Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Zuivelmarkt incasseert harde klappen

In deze week vóór Pasen noteert de zuivelmarkt prijzen die lang niet meer gezien zijn.

Vooral mageremelkconcentraat ging hard onderuit. Frans product werd verkocht voor zo’n € 500 per ton, Brits product was zelfs tegen transportkosten op te halen, zo valt te horen. Wie er melkpoeder van kon maken, kon daarmee altijd geld verdienen. Probleem was dat er weinig droogcapaciteit vrij was.

Mageremelkpoeder nog net boven interventieniveau

Het tekent ondertussen wel de situatie op de zuivelmarkt. Mageremelkpoeder brengt tussen de € 1.700 en € 1.800 per ton op en blijft daarmee nog wel net boven het interventieniveau, maar de vraag is hoe lang nog. De roomprijs herstelde enigszins van de diepe val die met name eind vorige week nog plaatsvond en ging naar zo’n € 2,70 per kilo droge stof.

Toch moet dit niet als een echt hoopgevend teken worden geïnterpreteerd. De markt voor melkvet is heel slap. Boter wordt verkocht voor € 2.400 tot € 2.500 per ton. Dit zijn prijzen die lang niet zijn gezien.

Productie kaas zoveel mogelijk beperkt

Hetzelfde geldt voor de kaasmarkt. Nederlandse foliekaas wordt formeel nog verhandeld voor prijzen tussen € 2,40 en € 2,50 per kilo, maar Goudse foliekaas van niet-Nederlandse origine gaat voor veel minder geld weg. Mozzarella heeft het heel moeilijk. Om de druk enigszins van de markt te halen, wordt de kaasproductie zo veel mogelijk beperkt. Zou dat niet gebeuren, dan zit de kaasprijs binnen de kortste keren op interventie-pariteit, wat rond of iets boven de € 2,00 per kilo is.

Prognose: aanhoudende prijsdruk.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Gelukkig hebben zuivelbedrijven een flink deel op ( kort-middel- en langetermijn) contracten verkocht, toch? Zal wel niet allemaal losse verkoop zijn dus valt het reuze mee.

 • farmerbn

  Gelukkig hebben zuivelbedrijven een flink deel op ( kort-middel- en langetermijn) contracten verkocht, toch? Zal wel niet allemaal losse verkoop zijn dus valt het reuze mee.In Frankrijk is het wettelijk verplicht om eind februari zuivelcontracten voor één jaar tussen zuivel en supermarkten te sluiten met een vaste prijs en hoeveelheid. Zakt de prijs meer dan 30% dan pas moet er opnieuw onderhandeld worden over een nieuwe prijs. Zoiets zal ook wel in Nederland bestaan?

 • klaasvdHorst

  @farmerbn. In Frankrijk is de interne markt relatief groter, en zit de overheid ook meer met de vinger in de pap. Nederland produceert veel meer voor de export, dus is de industrie ook veel minder afhankelijk van de supermarktverkopen. RFC zegt altijd dat ze tussen de 70 en 80% export hebben.

 • Bolder01

  Snel vrijwillig productie verminderen tegen een vergoeding

 • wmeulemanjr1

  Tja, in zuivel handelen blijft blijkbaar heel moeilijk, is alleen niet helemaal goed te begrijpen waarom hooggeplaatste personen in die zuivelmarkt dan ook zo heel veel moeten verdienen als die handel erin toch altijd zo dom is blijkbaar ..

 • Alco

  Logistiek met buitenland zal even een probleem zijn, maar de mens moet toch eten?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.