouder de koeien. Het aantal bezoekjes aan de melkrobot ligt in de zomer juist hoger dan in de winter.

Melkveebedrijf De Schermer Dycke in Grootschermer – Jord Schermer (40), Jaap Prins (28) en Frank Meijer (57) – Bedrijfsgegevens:

* 235 melk- en kalfkoeien;
* 9.000 liter per koe per jaar;
* 3,70% eiwit;
* 4,60% vet;
* 130 hectare natuurbeheerland;
* 90 hectare grasland, waarvan 30 eigendom.

Bekijk over dit bedrijf ook deze video: Koeien kilometer over de openbare weg naar weide.

De koeien mogen voor het eerst weer naar buiten. De veehouder heeft standaard vijf percelen waarop zij kunnen grazen.
De koeien mogen voor het eerst weer naar buiten. De veehouder heeft standaard vijf percelen waarop zij kunnen grazen.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Buiten de deur werken voor inkomsten....

 • husky

  Als je zelf graag wilt melken, zou je beter zelf kunnen melken denk ik.
  Ken een 1mansbedrijf met 1 vrachtwagen die door advies van de boekhouder beter door kon groeien tot 10 -12 vrachtauto's na enkele jaren heeft hij er weer 1

 • sanderheerink90

  Schat zo in dat er veel andere boekhouders zijn die het niet eens zijn met deze boekhouder

 • Brw84

  Buiten de deur werken voor inkomsten en 2 medewerkers in dienst? Klinkt beetje omslachtig.

 • RIEN65

  Een beetje raar verhaal.

 • agratax(1)

  In dit verhaal komt duidelijk naar voren, dat de boeren die het zgn. goed doen er bijverdiensten bij hebben in de vorm van "Gratis arbeid" van kennissen, familieleden o.i.d. Zolang de boeren dat blijven doen, zal er voor de overheid geen reden zijn om een beleid te maken waarbij de Echte Kosten aan de orde komen en vergoed worden. Boeren willen boer blijven en zijn bereid daarvoor de gemeenschap te subsidieeren in de vorm van (te) lage productprijzen en overtrokken regelgeving.

 • vraagteken

  Brw 84. Een parttimer die al 40 jaar in dienst is schop je niet zomaar van het erf af

 • veldzicht

  @vraagteken.Die parttimer hoef je ook niet van het erf te schoppen,je kan er ook rustig over praten en vertellen wat de problemen en mogelijkheden zijn,dan is er bijna altijd wel een voor beide zijden een aanvaardbare oplossing.

 • famboenink@hetnet.nl

  knappe prestatie hoor
  groot gelijk dat je de komende jaren willen optimaliseren
  relatief weinig grond in eigendom naar bedrijfsgrootte lijkt me jullie grootste kwetsbaarheid op lange termijn

 • Tonnis

  Je zegt een medewerker ontslag aan.
  Van het erf schoppen van een medewerker, heb ik nog nooit gehoord.
  Maar mischien in de rechtse boerenwereld.

 • massy

  Dus we zetten een paar vaste krachten in voor een beetje en gaan zelf meer geld verdienen op een ander en dan wil men boer zijn een beetje raar verhaal( en die 2 zullen ook niet het mooiste werk hebben, denk.)

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.