Rundveehouderij

Achtergrond

Forse prijsdaling Europese melkprijs

De voorschotmelkprijzen in de Europese Unie lagen in maart gemiddeld op €33,26 per 100 kilo standaardmelk. Dat blijkt uit de melkprijsvergelijking van LTO Nederland, ZuivelNL en European Dairy Farmers. Daarmee ligt de prijs 97 cent lager dan de gemiddelde prijs in februari. Ten opzichte van maart vorig jaar is het prijsverschil minder groot: toen lag de prijs nog 35 cent hoger.

Een daling van de melkprijzen in maart is niet vreemd. De seizoensmatige stijging van de melkproductie leidt in het voorjaar meestal tot lagere melkprijzen. De prijzen trekken dan vaak na mei weer aan. Door de uitbraak van het coronavirus wordt echter een ongewoon jaar verwacht in de zuivelmarkt. Dat is al duidelijk in sommige prijsdalingen in maart.

Seizoenseffect

De gemiddelde melkprijs is in maart namelijk wel sterker gedaald dan gebruikelijk. Naast het genoemde seizoenseffect zijn er ook een aantal zuivelondernemingen die hun uitbetaalprijs al hebben verlaagd. Het Belgische Milcobel verlaagde prijs met €3 per 100 kilo, terwijl ook de Ierse zuivelonderneming eruit springen met hun neerwaartse prijsaanpassingen.

Het lijkt er sterk op dat de gemiddelde melkprijs ook de komende maanden gaat dalen. FrieslandCampina heeft voor april en mei al een prijsverlagingen aangekondigd van respectievelijk €1,25 en €2,00 per 100 kilo. De Franse zuivelondernemingen Savencia en Lactalis hebben voor april al een lagere prijs afgekondigd. Arla houdt de melkprijs over april nog wel stabiel, maar heeft voor de melkprijs in mei een prijsdaling van €1 bekend gemaakt.

Stevige prijsdaling in Verenigde Staten

Na een flinke prijsstijging in 2019 daalt de melkprijs in de Verenigde Staten in 2020 in een rap tempo. Op basis van termijncontracten zou de melkprijs de komende twee maanden in totaal zo’n 30 procent verder kunnen dalen. Het Nieuw-Zeelandse Fonterra – dat zo’n 95% van haar zuivelproducten exporteert – heeft de prijsverwachting voor het lopende seizoen niet aangepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.