Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs jongrosékalveren levert stuiver in

Een tegenvallende vleesverkoop zorgt voor een daling van de prijs voor jongrosékalveren.

Het aanbod aan jongrosévleeskalveren is niet eens heel erg overdreven ruim. Hier en daar worden echter wel wat meer kalveren aangeboden dan in de afgelopen weken. De slachthuizen moeten in sommige gevallen alle zeilen bijzetten om de kalveren geslacht te krijgen. Handelaren verwachten dat dit ook de komende weken zo blijft.

Vleesafzet moeizaam

De afzet van kalfsvlees loopt moeizaam momenteel. Dat is voor de tijd van het jaar niet vreemd, maar het zorgt daarom niet voor minder druk op de prijzen. De concurrentie van Zuid- en Oost-Europa biedt het vlees veel goedkoper aan en dat drukt de Nederlandse verkopers naar de achtergrond. Positief is de ontwikkeling van prijs voor huiden. Die trekt iets aan. Veel is het niet, maar de ondertoon is positief.

De mindere vleesverkopen werken door in de prijs van jongrosékalveren. Die zakt met 5 cent naar € 3,65 tot € 3,70 per kilo geslacht gewicht. De markt voor oudrosékalveren hoeft geen prijsdaling te verwerken. De notering voor deze dieren blijf staan op € 3,50 tot € 3,55 per kilo geslacht gewicht. De prijsdruk in deze markt is een stuk minder groot.

Ook bij de prijs voor startkalveren brokkelt nu iets af. De Boerderij-notering voor startkalveren zakt met € 5 naar € 265 tot € 270 per dier van 100 kilo. Het aanbod aan startkalveren is momenteel voldoende. Vooral jongrosémesters laten het nu wat afweten in de markt, omdat startkalveren die nu in de hokken komen in de zomer slachtrijp zijn. Dan leveren de jongrosékalveren doorgaans wat minder op.

Kijkend naar de komende weken verwachten handelaren dat de prijzen voor startkalveren te maken krijgen met enige prijsdruk. Als februari achter de rug is kan er dan voorzichtig weer naar boven worden gekeken. Hoe de prijs zich dan gaat ontwikkelen, moet nog blijken. Voorlopig lijkt een stabiele prijs voor startkalveren het hoogst haalbare.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Meer informatie over de prijzen van vleeskalveren vind je in Boerderij Marktprijzen  

Rosévleeskalveren
Startkalveren
Blankvleeskalveren

Of registreer je om te kunnen reageren.