Rundveehouderij

Achtergrond

Nieuwe vleesveehouder ziet volop mogelijkheden

Via een omweg kocht oud-melkveehouder Loeffen Charolais-koeien en zoekt zijn weg in natuurbeheer. Een hobby moet volgens hem ook geld opbrengen.

Helemaal geen dieren meer op stal was voor oud-melkveehouder en jongvee-opfokker Frank Loeffen nog geen optie. Eind 2018 stopte hij met de opfok voor een collega. In de aanloop naar een lege stal ging de koeienman in hart en nieren op zoek naar vleesvee. Opnieuw jongvee opfokken was namelijk geen optie vanwege de Brabantse eisen voor emissiearme jongveestallen. Voor vleesveehouderij op stro zijn er geen verplichtingen.

Lees verder onder foto

Frank Loeffen (61) stopte in 2018 met de opfok van jongvee en schakelde over naar Charolais-zoogkoeien. - Foto: Van Assendelft Fotografie
Frank Loeffen (61) stopte in 2018 met de opfok van jongvee en schakelde over naar Charolais-zoogkoeien. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Keuze voor Charolais

Plannen over waar het met het kleine bedrijf naar toe moest waren er wel, maar met welk ras was toch wel een zoektocht. Via Brandrood, Maine Anjou en Hereford kwamen Limousins in beeld. “Ik heb overwogen om deel te nemen aan Koopeenkoe.nl. Daarvoor werden Limousins geadviseerd. Maar een koppeltje koeien kopen bleek toch heel lastig, de handelaar bood me wel Charolais aan. Die passen me met hun fijne karakters eigenlijk zelfs beter”, wijst de kersverse vleesveehouder naar het groepje koeien in de kapschuur.

In eerste instantie kocht Loeffen 10 drachtige koeien. Zouden ze bevallen, dan konden er altijd nog een paar bijkomen. Voorjaar 2019 kalfden er 9, wat met een tweeling ook tien kalveren opleverde. De zeven stierkalveren liet Loeffen castreren.

Hobby moet geld opleveren

De zoogkoeien zijn hobby, maar moeten wel kostendekkend zijn, het liefst brengen de koeien nog geld in het laatje. Voor de overstap volgde Loeffen via de natuurbeheersorganisatie al een cursus over weiden in natuurgebied. Vleesverkoop was daar een onderdeel van. De interesse was gewekt, waarop de veehouder zich er verder over inlas en zich liet adviseren wat wel en niet werkte.

Lees verder onder foto

De stierkalveren worden gecastreerd. De ossen van ruim een jaar zijn goed ontwikkeld en bevleesd. - Foto: Van Assendelft Fotografie
De stierkalveren worden gecastreerd. De ossen van ruim een jaar zijn goed ontwikkeld en bevleesd. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Afgelopen najaar werd het idee van verkoop concreet. Een regionale slager wilde wel slachten en portioneren, mits Loeffen de koe kon verkopen. Via Facebook kwamen positieve reacties, maar tot echt kopen kwam het niet. Na een artikel in de plaatselijke krant ging het snel: “Ik belde voor een advertentie, maar de redactie was zo geïnteresseerd dat het een interviewtje werd. Toen hadden we in twee weken genoeg klanten bij elkaar”, vertelt hij. Wat de lezers aantrok? “Het verhaal van kleinschaligheid en natuurinclusief boeren.”

We zijn misschien wel goedkoper dan sommige anderen, maar we hebben niet de hardware van een winkel

De eerste koe is vlak voor de kerst geslacht. Met 620 kilo levend gewicht leverde het dier zo’n 300 kilo verkoopbaar vlees op. Van de 38 pakketten van 7,5 kilo raakte Loeffen er 20 meteen kwijt. Van tevoren werd nog snel een grote vriezer aangeschaft, de al aanwezige zou niet voldoende zijn om al het vlees kwijt te kunnen. De prijs stelde Loeffen op € 15 per kilo, elk pakket bevat een vaste hoeveelheid soorten vlees. “Tijdens een excursie van de vleesveestudieclub deed ik het idee op voor de prijzen. Die € 15 per kilo gemiddeld is goed kostendekkend. We zijn misschien wel goedkoper dan sommige anderen, maar we hebben niet de hardware van een winkel”, wijst Loeffen op de grote vriezer in het achterhuis.

Lees verder onder foto

Het vlees verkoopt Loeffen voor €15 per kilo, kostendekkend omdat de grote vriezer weinig kosten met zich mee brengt. - Foto: Van Assendelft Fotografie
Het vlees verkoopt Loeffen voor €15 per kilo, kostendekkend omdat de grote vriezer weinig kosten met zich mee brengt. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Zoeken naar natuurbeheer

De 9 hectare weideland rond het bedrijf heeft de veehouder ingezaaid met een mengsel dat zeven kruiden bevat. Dat past in het streven om naar meer natuurbeheer te gaan. Het kruidenmengsel vraagt meer aandacht bij het maaien en inkuilen. “De eerste snede heb ik op de gewone lengte gemaaid. Die balen vreten ze goed. Maar laat ik het gras langer worden, dan wordt het wat stengeliger en dat hebben ze toch minder graag.”

Het verhaal van kleinschaligheid en natuurinclusief boeren trekt consumenten

Daarnaast wordt dit jaar 2 hectare gerst gezaaid, dat past goed in de kringloop en bij zijn verhaal. Loeffen voert de gerst aan het vee samen met mineralen; het stro past in de potstal.

De Brabander is nu op zoek naar natuurterrein waar dit jaar de ossen naar toe kunnen. “Er liggen hier nogal wat natuurgronden in de buurt. Bijvoorbeeld de Lage Raam, waar ze met een hoger waterpeil werken. Het zou mooi zijn als ik de ossen daar kan laten lopen”, overdenkt Loeffen.

De veehouder heeft zich aangesloten bij het net opgezette Land van Cuijk Boert Bewust. Hij ziet wel wat in uitwisseling van producten om te verkopen. Daarmee kan hij mensen een breder aanbod bieden en via de andere bedrijven meer klanten bereiken.

Lees verder onder foto‘s


  • Rundvlees wordt in porties voor 2 personen verkocht. Bij elk pakket zit een folder met bedrijfsinformatie. - Foto: Van Assendelft Fotografie

    Rundvlees wordt in porties voor 2 personen verkocht. Bij elk pakket zit een folder met bedrijfsinformatie. - Foto: Van Assendelft Fotografie

  • Loeffen zaaide kruidenrijk grasland. Het is wel oppassen met het maaimoment, te ruig materiaal vreten de koeien niet. - Foto: Van Assendelft Fotografie

    Loeffen zaaide kruidenrijk grasland. Het is wel oppassen met het maaimoment, te ruig materiaal vreten de koeien niet. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Kleinschaligheid voorop

De kleine Charolais-kudde bevalt de oud-melkveehouder goed. Zo goed dat hij voorzichtig rondkijkt naar een uitbreiding van zijn veestapel naar 25 stuks. Vooral nu hij afgelopen najaar de Nationale Vleesveemanifestatie bezocht. “Ik heb me aangesloten bij het stamboek en deelnemen aan een keuring lijkt me ook wel wat.” Toch zal het Hapse bedrijf niet groot worden. Loeffen heeft ruimte voor nog zo’n tien koeien plus jongvee erbij. De verkoop wil hij op vier dieren per jaar houden, waaronder in ieder geval de ossen van vorig jaar. Stierkalveren van dit jaar worden ook gecastreerd. Zijn er in een jaar niet genoeg ossen, dan worden ook koeien voor de verkoop geslacht.

Vleesveebedrijf Loeffen, Haps (N.-Br.)

Bedrijfsgegevens
• 9 Charolais-zoogkoeien
• 3 vaarzen
• 7 ossen
• 9 hectare grasland
• 1 caravanstalling

Of registreer je om te kunnen reageren.