Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Stevige prijsval notering nuchtere kalveren

Ook de nukamarkt gaat gebukt onder de coronacrisis. Op de veemarkt in Purmerend gingen de noteringen voor nuchtere kalveren hard omlaag.

De notering voor 50% Belgisch blauwe stierkalveren zakt op de markt in Purmerend met € 25 naar € 175 tot € 215 per dier. Procentueel gezien zakt de prijs voor zwartbonte stierkalveren nog harder. Die prijs zakt met € 20 naar € 70 tot € 80 per dier van extra kwaliteit. Een prijsdaling van 20%. Het komt niet vaak voor dat de prijzen in zulke grote stappen omlaag gaan.

Slechte vraag

De stevige prijsdalingen zijn het gevolg van een zeer slechte vraag naar de nuchtere kalveren. Vleeskalverhouders en -integraties zien dat de afzet van het kalfsvlees zeer stroef loopt. Belangrijke afzetgebieden zijn op slot en dat zorgt ervoor dat vlees noodgedwongen in de koelhuizen gaat. Dat komt de prijzen van het vlees en de vleeskalveren niet ten goede. Kalverhouders proberen door lagere prijzen voor nuka’s te betalen hun kostprijs te drukken.

Naast de moeizame afzet van het kalfsvlees staat ook nog eens de invoer van Ierse kalveren. Die loopt nog gewoon door en dat zorgt voor extra druk op de prijzen voor nuchtere kalveren uit Nederland. Handelaren verwachten dat ook de komende weken nog volop druk op de noteringen blijft staan. Waar de bodem ligt, is niet met zekerheid te zeggen. Wel is zeker dat het coronavirus de markt nog wel even blijft verstoren.

Prognose: lagere prijzen.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren

Laatste reacties

 • Vhouder

  het is treurig maar ik denk dat ze voor niks nog te duur zijn

 • arink

  Dit is één van de gevolgen van een landbouwproductie die sterk op export leunt.
  Erg fragiel en risicovol. Misschien brengt corona ook hierin een ommekeer, zodat We tot een meer regionale productie en consumptie komen waarbij de boer weer een prijs ontvangt die past bij de waarde van voedsel.

 • EL

  Arink, had die Chinees een karbonade gegeten iplv een vleermuis dan hadden we nu waarschijnlijk geen corona gehad, dus produceren en exporteren zodat iedereen over veilig voedsel kan beschikken!

 • arjanmanders1

  @El, helemaal mee eens. De waarde van hoogwaardig en veilige voedselproduktie wordt onderschat.

 • mtseshuis

  Yep, koester de Nederlandse land en tuinbouw, visserij en veehouderij!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.