Rundveehouderij

Achtergrond

‘Gratis melk voor voedselbank’

Klanten van de voedselbank in Goes kunnen komende weken gratis melk tappen op het melkveebedrijf van Esther Vermuë. Het idee komt van Farmers Defence Force waarin zij actief is.

Sinds de zomer van 2017 staat er een melktap op het melkveebedrijf van de familie Vermuë. Een klein deel van de door 90 koeien geproduceerde melk komt via deze tap rechtstreeks bij consumenten uit de regio terecht.

Esther Vermuë heeft samen met haar echtgenoot een melkveebedrijf in het Zeeuwse Kapelle. - Foto: Peter Roek
Esther Vermuë heeft samen met haar echtgenoot een melkveebedrijf in het Zeeuwse Kapelle. - Foto: Peter Roek

Komende week komen nieuwe afnemers op het erf. Althans dat hoopt Esther Vermuë. Zij deed de voedselbank in Goes een uniek aanbod: vaste klanten van de voedselbank mogen komende vier weken op vertoon van hun pasje gratis melk tappen bij Vermuë. Collega-melkveehouder Niek Vermeer uit Kamperland doet hetzelfde.

Vanwaar dit initiatief?

“Ik ben hier in Zeeland actief in Farmers Defence Force. Onze club is natuurlijk bekend van de demonstraties, maar we doen ook andere, positieve dingen en zo willen wij ook in het nieuws komen. Mijn collega Iman Minnaard heeft al voor heel veel mondkapjes gezorgd, zijn vrouw werkt in de thuiszorg, dus vandaar zijn betrokkenheid. Wij hoorden dat de voedselbank hier in de regio in problemen komt, omdat de aanvoer van producten stagneert als gevolg van de coronacrisis. De supermarkten leveren minder, vooral omdat mensen hamsteren en de schappen daardoor leeg raken en de horeca is potdicht. Dat terwijl het aantal mensen dat afhankelijk is van de voedselbank deze dagen juist groeit. Daarom hebben we ons gemeld. Hier op ons eigen bedrijf kunnen klanten van de voedselbank melk ophalen. Andere leden van Farmers Defence Force leveren aardappelen en bijvoorbeeld eieren.”

Volgende week gaat het lopen, hoop ik

Wat is uw persoonlijke drijfveer?

“Het raakt mij dat in deze samenleving mensen dermate in de knel komen dat ze een beroep moeten doen op de voedselbank. Ik ken ze ook in mijn persoonlijke omgeving. Een vriendin van mij is bijvoorbeeld klant, en zo zijn er veel minder bedeelden in deze tijd. Het is heel erg om van zo’n bank afhankelijk te zijn. Nog erger is dat je daar aankomt en er blijkt geen voedselpakket klaar te staan omdat er geen aanvoer van producten is. Daarom wil ik bijspringen.”

Positieve reacties?

“Alleen maar. De voedselbank reageerde direct positief. De producent van de melktapinstallatie doneert gratis flessen en een drukker in Goes maakt gratis stickers voor op de flessen.”

Stickers?

“Lang niet iedereen weet dat je rauwe melk thuis eerst moet koken. Dat staat ook vermeld bij de melktap, maar nu krijgen we nieuwe klanten. De meesten hebben geen ervaring met rauwe melk. Vandaar ook ons advies op de fles zelf. Door de melk te koken, blijft die ook langer houdbaar.”

Al veel nieuwe klanten gezien?

“Nog niet, maar dat is logisch. Pas eind deze week maakt de voedselbank aan zijn klanten bekend dat ze op ons bedrijf welkom zijn. Volgende week gaat het lopen, hoop ik.”

Of registreer je om te kunnen reageren.