Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs slachtkoe omhoog in stroeve markt

Hoewel handelaren melding maken van een stroeve handel in slachtkoeien, was er op de veemarkt in Leeuwarden wel ruimte voor een lichte prijsstijging.

Vooral de lichtere koeien zijn wat meer in trek. Deze dieren kunnen, in tegenstelling tot de zwaardere dieren, nog redelijk goed worden verwaard door de slachterijen. Voor een P-kwaliteit slachtkoe ging de prijs in Leeuwarden woensdagavond met 5 cent omhoog naar € 2,15 tot € 2,35 per kilo geslacht gewicht. Ook de notering van de O-kwaliteit pluste. De bovenkant van deze notering staat nu op € 2,60 per kilo.

Vleeshandel blijft moeizaam

De vleeshandel blijft nog altijd zeer moeizaam. De afzet van het luxere en duurdere vlees naar de horeca is nog altijd zeer beperkt. De verkopen van gehakt en andere onderdelen die richting de retail gaan zijn er wel, maar de opbrengsten van dit vlees zijn in verhouding met het luxere vlees veel lager. Dat zorgt er ook voor dat de slachterijen niet snel meer willen betalen voor de slachtkoeien.

Export naar Duitsland

Handelaren in Leeuwarden hopen dat de exportbeperkingen voor slachtvee zo snel mogelijk worden opgeheven. Dat maakt het voor Duitse inkopers namelijk weer mogelijk om op de markt in Leeuwarden vee te kopen. Meer concurrentie moet voor hogere prijzen zorgen, is de denkwijze. Voorlopig is een versoepeling van de exportregels er nog niet.

Prognose: moeizaam prijshoudend.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.