Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs slachtkoeien steunt op krapte

De veemarkt in Bunnik had een kleine aanvoer van slachtvee op 10 februari, deels vanwege het slechte weer toen.

Dat is deze week goedgemaakt door een ruimer aanbod. Bunnik kreeg maandag op de veemarkt 101 koeien en twee stieren binnen. De dieren zijn vlot verkocht. Het beeld volgde de trend die donderdag 13 februari ook zichtbaar was op de veemarkt in Leeuwarden: een tamelijk krappe beschikbaarheid van koeien, maar prijszetting met de handrem erop. Dat neemt niet weg dat in Bunnik toch wat kleine prijsverhogingen zijn doorgevoerd. De O-kwaliteit steeg € 0,05 in prijs, voor de P-kwaliteit bleef die verhoging beperkt tot de bovenkant van de notering.

Matige rundvleesconsumptie

Het zit erin dat de prijs de komende weken nog wat verder stijgt, maar dat zal geleidelijk aan gaan. De prijszetting is momenteel duidelijk aanbodgestuurd. Op basis van de vleesverkoop kan het voor de slachterijen momenteel niet uit om meer te betalen, maar de koeien zijn nodig om de slachtcapaciteit kostenefficiënter te benutten. De rundvleesconsumptie is – gebruikelijk voor deze tijd – heel matig. Dat is ook te zien in Duitsland, aan de noteringen voor vleesstieren in Noordrijn-Westfalen, die de laatste weken juist wat zijn gezakt, terwijl koeien daar juist duurder werden.

Prognose: lichte prijsstijging.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien Bunnik vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Koeien
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.