Rundveehouderij

Achtergrond

SenseHub Beef: meer rendement met vleesvee en zoogkoeien

Werken met de SenseHub Beef van Allflex helpt om de vruchtbaarheid en gezondheid van vleesvee en zoogkoeien te verbeteren.

Sinds 2018 kunnen vleesvee- en zoogkoeienhouders met de SenseHub Beef van Allflex continu hun vee monitoren op vruchtbaarheid en gezondheid via hun mobiele telefoon, smartphone, tablet of computer. “Daarmee krijgt de vleesveehouder snel nauwkeurige informatie over elke individuele koe. Dat is met visuele observatie niet haalbaar”, zegt Kees Pols van Allflex Europe, onderdeel van Merck & Co. Voordat een dier zichtbare ziektesymptomen laat zien, heeft de SenseHub het dier al gevonden. Een ziek dier laat direct afwijkend gedrag zien en dat pikt de sensor op. Hetzelfde geldt voor tochtige koeien.

Vleesveehouder Johan Harink van maatschap Erven Nijhuis in Hengelo (Ov) verbetert de vruchtbaarheidsresultaten van zijn kudde Blondes met de SenseHub Beef van Allflex. - Foto: Henk Riswick
Vleesveehouder Johan Harink van maatschap Erven Nijhuis in Hengelo (Ov) verbetert de vruchtbaarheidsresultaten van zijn kudde Blondes met de SenseHub Beef van Allflex. - Foto: Henk Riswick

Technische gegevens

Het SenseHub-systeem bestaat uit een controller (dataserver + antenne) en sensoren in halsbanden of in het oor van koeien. Deze sensoren registreren bewegingen van rundvee en uren besteed aan vreten, herkauwen of grazen. Het systeem werkt met algoritmen om gedrag te analyseren. Kunstmatige intelligentie vertaalt afwijkend gedrag van een koe naar gegevens over tochtigheid, stress of ziekte. Het systeem is bruikbaar in een stal en bij weidegang (tot 500 meter van de antenne). Nederlandse veehouders gebruiken de halsbanden enkele weken voor afkalven totdat een koe drachtig is.

De SenseHub kost circa € 3.000 voor dertig kalvingen per jaar. “Hiervoor heb je tien halsbanden nodig, die je steeds opnieuw bij volgende kalfkoeien kunt gebruiken”, aldus Kees Pols. Het systeem is te koppelen aan Veemanager van CRV en aan het managementsysteem van UniformAgri. “We werken aan koppelingen met meer managementsystemen en aan een mobiele set om het bereik van het systeem te vergroten. Dat is handig als veehouders kuddes in (natuur)gebieden verder van huis beheren.” Voor meer informatie of een presentatie voor een (studie)groep, kun je bellen met Kees Pols (Zuid-Nederland en Vlaanderen): 06-58 86 20 30 of met Willem Dotinga (Noord-Nederland): 06-22 78 81 20.

Enkele duizenden gebruikers

Wereldwijd zijn er enkele duizenden gebruikers van de SenseHub Beef, vooral in regio’s met veel vleesvee, zoals Zuid-Amerika, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, België, Engeland en Ierland. “In Nederland hebben we zes gebruikers en binnenkort komen er nog acht bij. België is met vijftig vleesveehouders al verder”, vertelt Pols. In Nederland gebruiken veehouders het systeem vooral rondom afkalven, voor detectie van gezondheidsproblemen en tocht en voor het juiste inseminatiemoment. Het systeem is uit te breiden met continu gezondheidsmonitoring.

Verbetering vruchtbaarheid

Een goede tochtdetectie helpt om het optimale inseminatietijdstip te bepalen en dat geeft betere vruchtbaarheidsresultaten (lagere TKT, lager inseminatiegetal en een hoger drachtigheidspercentage) en meer kans van slagen bij embryotransplantatie. “Voor de tochtdetectie combineert de SenseHub bewegingen van de koe met herkauwactiviteit. Via slimme algoritmen haalt het systeem valse tochtigheden eruit. Voor koeien die echt tochtig zijn, berekent het systeem de tochtindex. Hoe hoger deze index, hoe groter de kans van slagen bij insemineren van een koe.”

Eindoordeel

Plus

  • Meer kalveren met hetzelfde aantal moederdieren
  • Eenvoudig in gebruik (plug and play)
  • Minder tochtige koeien gemist
  • Hoger drachtigheidspercentage
  • Minder rietjes nodig
  • Arbeidsbesparing en -gemak
  • 5 jaar 100% garantie

Min

  • Kosten van de investering
  • Bereik antenne nog beperkt (er komt een draadloze set voor percelen op afstand)

Of registreer je om te kunnen reageren.