Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Vraag naar ruwvoer groeit

De handel in voeders voor de rundveehouderij wijzigt niet bijzonder veel ten opzichte van de vorige, iets kortere week.

Wat steeds meer invloed krijgt, is ontbrekende neerslag. Zeker op de hoger gelegen gronden is het droog. Het heeft voordelen, doordat de omstandigheden voor land werk, bijvoorbeeld het mais inzaaien, nu goed zijn. Voor de groei van het gras is het minder, doordat de extra nutriënten van mest en kunstmest zonder de nodige regen nog onvoldoende effect hebben. De omvang van de schade die is aangericht door muizenvraat is nog niet duidelijk, maar er zijn gebieden waar percelen zijn doorgezaaid of zelfs gescheurd. Daar komt voorlopig dus niet veel van af. Boeren kopen momenteel wel ruwvoer bij, maar veel wachten nog af. Het loopt nog geen storm. Snijmais is wel zeer gevraagd, maar goede kwaliteit is niet te vinden. Mais met laag zetmeelgehalte (< 300 VEM) is er wel, maar niet bruikbaar.

Voeraardappelen

Voeraardappelen zijn zeer gevraagd, gezien de aantrekkelijke prijs en de in theorie beschikbare grote volumes. De voerhandel kan momenteel niet echt gemakkelijk aan de vraag voldoen. Uit België is ruim voldoende te krijgen. Nederlandse telers houden hun aardappelen echter nog vast, totdat is uitgekristalliseerd wat de precieze voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor de overheidssteun die is toegezegd aan de frietsector. Centraal staat voor de boer daarbij de vraag hoe en wanneer de aardappelvoorraad op het bedrijf wordt gepeild.

Prijzen

De telersprijs is ongewijzigd, de marktprijs hangt rond € 35 per ton. Vooral in het Zuiden ondervindt de prijs van eerste kwaliteit aardappelsnippers druk van de goedkope aardappelen van handelaren die wel voldoende kunnen leveren. Verder is er (onderlinge) handel in kuilgras. Er is veel variatie in prijs, gezien de wisselende kwaliteiten en beschikbare volumes en ook de transportkosten. Bierbostel is her en der iets beter beschikbaar gekomen, waardoor de wachttijd voor levering wat is verkort tot een week. Dat is overigens sterk wisselend, per herkomst. De markt prijs ligt weliswaar onder de voederwaardeprijs maar is nog steeds stevig.

Hooi en stro

De vraag naar hooi is iets aan het toenemen, de verkoop van stro gaat niet erg hard. Er is twee weken geleden extra ingekocht omdat de levering van uit het buitenland stagneerde. Daarna kwam er begrijpelijkerwijs rust aan het front. Momenteel is er maar matig stro nodig omdat het buiten droog is.

Prognose: vaste markt, prijzen gelijk.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Laatste reacties

 • Gerrit Lammertink

  Vraag groeit? Aanbod genoeg alleen ze willen hogere prijzen

 • Alco

  Wat mag graskuil kosten.
  Zeg maar hetzelfde ds als mais.
  Bij een goede kuil bijna gelijke vem en veel hoger eiwit.
  Voor mais betaald men 70 EURO.
  Maar voor de graskuil trekt men dan een vreemd gezicht.
  Misschien een gewenning periode omdat er altijd te veel graskuil was door de derogatie eis

Of registreer je om te kunnen reageren.