Rundveehouderij

Achtergrond 17 reacties

Dit melkveebedrijf stapt over op plantaardig eiwit

De familie Kottelenberg uit het Overijsselse Markelo is een van de winnaars van de groene ondernemersverkiezing Ereprijs 2020. Ze willen van koeien overgaan op de productie van plantaardige eiwitten, zoals hazelnoten. Met het gewonnen geldbedrag kan de eerste stap naar uitvoering worden gezet.

De prijs van € 10.000 is enorme opsteker. Het plan om het melkveebedrijf in stappen om te zetten in een bedrijf dat vooral plantaardige eiwitten produceert, is nog pril. Staat eigenlijk nog niet eens in de grondverf. Maar de provincie Overijssel gelooft erin. Onlangs werd het bedrijf van de familie Kottelenberg in Markelo gekozen tot een van de drie groenste ondernemingen van de provincie.

De geldsom is meer dan welkom, zegt Joke Kottelenberg. “Want nu kunnen we het plan gaan uitwerken en vervolgens een begin maken met de uitvoering. De prijs is voor ons een stimulans om nu door te zetten.”

Lees verder onder de foto

Joke Kottelenberg: “We beginnen gewoon stapsgewijs en blijven voorlopig nog wel koeien melken. In het najaar willen we beginnen met de aanplant van hazelaars.” - Foto: Ronald Hisisnk
Joke Kottelenberg: “We beginnen gewoon stapsgewijs en blijven voorlopig nog wel koeien melken. In het najaar willen we beginnen met de aanplant van hazelaars.” - Foto: Ronald Hisisnk

Dochter neemt bedrijf op haar eigen manier over

Ze maakt onmiddellijk een kanttekening. De eer komt toe aan haar dochter Danique, die het plan heeft bedacht en op papier gezet. “Ere wie ere toekomt. Danique wil het bedrijf overnemen, maar dan wel op haar eigen manier, passend bij de huidige tijdgeest. Niks mis met de huidige landbouw, maar zij kiest een andere weg: van dierlijk naar plantaardig eiwit. Prima, mijn man Gerard en ik gaan erin mee. Onze stelling is: bij een bedrijfsovername volgen de ouders hun kind. En niet andersom.”

De familie Kottelenberg is een van de winnaars van de Ereprijs 2020. De verkiezing wordt dit jaar voor de eerste keer gehouden. Doel van de prijs is om Overijsselse ondernemers die in hun bedrijfsvoering veel rekening houden met biodiversiteit in het zonnetje te zetten en zo de transitie naar een groene economie te versnellen. Een bedrijvenpark in Enschede, een horecaondernemer in Deventer en dus het melkveebedrijf in Markelo zijn de winnaars geworden.

Onze stelling is: bij een bedrijfsovername volgen de ouders hun kind. En niet andersom

Hazelnoten, voedselbos en groenteelt

Maar wat houdt het plan dan precies in? Nou, het woord precies is op het plan niet helemaal van toepassing. Er is wel een aantal bouwstenen. Het meest concreet: de aanleg van brede stroken met hazelaars langs de bestaande percelen voor de productie van hazelnoten. Kottelenberg: “De productie van noten sluit aan op de kringlooplandbouw die steeds meer aanhang krijgt. Waarom hazelnoten uit Turkije, Italië of Californië halen als die noten ook prima in eigen land geteeld kunnen worden?”

Naast de hazelnoten is er ook een voedselbos van bijna 4 hectare in het plan opgenomen. In dat bos worden inheemse bomen en struiken geplant die bessen vruchten en noten gaan voortbrengen. In het bos komen wandelpaden voor wie het bos van dichtbij wil bekijken.

Waarom hazelnoten uit Turkije, Italië of Californië halen als die noten ook prima in eigen land geteeld kunnen worden?

Melkveestapel stap voor stap inkrimpen

De derde pijler van het plan is groenteteelt. Als het aan dochter Danique ligt, wordt de melkveestapel stap voor stap ingekrompen om zo grond en tijd vrij te spelen voor de teelt van verse groenten.

“Je ziet het nu al gebeuren, zeker onder jongeren. De belangstelling voor plantaardig eiwit neemt toe, die voor dierlijk eiwit af. Daar spelen we op in. Nog een trend: steeds meer mensen kiezen voor lokaal geproduceerd voedsel. Dat spreekt onszelf ook aan. We gaan de mogelijkheden van een eigen boerderijwinkel en verkoop via afhaalpunten in de regio verkennen.”

Verdienmodel

De klassieke vraag is dan: zit er een verdienmodel achter het plan? Dat moet nog blijken. Maar Joke Kottelenberg laat zich niet in de verdediging drukken, en haar dochter ook niet. “Beren op de weg? Ongetwijfeld, maar die zijn er om op te ruimen. We beginnen gewoon stapsgewijs, en blijven voorlopig nog wel koeien melken. Dit najaar wilden we beginnen met de aanplant van hazelaars. De kwekers blijken een wachtlijst te hebben. Een drama? Nee hoor, dan doen we het volgend jaar.”

Lastiger is de overname zelf. Joke en Gerard hebben nog drie kinderen. Kan dat een probleem worden? “Zo zie ik dat niet. Het is juist een mooie uitdaging om daar met z’n zessen op een goede manier uit te komen. Gaat vast lukken.”

Laatste reacties

 • famboenink@hetnet.nl

  tja je moet gewoon doen wat je leuk vind er zijn zat boeren
  die melkquotum of fosfaat hebben en overgaan zijn
  op sla aardapels of wortels tuinder

 • René de jong

  Een gewaagde stap, zou u dit willen blijven volgen Aart van Cooten.
  Wordt er echt wat verdient straks of eten ze het bedrijf langzaam op.
  Ik schat in dat Joke Kottelenberg bereid is om een eerlijk verhaal neer te zetten en daar hebben we wat aan.

 • husky

  Er zijn ondernemers die dit niet zien zitten maar als iemand hier echt voor wil gaan dan zou het zo maar eens kunnen slagen, de tijd zal het uitwijzen, veranderingen zijn soms beangstigend omdat men in de gedachtegang zit, zo hebben we het altijd gedaan dus dat is goed.

 • Axl

  In de USA California stoppen ook boeren met melken en stappen over op verbouw van amandelen

 • farmerbn

  Of je er nu heel veel voor gaat of niet, als personeel te duur is om de bessen en hazelnoeten te oogsten houdt het gewoon op. Je kunt moeilijk 50 euro aan hazelnoten per uur oogsten.

 • Zuperboer

  Respect. Mooie stellingname over het overnameproces. Mooi proces om te blijven volgen Boerderij. Er is vraag op komst naar alternatieven, daar zal de sector ook op inspringen, want als je de vraag niet bedient gaan anderen er mee op de loop. Ook het produceren van eiwit voor diervoeders zal een andere wending gaan maken. Zelf verwacht ik dat er een herschikking komt voor heel NW-Europa voor wat betreft de produktie. Tóch zal Nederland veel zuivel blijven voortbrengen. Maar er zit wel een Wende aan te komen, al dan niet ingegeven door de huidige crisis. Verder merk je dat tegengeluid tegen de blinde gang naar GREEN DEAL steeds duidelijker en genuanceerder wordt. Dit kan een interessante tijd worden voor échte ondernemers in de landbouw.

 • sytse

  Geweldig al die mooie dingen,als geld in het landbouw systeem dat elke keer afgeremd en ons dus niet meer diend moet er een nieuw economisch systeem komen voor de land bouw. Misschien een eigen munt of zo voor de gehele landbouw...
  Hebben we een gezond bedrijf? Gezonde bodem,gezond voedsel of gezond economisch bedrijf
  Wil niet zeggen dat het niet allemaal kan maar we leven in tijden waar dingen gaan veranderen als we ruim denkend zijn kunnen veranderen en zetten we gezonde bodem en voedsel voor op in plaats van anders om

 • Bennie Stevelink

  Mooi project om door Boerderij intensief gevolgd te worden. Waar wordt succes gehaald en waar zitten knelpunten? Ik maak mij vooral zorgen over het punt wat @farmerbn al noemt: wordt voldoende omzet per arbeidsuur gemaakt om rendabel te kunnen zijn?

  Het is in ieder geval beter dan het getoeter van milieu- en natuurmensen die met grote overtuiging vertellen hoe boeren het moeten doen maar zelf nooit uitvoeren.

 • Firma Vellenga

  Zeker een mooi project. Mijn "angst" zit hem in te mooi zijn... Een voedselpark met leuke paadjes er door heen om de mensen mee te laten genieten. Ik zie Staatsbosbeheer of milieu groepen alweer loeren. Ze gunnen het de boer gewoon niet. Ze denken het straks weer beter of mooier te kunnen. Ze gaan er over klagen en zo'n project kan weer opgekocht worden... Of ze eisen dat andere boeren het ook op deze wijze gaan doen (terwijl hier op de klei geen boom wil groeien. ) Ze zullen nooit ophouden te beklagen daar het hun levensinvulling is. Persoonlijk vind ik het een geweldig streven. Als het hele gezin meehelpt zijn die loonkosten niet zo hoog. En anders maar samenwerken met gemeente/uitkeringtrekker. Succes

 • veldzicht

  Als er geen bergen subsidie heen gaan wat is dan het probleem dat die mensen het proberen.Ik zag in Texas machines die die noten uit de boom schudde en met ''stofzuigers'' zuigen ze ze op om in de fabriek weer te schonen.Geen flauw idee of dat hier ook kan en of de grond en het klimaat er hier geschikt voor is.Als je het niet uitprobeert weet je nooit of het was is.Maar of amandelmelk goedkoper laat staan gezonder zal zijn als koemelk betwijfel ik ernstig,voorlopig staat amandelmelk nog voor €1,80 in het schap tegenover gewone(zonder toeten of bellen) voor 85 cent te koop.Het moet wel erg lekkere en gezondere melk zijn en heel veel beter voor het milieu om deze prijs te rechtvaardigen.Ik heb het nog nooit geproefd maar sojamelk vind ik echt smerig dat hoef ik nooit meer..

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Mooi initiatief.
  Dapper om het naar buiten te brengen.
  Wens jullie veel succes.
  X

 • EL

  Het zal werken als tweede tak op het bedrijf , een inkomen halen met noten zal niet meevallen tenzij je voldoende oppervlakte hebt!

 • Vhouder

  zal lang duren voor ze van hun noten hebben genoten

 • EL

  Die Texaan zal er wel een olie bron naast hebben,@ veldzicht!

 • Joortje

  Wat een geweldige stap vooruit, naar de toekomst! Heel veel geluk en succes!

 • Marcel Jongmans

  Wat een mooie stap! Ik ben het helemaal eens met het idee dat plantaardige eiwitten enorm in belangstelling zullen toenemen en de roep om minder dierlijke eiwitten zal steeds meer groeien. Daarom mooi om het bedrijf nu al aan te passen richting een nieuwe toekomst. Als 'buurman' kom ik graag een keer kijken in het voedselbos en rechtstreeks mijn hazelnoten halen.

 • jfvanbruchem1

  prachtig, maar ik houd het maar bij koeien melken.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.