Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Grote klanten zuivelmarkt komen even langs

Na de slachting op de zuivelmarkt in de week voor Pasen was deze week een verademing.

De prijzen voor room en mageremelkconcentraat veerden op. De prijzen voor mageremelkpoeder stabiliseerden en ook weipoeder trok weer iets aan in prijs.

Niet structureel beter op zuivelmarkt

Het is volgens marktkenners helaas geen teken dat het structureel weer beter gaat op de zuivelmarkt. De melkpoederprijzen, en in mindere mate ook de prijzen van andere bulkproducten, maken even een pas op de plaats omdat een aantal grote kopers het wel een geschikt moment vindt om enkele langlopende contracten af te sluiten. Zij hoeven niet per se te wachten tot de prijs nog lager is, maar vertonen zich na de huidige aankopen ook lange tijd niet weer op de markt, weten verkopende partijen.

Betere roomprijs gevolg van iets hogere retailverkopen

De betere roomprijs is een gevolg van iets hogere retailverkopen, maar ook een reactie op het dieptepunt van vorige week. Toen werd room verkocht onder de € 2,50 per kilo, wat feitelijk gezien onder het interventieprijsniveau voor boter was (€ 2.217 per ton). Inmiddels ligt de roomprijs weer rond de € 3 per kilo.

Mageremelkconcentraat en kaas

Mageremelkconcentraat wordt verkocht voor goed € 1 tot € 1,10 per kilo, zeker dubbel zo veel als vorige week. Spotmelk brengt franco nog maar zo’n 20 cent per kilo op. Hier zet de daling wel door, net als op de kaasmarkt. Goudse foliekaas wordt vrij beperkt verhandeld en brengt tussen de € 2,30 en € 2,00 per kilo op. Voor de smelt soms nog minder. Mozzarella is zo mogelijk nog lastiger te verhandelen. De zuivel hoopt daarom dat er snel een steunpakket komt, zoals de zuivel in de VS ook is toegezegd.

Prognose: iets lagere prijsdruk

Laatste reacties

 • Kletskoe

  Iets lagere prijsdruk....genuanceerde prognose

 • Gradje 1966

  De supers een week droog zetten ipv lange contracten afsluiten voor te weinig

 • farmerbn

  Hoe lang lopen langlopende contracten? Welk percentage van de poeder en andere bulkproducten gaan weg op dagprijs? Als dat maar een klein gedeelte is is focussen op dagprijzen fout en stemmingmakerij.

 • klaasvdHorst

  @farmerbn. Goeie vraag, maar daar is geen simpel antwoord op te geven. Er zijn geen vaste regels of afspraken voor. Zaken lopen al naar gelang partijen samen overeenkomen.

 • kleine boer

  En zo worden alle prijzen voor de boer omlaag gepraat ... en in de winkel word er niks goedkoper... 2 e zak piepers nog steeds niet gratis ....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.