Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Coronacrisis zorgt voor flinke verschillen in kaasmarkt

De pijn die in de zuivelmarkt wordt geleden, is ongelijk verdeeld. In de kaasmarkt is dat ook het geval.

Wie alleen kijkt naar de spotnotering voor foliekaas, ziet weinig opbeurends. Sinds het begin van de coronacrisis is er bijna een euro, ofwel krap een derde, van de prijs afgegaan. Deze week bewoog de prijs voor foliekaas zich iets boven de € 2,00 per kilo.

Globaal genomen lag die prijs in de voorbije weken ook rond dat niveau of iets hoger, maar er zijn ook heel wat partijen voor minder verkocht. Dat laatste lijkt nu niet meer zo te zijn, maar of de prijs structureel boven de € 2,00 per kilo zal blijven, valt nog niet te zeggen.

Groot verschil met natuurkaas

Het verschil met natuurkaas is en blijft voorlopig in ieder geval groot. Dit product brengt nog steeds meer dan € 3,00 per kilo op, maar is in de voorbije weken ook nog wel vele dubbeltjes per kilo duurder geweest, door de goede vraag vanuit de retail. Het helpt diverse Nederlandse kaasmakers de coronacrisis door te komen.

Mozzarrella

Voor mozzarella leken de vooruitzichten ruim een maand geleden ook nog heel slecht. Inmiddels is dat beeld flink veranderd. Met dank aan vooral de consumenten van diepvriespizza‘s. Echter, niet iedere mozzarellafabrikant beurt evenveel geld voor z’n kaas. Een gevestigd bedrijf, dat al langer draait en compleet gecertificeerd is, kan tot € 2,60 per kilo beuren. Bedrijven die nog maar pas op de markt zijn, en niet kunnen exporteren, hebben het lastiger en beuren dubbeltjes minder, zo valt te horen. Cheddar noteert ook zo’n € 2,60 per kilo is daarmee ook nog onverwacht stevig.

Prognose: Relatief stabiele markt.

Laatste reacties

  • NORMALE BOER

    MEI 2020 Arla - 1 cent DMK/DOC -1 cent

  • klaasvdHorst

    Der DMK-Leistungspreis* für April
    Nach einer konstanten Milchpreisgestaltung für die Monate März und April reduziert DMK den Leistungspreis für Mai um 1,5 ct/kg. Die Milchpreisfestlegung spiegelt die sehr differenzierte, in einzelnen Segmenten jedoch zum Teil beträchtlichen negativen Marktentwicklungen wider.

Of registreer je om te kunnen reageren.