Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Behandeling van maiszaad stimuleert wortelstelsel

Veredelaars behandelen maiszaad ook om de beworteling van de maisplant te verbeteren. Dat zorgt bij lage bemestingsnormen voor een meer effectieve nutriëntenopname en groei.

Toevoegen van spoorelementen en biostimulanten aan behandelingen van maiszaad neemt toe. Veredelaars behandelen maiszaad niet alleen met middelen om aantasting door vogels en schimmels te voorkomen. Ze gebruiken ook spoorelementen en biostimulanten om mais beter te laten groeien.

In de bemesting van mais, boeren we achteruit

“Het verbod op gebruik van fosfaatkunstmest is een groot gemis in de beginontwikkeling en groei van mais. Minerale fosfaat in kunstmest lost beter op in water dan organisch fosfaat in drijfmest en wordt door mais beter opgenomen”, zegt Arjan Lassche, agro servicemanager van KWS. “In de bemesting van mais, boeren we achteruit. Daarom zoeken we net als andere maisveredelaars naar toevoegingen en behandelingen van maiszaad die met name zorgen voor een betere jeugdgroei van maisplanten. Ten opzichte van de oude Mesurolbehandeling kost dit netto € 4 extra per hectare. Naast vogelafweer geeft het ook een extra boost aan de beginontwikkeling van de maisplant.”

Verbetering wortelstelsel mais

KWS brengt vanaf dit seizoen Initio Bird Protect op de markt. Dit maiszaad bevat naast middelen tegen schimmels en vogelvraat, ook de spoorelementen zink en mangaan. “We blijven verder zoeken naar geschikte toevoegingen aan maiszaad, zoals andere spoorelementen en micro-organismen, die ervoor zorgen dat de maisplant meer wortels en haarwortels ontwikkelt. Initio Bird Protect bevat daarom ook humuszuren en Bacillus Megaterium.”

Pioneer bracht nieuwe behandelingen voor maiszaad op de markt onder de naam LumiGen. “We voegen sinds kort de groeistimulator LumiBio Kelta toe aan onze behandelingen van maiszaad”, vertelt Oscar Koppelman, area sales manager van Pioneer. “LumiBio bevat humine- en fulvinezuren, die werken als plantenhormonen die de groei van wortels en wortelharen stimuleren.”

Lees verder onder de foto.

Veredelaars van mais stimuleren met maiszaadbehandelingen de groei van wortels en wortelharen. Dat zorgt voor een goede beginontwikkeling en groei van maisplanten. - Foto: Limagrain
Veredelaars van mais stimuleren met maiszaadbehandelingen de groei van wortels en wortelharen. Dat zorgt voor een goede beginontwikkeling en groei van maisplanten. - Foto: Limagrain

Organische maiszaadcoating

Limagrain bracht met Starcover een organische maiszaadcoating op de markt. “We moeten alternatieven zoeken, want steeds meer chemische middelen tegen schimmels, bodemplagen en vraatschade in mais vallen weg”, zegt Jos Groot Koerkamp, commercieel manager veehouderij van Limagrain. Starcover bevat een biologische groeiverbeteraar en een levende rhizobiumbacterie, die de wortelgroei stimuleert en bodemgebonden nutriënten zoals fosfaat beter opneembaar maakt. “Hiermee kunnen we de werking van chemie niet evenaren, maar als sector worden we wel de organische kant op gedwongen. Daarom proberen we met goede niet-chemische alternatieven te komen.”

Efficiënte mineralenbemesting

Mineralen meegeven aan maiszaad is lastig. Macro-nutriënten aan zaad toevoegen, is alleen in zeer kleine hoeveelheden toegestaan, anders wordt het aangemerkt als meststof. Met spoorelementen is dat probleem minder groot.
Limagrain heeft proeven gedaan met toevoegen van mineralen aan maiszaad. “Dat viel niet mee, want mineralen zijn vaak zout en dat werkt agressief op het maiszaad”, zegt Groot Koerkamp. Voor een goede beginontwikkeling en doorgroei, blijft het ook heel belangrijk dat telers mais zaaien onder goede omstandigheden.
“Vaak gebeurt het mais zaaien nog te vroeg”, benadrukt Lassche. “Op zaaidiepte moet de bodemtemperatuur minimaal 10 graden zijn en er moet voldoende vocht aanwezig zijn. Bewerk de stoppel ook zo laat mogelijk om uitdroging van de grond te voorkomen”, adviseert Lassche.
“Volvelds bemesten en zaaien in ruitzaai levert ook een efficiënte mineralenbenutting op”, weet Lassche, die aangeeft dat uit proeven van WUR niet is aangetoond dat drijfmest in de maisrij meer opbrengst geeft dan volveldse toepassing. Groen Fosfaat, een organo-minerale meststof met 100% organisch fosfaat, is mogelijk zinvol op gronden met een lage fosfaatbeschikbaarheid en weinig fosfaat in de bodem.

Eén reactie

  • farmerbn

    Dit zie je hier ook bij de behandeling van graan zaad. Bedrijven die flink geld verdienen aan behandelingen van zaad zien door de wetgever steeds meer middelen verboden zien worden. Om hun omzet op peil te houden verzinnen ze andere producten die in meer of mindere mate verbeteringen zijn. Ik doe niet met die mode mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.