Rundveehouderij

Achtergrond

Europese melkprijs in november iets hoger

Een kleine plus op de gemiddelde Europese melkprijs in november.

De voorschotmelkprijzen in de Europese Unie lagen in november 2019 gemiddeld op € 33,73 per 100 kilo. Dat blijkt uit de melkprijsvergelijking van LTO, ZuivelNL en European Dairy Farmers. Daarmee ligt de gemiddelde melkprijs 22 cent hoger dan in oktober, terwijl ten opzichte van november 2018 de prijs ruim € 1 lager is.

De stijging van de gemiddelde melkprijs is vooral te danken aan de Ierse zuivelondernemingen. Die verhoogden allemaal hun melkprijs met € 1 per 100 kilo. Vanwege een seizoentoeslag is de melkprijs van Glanbia nog harder gestegen. Die prijs kwam in november uit op € 32,09 per 100 kilo. Ook de melkprijzen van Saputo Dairy UK en FrieslandCampina gingen omhoog. Beiden met 70 cent per 100 kilo.

Prijsdalingen in Frankrijk

Tegenover deze prijsstijgingen staat een daling van de melkprijzen in Frankrijk. Deze prijsdaling zijn grotendeels te wijten aan een seizoenseffect. In Frankrijk is de melkprijs van Savencia koploper in de vergelijking over november. Deze melkprijs kwam in november uit op € 35,09 per 100 kilo, terwijl de melkprijzen van andere Franse zuivelaars de grens van € 35 niet passeerden.

Met de tot nu toe bekende voorschotmelkprijzen van december, lijkt het Europese gemiddelde niet heel veel te gaan bewegen in de laatste maand van vorig jaar. Hoe het gemiddelde zich in januari gaat bewegen, is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de melkprijs van FrieslandCampina lager uit gaat komen. Dat heeft te maken met het aanpassen van de systematiek waarmee de prijs wordt bepaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.