Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Exportbelemmering nieuwe tik handel gebruiksvee

De handel in gebruiksvee ligt zo goed als stil. Door de uitbraak van het coronavirus zien melkveehouders liever zo min mogelijk derden op hun bedrijf komen. Een veehandelaar valt daar ook onder en dus gebeurt er maar weinig in de handel.

Daar kwamook nog eens bij dat de export van onder andere fokrunderen plat is gelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er worden geen nieuwe exportcertificaten meer afgegeven. Procedures waarbij de dieren al in quarantainestallen staan, zullen nog wel worden voortgezet, aldus de NVWA. De NVWA wil de capaciteit die beschikbaar is gebruiken bij keuringen in slachterijen en voor certificering van exporteren die van belang zijn voor de voedselvoorziening.

Het laden van vaarzen voor export. Doordat de NVWA geen nieuwe exportcertificaten meer afgeeft, komt de export van vaarzen plat te liggen. - Foto: Bert Jansen
Het laden van vaarzen voor export. Doordat de NVWA geen nieuwe exportcertificaten meer afgeeft, komt de export van vaarzen plat te liggen. - Foto: Bert Jansen

Handel was al rustig

Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het volgens handelaren sowieso al rustiger in de markt. De exportbelemmeringen zijn weliswaar vervelend, maar grote partijen dieren werden toch al niet meer geëxporteerd. Ook de import van bijvoorbeeld melkkoeien en langdrachtige vaarzen is al geruime tijd aan de rustige kant.

Dat het zo rustig is in de markt heeft er in de afgelopen weken al voor gezorgd dat de prijzen van gebruiksvee wat stappen terug heeft moeten doen. De noteringen komen van een hoog niveau, waardoor handelaren verwachten dat de prijzen nog wel iets verder gaan zakken. Momenteel ligt de prijs voor een 1e kwaliteit melkkoe tussen de € 1.150 en € 1.600 per dier. Een maand terug was dit nog maximaal € 1.900 per dier.

Herstel nog niet in zicht

Als de prijzen aan willen trekken, zou dat moeten komen van de binnenlandse handel. Dat is met het oog op de beperkende maatregelen vanwege het coronavirus niet denkbaar. De markt zal dus ook de komende weken heel erg rustig blijven en prijsherstel lijkt daarmee nog erg ver weg.

Prognose: stabiele tot dalende prijzen.

Meer informatie over de prijzen van gebruiksvee vind je in Boerderij Marktprijzen

Melkkoeien
Vaarzen
Fokpinken

Eén reactie

  • Gerrit Lammertink

    Vaarzen exporteren en dan dure Duitse vaarzen weer binnenhalen met.....
    De meeste vaarzen is wel plek voor in Nederland zelf

Of registreer je om te kunnen reageren.