Rundveehouderij

Achtergrond 13 reacties

Boer op lijst BoerBurgerbeweging: ‘Platteland voorop’

De politieke partij BoerBurgerBeweging wil de Tweede Kamer in. Melkveehouder Ad Baltus uit Zuid-Schermer (Noord-Holland) staat op de lijst. Hij was actievoerder en wordt politicus. Tenminste, als hij in de Kamer komt. “Het belangrijkste is dat het platteland weer gaat meetellen.”

De BoerBurgerBeweging streeft naar tien Kamerzetels. “Is in principe mogelijk”, stelt melkveehouder Ad Baltus, “maar met twee of drie zetels zijn we tevreden. Want dan kunnen we ons verhaal vertellen op de plek waar de beslissingen worden genomen, namelijk op het Binnenhof. Ik ben er hartstikke trots op dat ik op de lijst sta van BoerBurgerBeweging. De volgorde is nog niet vastgesteld, er is ook nog geen uitgewerkt verkiezingsprogramma, maar we weten wel wat we willen. Samengevat: het platteland moet weer een stem krijgen in politiek Den Haag. En ik wil graag dat verhaal in de Kamer vertellen. Of dat gebeurt, zien we dan wel weer.”

Lees verder onder de foto

Ad Baltus: “Het boerenverstand moet weer terug in de politiek. Meer feiten, minder emotie.” - Foto: Lex Salverda
Ad Baltus: “Het boerenverstand moet weer terug in de politiek. Meer feiten, minder emotie.” - Foto: Lex Salverda

Geen politieke ervaring

“Ik heb samen met mijn vrouw een melkveebedrijf in het Noord-Hollandse Zuid-Schermer. We ontvangen schoolklassen en organiseren workshops kaas maken. Daarnaast ben ik brandweerman. Om eerlijk te zijn, ik heb geen politieke ervaring. Vroeger ben ik een tijdje actief geweest in het agrarisch jongerenwerk, maar dat is lang geleden. Toch wil ik nu de politiek in.”

“Tjeerd de Groot met zijn opmerking over halvering van de veestapel gaf de doorslag. Door hem ben ik actief geworden. Net zoals veel andere boeren. Die man moeten ze eigenlijk een lintje geven. Ben afgelopen najaar drie keer in Den Haag geweest, vervolgens betrokken geraakt bij de protesten voor het provinciehuis in Haarlem.”

‘Platteland staat bij ons op 1, 2 en 3’

“De gedeputeerde vroeg op een gegeven moment: kom met ons praten. Heb ik met een paar collega’s gedaan. Tijdens dat gesprek kwam ik er achter dat het echte beleid in Den Haag wordt gemaakt. Dus als je echt wat wilt veranderen, moet je daar zijn. Ik was zo’n boer die aan de keukentafel op alles en iedereen commentaar had. Kom je niet verder mee. Daarom steek ik nu mijn nek uit.”

Ik was zo’n boer die aan de keukentafel op alles en iedereen commentaar had

“Het allerbelangrijkste is dat het platteland weer meetelt in de politieke besluitvorming. Dan heb ik het over boeren, maar zeker ook over burgers in het buitengebied. De politici van de gangbare politieke partijen wonen in de stad en praten namens de stedelingen. Ze weten heel goed waar hun stemmers zitten. Het platteland doet er niet meer toe.”

“In principe zou ik in het CDA of de VVD actief kunnen worden. Maar ook in die partijen zijn de stedelingen in de meerderheid. Zij bepalen de standpunten. En zo verdwijnen de belangen van de plattelanders buiten beeld. Bij ons niet, wij hoeven geen water bij de wijn te doen; het platteland staat bij ons op 1, 2 en 3.”

Boerenverstand moet terug in politiek

“Het boerenverstand moet weer terug in de politiek. Een boer moet iets verdienen voordat hij iets voor natuur en milieu kan doen. Nu worden er maatregelen genomen die de boer veel geld kosten en klagen ze tegelijkertijd dat de landbouw niet wil veranderen. Hoezo niet willen? Het is niet kunnen. Natuurinclusief, kringlooplandbouw, de landbouw wil best meewerken, maar zonder inkomen gebeurt er niks. Dat bedoel ik nou met boerenverstand. Zo ingewikkeld is het allemaal niet.”

“Nog een voorbeeld. Door de fosfaatregels zitten twee- tot drieduizend boeren in de problemen. Ik zeg: geef ze fosfaatrechten onder voorwaarden. Geen zonnepanelen of weidevogelbeheer? Jammer, maar dan gaan de rechten naar een ander. Zo geef je die boeren een kans te overleven en komen er ook nog eens mooie dingen op gang.”

BoerBurgerBeweging niet de politieke tak van Farmers Defence Force

“BoerBurgerBeweging is trouwens niet de politieke tak van Farmers Defence Force. Die club moet gewoon blijven doen wat ze doen. Soms ben ik het ermee eens, soms niet. Geldt voor wel meer landbouwclubs. Actiegroepen zijn nodig, maar uiteindelijk zit de Tweede Kamer aan de knoppen. Inmiddels heb ik geleerd dat je op die plek het meest effectief kunt zijn.”

“Eerst gaan we ons partijprogramma opstellen. En dan de kandidatenlijst. De leden zijn aan zet. Dus ik zou zeggen: boer en burger, word lid en stem op Ad.”

Laatste reacties

 • husky

  Petje af Ad, hopelijk krijg je nog meer mensen met echt boerenbloed in de kamer, en als het moet met de vuist op tafel, bij al die meelopers die tegen de landbouw zijn.

 • - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Axl

  Omdat we niet naar kringlooplandbouw en grondgebonden wilden werden we intensiver na qoutom einde daardoor kwamen de f rechten kwamen er boeren in de problemen en steeg de kostprijs.
  Is een keuze geweest van de lto en rfc en rabo cda en VVD

 • Kletskoe

  2000 tot 3000 boeren fosfaatrechten erbij, 13000 tot 14000 kunnen daarvoor inleveren: lijkt mij mij geen standpunt waarmee je stemmen trekt. In ieder geval niet die van mij.

 • Bennie Stevelink

  Het verkiezingsprogramma van het CDA wordt mede geschreven door Hein Schumacher en Eline Vedder. Hoezo geen boereninvloed?

  De FDF had zich moeten beperken tot datgene waar ze voor zijn opgericht: een knokploeg tegen stalbezetters.
  Van belangenbehartiging in de richting van de politiek hebben ze geen millimeter verstand.

 • string

  Bennie heeft gelijk, als Schumacher ook bij het CDA mede aan de knoppen draait, dan is de kans inderdaad groot dat de boeren invloed nihil is. FDF zou best wel in de politiek kunnen passen, maar dan wel in het oude normaal en de 'nieuwe politiek'. De nieuwe politiek waar recht weer recht is en krom krom.

 • Firma Vellenga

  Sta helemaal achter de uitspraak dat je kunt mopperen aan de keukentafel maar als je wilt dat het anders moet, moet je in actie komen en ja, in dit geval naar Den Haag. Of ik op de boer burger beweging zal gaan stemmen weet ik nog niet. Daar ze de biologische sector nog niet zo steunen. Maar ik zie graag meer van deze Ad boeren die op staan.

 • Alco

  Ik denk, hoewel ik tegen al die splinter partijen ben, ik mijn stem er wel aan geef.
  Ons CDA heeft veel te veel te maken met het achterban uit de onwetende stad.
  Ik wil er zelfs nog wel meer voor betekenen.

 • @123

  Bennie heeft het over de boereninvloed op het verkiezingsprogram van het CDA ,we hebben de laatste 4 jaar wel gemerkt wat de boereninvloed was binnen het CDA ,ondanks de 2 gekozen boerenkamerleden,het was nul,nul dus of Schumacher nu wat schrijft om daarmee kiezers over de schreef te halen, kansloze actie.

 • Marcel

  Je ziet het nu. Schouten komt met een onwerkbare ministeriële regeling wat betreft eiwit normen in krachtvoer. Nevedi heeft het doorgerekend en goed onderbouwd. Onmogelijk om ons vee op de norm te voeren. Waar zijn "onze" landbouw mensen uit de 2e kamer nu?
  Helma Lodders? Jacco Geurts? Maurits Von Martels? Dit geeft mij wel te denken met de volgende verkiezingen.

 • Marcel

  Je ziet het nu. Schouten komt met een onwerkbare ministeriële regeling wat betreft eiwit normen in krachtvoer. Nevedi heeft het doorgerekend en goed onderbouwd. Onmogelijk om ons vee op de norm te voeren. Waar zijn "onze" landbouw mensen uit de 2e kamer nu?
  Helma Lodders? Jacco Geurts? Maurits Von Martels? Dit geeft mij wel te denken met de volgende verkiezingen.

 • string

  Het maakt niet uit welke van de gevestigde partijen je stemt. Vol gas de euro uit en alle andere partij punten komen daarna.

 • g de boer

  Zijn zonnepanelen heilig ofzo.We zullen het zien tzt.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.