Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Klauwproblemen te lijf met rubber, rantsoen en fokkerij

Maatschap De Jong halveerde het aantal koeien met wittelijndefect door gebruik rubber rond de melkstal. Het pakt ook de voeding en fokkerij aan.

De nieuwe ligboxenstal uit 2011 staat op melkveebedrijf De Jong in Oldeberkoop (Fr.) haaks op de oude lage stal. “Dat blijkt een van de oorzaken van klauwproblemen. Onze koeien lopen een S-vormige route op de overgang tussen oude en nieuwe stal. Ze maken veel draaibewegingen en dat is extra belastend voor de klauwen”, vertelt Sieger de Jong.

“In onze 2x10 zij-aan-zij melkstal uit 1995 maken de koeien een nog veel scherpere draai van 90 graden. Dat zijn redenen waarom onze koeien jarenlang last hadden van wittelijndefect, vaak bij nieuwmelkte koeien. Je raakt eraan gewend en blijft maar blokjes plakken. Maar het kost veel werk en op een gegeven moment ben je het zat en wil je het structureel aanpakken”, zegt De Jong, die zijn koeien jaarrond op stal heeft. “We weiden alleen het jongvee en de droge koeien.”

Lees verder onder de foto.

Nadat maatschap De Jong rubber had geplaatst op looppaden in de melkstal, zijn de problemen met wittelijndefecten gehalveerd. - Foto's: Anne van der Woude
Nadat maatschap De Jong rubber had geplaatst op looppaden in de melkstal, zijn de problemen met wittelijndefecten gehalveerd. - Foto's: Anne van der Woude

Rubber in de melkstal

In 2017 hadden nog 40 van de 110 koeien in meer of mindere mate last van klauwproblemen, met name wittelijndefect en zoolzweren. Drie jaar geleden kwam er rubber in de looppaden van de melkstal en dat heeft de klauwbelasting verlaagd. Sindsdien halveerde het aantal koeien met wittelijndefect en is de gemiddelde melkproductie per koe met 700 liter gestegen. “Dat laatste is niet alleen te danken aan rubber in de melkstal, maar ook aan rantsoenaanpassingen.”

Lees verder onder de foto.

Bij koeien met wittelijndefect plakt Sieger de Jong blokjes om de klauw te ontlasten. Sinds 2017 zijn er structurele oplossingen.
Bij koeien met wittelijndefect plakt Sieger de Jong blokjes om de klauw te ontlasten. Sinds 2017 zijn er structurele oplossingen.

We wilden een mat uit één stuk zonder overgangen, in plaats van puzzelmatten

De maatschap koos voor de rubberen dairy floor van Cowhouse. “Die had ik gezien tijdens een cursus middelbaar kaderonderwijs in Oenkerk. We wilden graag een mat uit één stuk zonder overgangen, in plaats van puzzelmatten.”

Aan beide zijden van de melkput hebben Sieger en zijn vader Bert een rol van 9,5 x 1,5 meter rubber geplaatst. “De rollen waren nogal zwaar, we hebben er ongeveer een hele dag over gedaan om met balkjes onder de rol het rubber op de juiste plek te krijgen.”

Lees verder onder de foto.


 • Sieger de Jong (22) zit in maatschap met zijn ouders Bert (55) en Tjitske (51). Sieger werkt daarnaast parttime bij collega-melkveehouders.

  Sieger de Jong (22) zit in maatschap met zijn ouders Bert (55) en Tjitske (51). Sieger werkt daarnaast parttime bij collega-melkveehouders.

 • Foto: Anne van der Woude

  Foto: Anne van der Woude

Kosten klauwproblemen

Koeien die last hebben van wittelijndefect bewegen minder en vreten minder. De Jong schat dat dit ongeveer 400 liter melk kost per koe, dus ongeveer een schadepost van € 150 per aangedane koe. Het aantal koeien met wittelijndefect is gehalveerd van 40 naar 20 en dat levert 20 x € 150 ofwel € 3.000 per jaar op aan extra melk. Het leggen van 28,5 vierkante meter rubber in de melkstal kostte € 2.000.

Het rubber gaat naar verwachting minimaal tien jaar mee. “Met het verminderen van wittelijndefecten is de investering al in één jaar terugverdiend, dus het kan zeker uit.”

Lees verder onder de foto.

De Jong voegt extra biotine, zink en mangaan toe aan het basisrantsoen. Dat versterkt de klauwkwaliteit en dat geeft minder kreupele koeien.
De Jong voegt extra biotine, zink en mangaan toe aan het basisrantsoen. Dat versterkt de klauwkwaliteit en dat geeft minder kreupele koeien.

Betere vruchtbaarheid

De vruchtbaarheidsresultaten zijn ook verbeterd, omdat niet-kreupele koeien tochtigheid beter tonen. De tussenkalftijd ging van 425 naar 411 dagen en het inseminatiegetal van 2,5 naar 2,1.

De klauwproblemen zijn echter nog niet over. De maten zouden graag nog meer rubber willen plaatsen, zeker in de S-bochten van de oude naar de nieuwe stal en bijvoorbeeld achter het voerhek. “Alleen al voor deze doorgangen is ongeveer 250 vierkante meter nodig en dan praten we over een prijskaartje van € 17.500. Om ons bedrijf grondgebonden te maken, hebben we net geïnvesteerd in grondaankoop en is het momenteel financieel te krap om extra te investeren in rubber.”

Lees verder onder de foto.

Een eventuele aanpassing van hekwerk in de ligboxen kan zorgen dat de koeien langer liggen, zodat dit de klauwen ontlast.
Een eventuele aanpassing van hekwerk in de ligboxen kan zorgen dat de koeien langer liggen, zodat dit de klauwen ontlast.

Sturen op stierkeuze en voeding tegen klauwproblemen

De maatschap pakt klauwproblemen nu ook aan door te letten op klauwgezondheid in de stierkeuze en via voeding. Klauwproblemen als gevolg van pensverzuring komen nauwelijks voor, omdat De Jong relatief veel ruwvoer en weinig mais voert. “Ook beperken we de krachtvoergift tot maximaal 11 kilo per koe per dag en zorgen we voor zo min mogelijk rantsoenwisselingen, want dan zie je meer klauwproblemen.”

Uit de mineralencheck bleek wel een tekort aan biotine in het rantsoen. Sinds een halfjaar voegt De Jong pensstimulator met een mineralenaanvulling toe aan het basisrantsoen. Extra biotine, zink en mangaan versterken de klauwkwaliteit, waardoor de klauwen beter bestand zijn tegen drukbelasting. “We voeren de aanvulling nog niet lang genoeg om nu al effect te zien. Dat is een kwestie van lange adem, maar we hopen dat het gaat werken, want deze mineralen zijn wel 40% duurder dan het gangbare mineralenmengsel.”

Mortellaro

De Jong heeft enkele koeien met Mortellaro en plaatst eens in de twee weken een voetbad met formaline. “Daardoor zien we bijna geen tussenklauwontsteking meer.” Het bekappen van koeien doet De Jong zelf. “Ik behandel alleen koeien die slecht lopen. Bekappen doe ik niet standaard een of twee keer per jaar, misschien is dat wel beter. We overwegen daarom om elke twee maanden een klauwbekapper in te huren voor het bekappen van kleine groepen koeien.”

Er is zeker geen overbezetting in de stal met 170 ligboxen met koematrassen. “Er zijn ligplekken genoeg, maar ik ben nog niet helemaal tevreden over het comfort van de ligboxen wat plaatsing van de staanders betreft. Een eventuele aanpassing van het hekwerk kan er ook voor zorgen dat de koeien langer liggen en minder uren staan, zodat dit de klauwen ontlast.”

Op een gegeven moment ben je het zat om steeds blokjes te plakken en wil je de klauwproblemen structureel aanpakken

Lees verder onder de foto.

Het ontbreekt De Jong momenteel aan financiële middelen om extra rubber te leggen op de overgang van de oude naar de nieuwe stal.
Het ontbreekt De Jong momenteel aan financiële middelen om extra rubber te leggen op de overgang van de oude naar de nieuwe stal.

Maatschap De Jong-Van der Veen in Oldeberkoop (Fr.) – Bedrijfsgegevens:

140 melk- en kalfkoeien
65 stuks jongvee
9.615 kilo melk per koe per jaar
3,56% eiwit
4,58% vet
85 hectare grond, waarvan 2 hectare pacht
60 hectare gras
15 hectare mais

Laatste reacties

 • faeane

  Alle koeien 2 maal per jaar bekappen zal meer opbrengen dan dat extra rubber op de roosters

 • Pieter5775

  9615 kg melk per koe en dan max 11 kg brok??? Als je bij deze melkproduktie zoveel klauwproblemen is er echt iets anders aan de hand.

 • eja

  hier voeren we max 6 kg brok......

 • kleine boer

  2 wk later maaien lost ook veel problemen op.

 • tinusje

  zorg dat koeien meer gaan liggen door diepstrooisel...dat is veel beter dan matje

 • Daats

  60ha gras en 15mais,wat wordt er op die andere 10ha verbouwd?

 • farmerbn

  In plaats van dure mineraalmengsels kun je ook een paar zakken zinksulfaat en mangaansulfaat kopen. Doe je er ook kopersulfaat bij dan ben je al bijna klaar zonder mineralenmengsels. En natuurlijk magnesium en kalk. Ben je zo 500 euro in de maand goedkoper uit.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.