Rundveehouderij

Achtergrond 15 reacties

Branden klap voor veehouders Australië

De verzengende bosbranden in Australië hebben enorme impact op de landbouw en veehouderij ‘down under’.

Veel boeren in Australië hebben ernstig te lijden onder de voortdurende branden in het land. Vooral veehouders in het oosten van het land zijn zwaar getroffen door de vuurzee. Voorlopig lijken de problemen nog niet voorbij. De branden woeden voort, de nasleep is vaak pijnlijk en zwaar. Volgens schattingen van het Australische ministerie van het Landbouw zijn minstens 100.000 dieren op boerderijen omgekomen. Dat is de voorzichtige schatting, nu boeren de gevolgen van de branden inventariseren.

John Stanton kijkt naar een bosbrand in Stokes Bay in Kangaroo Island, Zuid Australië. Op dit eiland zijn 100 militairen ingezet om de branden te bestrijden. - Foto: ANP
John Stanton kijkt naar een bosbrand in Stokes Bay in Kangaroo Island, Zuid Australië. Op dit eiland zijn 100 militairen ingezet om de branden te bestrijden. - Foto: ANP

Percentages

De exacte verliezen zullen pas over maanden bekend zijn. Uit een overzicht van analisten van bureau Mercado blijkt dat in de getroffen gebieden in de staten Victoria en New South Wales 8,6 miljoen schapen en 2,3 miljoen runderen worden gehouden. Daarmee zou 9% van de nationale rundveestapel en 12% van de schapen in het land zijn getroffen.

Grootte ramp bepalen

Inmiddels zijn meer dan 6.200 dode melkkoeien, runderen en schapen geteld in New South Wales en 1.100 dode dieren in Victoria. In Zuid-Australië bij Adelaide kwamen minstens 3.000 dieren om. Ook op Kangaroo Island en Tasmanië lopen de aantallen in de vele duizenden. Maar dat is slechts het begin. Landbouwminister Bridget McKenzie probeert met regeringen uit de staten de exacte grootte van de ramp te bepalen.

De dierenartsen kijken niet alleen naar de gezondheid van de dieren. Ze kunnen ook helpen met euthanasie

Landbouwminister Bridget McKenzie

Honderd dierenartsen beschikbaar

De Australische overheid heeft honderd dierenartsen beschikbaar gesteld om de overlevende dieren te onderzoeken. De minister benadrukt dat de staten Victoria, Zuid-Australië en New South Wales dit aanbod al hebben aangenomen. “De dierenartsen kijken niet alleen naar de gezondheid van de dieren. Ze kunnen ook helpen met euthanasie”, aldus McKenzie.

Duizenden dode dieren

De minister is geschrokken van de verliezen bij veehouders. “Ik ben naar Corryong gegaan in Victoria om de impact te bekijken, en er waren al duizenden dode dieren geteld”, maakte de minister tegenover omroep ABC duidelijk. “In Zuid-Australië, in de heuvels van Adelaide, zijn 3.000 dieren direct omgekomen door de branden. Maar in de weken erna hebben we veel vee zien sterven door hittestress en het inademen van rook.”

Een zwaar gewonde koe krijgt een genadeschot van veehouder Steve Shipton in Coolagolite. - Foto: ANP
Een zwaar gewonde koe krijgt een genadeschot van veehouder Steve Shipton in Coolagolite. - Foto: ANP

‘Gevolgen voor nationale veestapel rampzalig’

Volgens de minister zijn in de branden op Kangaroo Island, voor de kust bij Adelaide, tienduizenden runderen en schapen omgekomen. “Al met al zijn de gevolgen voor de nationale veestapel rampzalig”, concludeerde ze. McKenzie benadrukte dat er ondanks de voortdurende branden al hard wordt gewerkt aan het distribueren van voer en het ruimen van dode dieren.

Streven is om die binnen een week te begraven. “We horen overal dat dit grote urgentie heeft”, beklemtoonde de minister. “Boeren worstelen ermee om deze grote aantallen op een goede manier op te ruimen.”

Legert graaft massagraven

Het Australische leger is ingezet om massagraven te graven voor de dode dieren, die nog op veel plaatsen te vinden zijn. Volgens McKenzie is dit van belang om de bioveiligheid te waarborgen. “Waar het voor de mensen veilig is om de verbrande gebieden in te gaan, wordt het leger heen gestuurd om kuilen te graven en dieren te begraven”, aldus de minister. Ook brandweermannen bieden hulp aan getroffen dieren. James Zimmerman zette een bericht op Facebook met het verzoek om munitie ‘om vee uit zijn lijden te helpen’.

De minister heeft van boerenorganisaties te horen gekregen dat voer en helder water eveneens prioriteit hebben voor de boeren. Want ook de overlevende dieren moeten verder.

Gevolgen bioveiligheid

Anderen zaken die hoog op de agenda staan, zijn het toegang krijgen tot eigendommen – sommige boeren hebben hun boerderijen moeten verlaten – en het repareren van hekken. Op de langere termijn zal ook de geestelijke gezondheid in de getroffen regio’s extra aandacht dienen te krijgen, is de verwachting.

‘Ongehoord aantal kilometers’

Volgens president James Jackson van belangenorganisatie NSW Farmers is duizenden kilometers aan hekwerk verwoest. “Dat is een ongehoord aantal kilometers” benadrukt hij. “De gevolgen voor de bioveiligheid en het dierenwelzijn zijn enorm. Het is een geweldige uitdaging om te voorkomen dat dieren naar andere boerderijen lopen of gewoon een nationaal park in lopen.”

Onze koeien lagen gewoon dood op het land. Mijn man heeft ze bij elkaar gelegd om ze beter af te kunnen voeren

Melkveehouder Belinda Attree

‘Ze vielen gewoon uit elkaar’

Melkveehouder Belinda Attree heeft, toen ze het vuur zag naderen op haar boerderij bij Corryong in de staat Victoria, met haar familie alle hekken opengezet. Dat gaf de koeien de beste kans om te ontsnappen aan de vuurzee. Toch kwamen veel van haar dieren om. “Het is hartverscheurend”, zegt ze. “Onze koeien lagen gewoon dood op het land. Mijn man heeft ze bij elkaar gelegd om ze beter af te kunnen voeren. Toen hij ze met de voorlader optilde, vielen ze gewoon uit elkaar. Door het vuur koken ze van binnen en exploderen dan als het ware.”

Niet meer in staat om te lopen

Inmiddels zijn Belinda en haar familie bezig met het verzorgen van de gewonde dieren. “We hadden koeien met kalveren, waarvan de uiers waren verbrand. We liepen met deze dieren terug naar de boerderij, en en de kalveren vielen gewoon neer. Ze waren niet meer in staat om te lopen. We moesten teruglopen om ze dood te schieten.”

Het enige water dat ik nog heb voor de overlevende schapen, is wat er in onze troggen zit

Veehouder Tom Grant

‘Weinig voer over’

Veehouder Tom Grant, eigenaar van een boerderij bij Cobargo in New- South Wales, heeft deze week met een aantal medewerkers tweehonderd van zijn schapen moeten begraven. De dieren kwamen om nadat een brand op nieuwjaarsdag in een razende vaart over zijn land trok. Nog dagelijks sterven er schapen aan de gevolgen. “Het enige water dat ik nog heb voor de overlevende schapen, is wat er in onze troggen zit”, legt Grant uit. “En we hebben nog maar weinig voer over. We zijn ook nog tien runderen kwijt. Als die terugkomen, weet ik niet wat ik ze te eten moet geven.”

Gelukkig verzekerd

Veel van de dode schapen van Grant waren bestemd voor het fokken van de kudde van het volgende seizoen. “Daar komt bij dat we ook nog onze vier rammen verloren”, zegt Grant. “Al met al gaat het om een verlies van ongeveer € 24.000. Maar gelukkig zijn we verzekerd.” Grant is een van de tientallen boeren die hun huis in het vuur verloren. Hij en zijn vrouw hadden dit gebouwd voor hun naderende pensionering. “Dit zal wel het einde van hun boerenbestaan zijn”, zegt zoon Paul Grant van de boerenfamilie. “Ze hadden het al over stoppen...”

‘Ik dacht dat ik er was geweest’

Rundveehouder Steve Shipton uit Cobarga in New South Wales vertelt in verschillende media dat hij een aantal van zijn dieren moest doodschieten nadat ze ernstig gewond raakten bij de snelle brand die zijn boerderij teisterde. “Ik dacht dat ik er was geweest”, vertelt Shipton. “De hitte was verschrikkelijk. Mijn ogen doen nog pijn. Ik kon gisteren geen 7 meter ver meer zien.”

Sommige waren er zo slecht aan toe. Je wilt niet dat ze lijden

Rundveehouder Steve Shipton

‘Alles ging heel snel’

Shipton was van plan zijn huis te beschermen nadat hij vrouw en kinderen binnen had achtergelaten. Zijn dieren had hij in een open veld gezet. “Het ging allemaal zo snel”, zegt hij. “Ik bleef buiten omdat ik niet verwachtte dat het zo snel zou gaan. Anders had ik het nooit gedaan.”

Na de brand kwam een dierenarts langs om te bepalen welke runderen zouden overleven en welke hij moest doodschieten. “Sommige waren er zo slecht aan toe. Je wilt niet dat ze lijden.” In de branden rond Cobargo kwamen vier mensen om.

Investeringen weggevaagd

Een derde van de beroemde wijngaarden in de heuvels van Adelaide is verwoest. Zo’n 60 druiventelers en wijnproducenten, vaak familiebedrijven, zijn alles kwijt. Hetzelfde geldt voor tal van appel-, peer- en kersentelers in de Adelaide Hills.

Berekenen verliezen duurt maanden

Analist Matt Dalgleish verwacht dat het nog maanden duurt voor bekend is wat de verliezen zijn. “Het is een veel groter gebied dan bij de overstromingen in Queensland, en toen duurde het al drie maanden. Voor veel gebieden met branden geldt dat ze al erg droog waren. Er zijn boeren die veel geld hebben betaald om hun dieren te voeren en in leven te houden. De branden hebben al die investeringen weggevaagd. Het zal heel wat geld kosten om de kuddes weer op te bouwen.”

Steun uit Canberra

De regering heeft boeren op Kangaroo Island voor de kust van Zuid-Australië toegezegd dat ze bij schade een vergoeding van ongeveer € 9.300 kunnen aanvragen. Premier Scott Morrison gaf bij de bekendmaking aan dat de verschillende gemeenschappen op het eiland verwoestende verliezen hebben moeten doorstaan bij de branden. “Hoewel ze nog niet allemaal zijn geblust, zal dit bedrag boeren in ieder geval helpen om te herstellen van de schade”, aldus Morrison.

Ook boeren elders in het land kunnen naar verwachting rekenen op steun uit Canberra. De Australische regering stelt in totaal € 1,23 miljard beschikbaar voor het herstellen van schade in de door branden verwoeste plaatsen op het platteland van Australië.

Melkveehouderij zwaar getroffen

De beschikbaarheid van verse melk in Australië staat zwaar onder druk nu er ook branden woeden in tal van belangrijke zuivelgebieden. Melkveehouder Robert Miller uit Milton, aan de zuidkust van New South Wales, stelt vast dat veel veehouders in de staat lijden onder de branden. “En de situatie wordt er alleen maar slechter op.” Branden hebben inmiddels de helft van zijn land vernietigd, meer dan 160 hectare. Tegenover omroep ABC legt hij uit dat hij de helft van zijn vaarzen kon redden, maar dat 200 vaarzen omkwamen op nieuwjaarsdag.

Niet aan voer te komen

“Het is emotioneel en het levert stress op om met de branden om te gaan thuis, maar om je eigen dieren te moeten afmaken.....ze zijn ons bestaan”, zegt hij. Doordat wegen afgesloten zijn, is haast niet aan voer te komen. “Ik heb gewoon geen voer meer. We wachten op trucks met hooi, maar met deze branden is het te gevaarlijk om ze hierheen te rijden. En al onze graaslanden zijn afgebrand.”

Bega Cheese

Zuivelbedrijf Bega Cheese in New South Wales is fors getroffen door branden rond Bega en Cobargo, waar veel van zijn melkveehouders zijn gevestigd. Door wegafsluitingen kan de fabriek de melk vaak niet ophalen. De vrees dat Bega het zwaar te verduren krijgt, leidt op de Australische beurs, de ASX, tot forse dalingen van de notering van het bedrijf. Het aandeel van Bega Cheese daalde aan het begin van deze week met 9,3% naar € 2,41. Naar schatting zijn 30 tot 40 melkveehouders in deze regio getroffen, aldus Shaughn Morgan, ceo van de belangengroep Dairy Connect. Het merendeel van hun melkkoeien zou verloren zijn gegaan.

Eigen melkontvangst en kaasfabrieken niet beschadigd

Bega Cheese maakte in een verklaring duidelijk dat de eigen melkontvangst en kaasfabrieken niet zijn beschadigd en operationeel zijn. Het bedrijf onderstreept dat het met melkveehouders en wegtransporteurs probeert de melkaanvoer zo goed mogelijk te laten verlopen.

Melkprijzen omhoog?

Analist Andy Forster van Argo Investments, dat 2% van de aandelen van Bega Cheese in handen heeft, geeft aan dat de melkaanvoer al flink was ingekrompen door de aanhoudende droogte in de regio. “Dit is een nieuwe klap voor het bedrijf’, meent Forster. “Het zal waarschijnlijk wel betekenen dat de melkprijzen stijgen voor boeren die nog in staat zijn om melk te leveren.”

Fonterra: we houden situatie nauwlettend in de gaten

Fonterra stelt in een verklaring dat het tot dusver geen grote schade oploopt door de branden. Het bedrijf heeft zeven fabrieken in Victoria en Tasmanië. Volgens topman René Dedoncker houdt Fonterra de situatie nauwlettend in de gaten. “Het einde van de branden is nog niet in zicht”, benadrukt hij. “Veel gebieden zijn erg droog. Onze prioriteit is dat mensen veilig blijven.”

Tussen vijftig en zestig boeren getroffen in belangrijke zuivelgebieden

Volgens belangenorganisatie Australian Dairy Farmers zijn er in belangrijke zuivelgebieden, zoals Oost-Gippsland in Victoria en New South Wales, tussen de vijftig en zestig melkveehouderijen getroffen. Behalve dieren gingen ook weilanden, schuren, hekwerken en andere infrastructuur verloren of raakte dit beschadigd. Directeur David Inall van de organisatie maakt duidelijk dat veel boeren wegens uitval van elektriciteit niet kunnen melken en dat afsluitingen van wegen de beschikbaarheid van voer, water en diesel beperken.

Logistieke nachtmerrie

Uit de noordelijk gelegen plaats Cudgewa in Victoria kwamen berichten van het dumpen van duizenden liters melk omdat tankauto’s de melkveehouderijen niet konden bereiken. “Het is een logistieke nachtmerrie”, zegt Inall. “Dit is een extra laag van de enorme druk waar de sector mee te maken krijgt.”

Marges nemen af

Droogte en hoge voerkosten down under leidden eerder al tot minder aanvoer voor de melkverwerkers. Terwijl sommige boeren zouden kunnen profiteren van de situatie door een mogelijke verhoging van de uitbetalingsprijs, zal het voor Bega Cheese lastig worden om de hogere kosten door te berekenen aan supermarktketens. De marges voor het zuivelbedrijf nemen derhalve af, menen analisten.

De Australische melkproductie daalde afgelopen boekjaar al onder de 9 miljard liter. Dit was de laagste melkproductie in het land sinds 1996. Dit jaar verwachten analisten mede door de branden een verder productieverlies van 3 tot 5%.

Veehouder Craig Calvert in het ontbijt-tv programma Sunrise. - Foto: Screendump Sunrise
Veehouder Craig Calvert in het ontbijt-tv programma Sunrise. - Foto: Screendump Sunrise

‘Premier, doe uw handschoenen aan’

Melkveehouder Craig Calvert uit Wiseleigh in Victoria deed in de Australische ontbijtshow Sunrise een oproep aan premier Scott Morrison om door brand getroffen boeren hulp te bieden. Hij meent dat de overheid tekortschiet. “Meneer Morrison, alstublieft, doe uw handschoenen aan en kom hierheen”, zei Calvert. De melkveehouder had net 13 uur lang zijn boerderij van een vuurzee moeten redden. Hij denkt dat mensen van het platteland de overheid van goede raad kunnen voorzien om de verwoestende branden te voorkomen. “Ik heb een groot netwerk met kennis van het land. Je kunt de omgeving hier niet met papier managen.”
Brandweer-vrijwilliger

Calvert vindt dat de premier zijn best moet doen zodat er geen doden meer vallen en de geschiedenis zich niet herhaalt. De melkveehouder is ook vrijwilliger in het plaatselijke brandweerkorps. Hij moest zich met zijn vader vier keer terugtrekken tijdens het blussen op zijn boerderij omdat vuurballen van zo’n 50 tot 500 meter breed zich aandienden.

Calvert is de zesde generatie boer in het gebied. Zijn familie is er al 169 jaar aanwezig. Volgende week dreigt er door allerlei omstandigheden weer een grote brand bij zijn boerderij op te laaien. Zijn familie is inmiddels elders ondergebracht.

Op het moment kampen de melkveehouder en zijn collega’s uit de regio met een tekort aan voer, gaf Calvert aan. Ook is de communicatie via telefoon of internet grotendeels weggevallen.

Laatste reacties

 • mali

  Hoeveel CO2 uitstoot geeft deze ellende?

 • EL

  Laten we zuinig zijn op de Nederlandse landbouw, voedsel zekerheid!

 • farmerbn

  Volgens een brandweerman zijn de erg grote branden het gevolg van het stoppen van het preventief afbranden van stukken land zodat spontane branden doven door gebrek aan brandbaar materiaal. Die gecontroleerde preventieve branden zijn sinds 20 jaar verboden onder druk van ecologen. Laat dit een les zijn voor de toekomst en begin weer met die gecontroleerde preventieve branden ipv van een paar extra zonnepanelen op het dak.

 • mali

  Ik verbaas me erover dat de redactie nog sattelietfoto van de omvang heeft geplaatst, of mag dat niet van vriendin Carola?

  drama in die hoek, geen varkensvlees en over 2 maanden geen melk in China

 • mali

  geen sattelietfoto, excusuz moi

 • Alco

  @Farmerbn. Dankzij social media hoorde ik dat ook. Maar dat zal wel niet in de reguliere media verteld worden.

 • De ongemakkelijke waarheid door groen beleid.

  <>

 • veldzicht

  @18,26.Dat zal door die groenen ook wel weer bestempelt worden als fake news.Die willen alleen horen wat in hun straatje past anders ben je een domme klimaat opwarming ontkenner.

 • Kringloopboer

  Al 3 jaar geen of weinig regen 50 graad C en meer .
  harde wind .
  Heeft allemaal geen invloed . Links krijgt de schuld
  Wat een zooitje.
  Gr kringloopboer

 • Kringloper,als ze die brandgangen ,wat normaal was onder de aboriginals om de paar jaar maar hadden gemaakt ,was het niet zo uit de hand gelopen als nu,oorzaak en gevolg.

 • EL

  Kringloopboer, de klimaatverandering kunnen wij mensen niet tegenhouden, we moeten ons aanpassen!

 • kraats

  Kringloopboer, jij bent helemaal geen boer.

 • 306lsa

  kringloopboer@ linkse mensen zijn vooral de laatste jaren door mij persoonlijk niet meer te snappen ,hun logica is voor mij onbegrijpelijk , links krijgt eigenlijk helemaal nooit de schuld hoor ,ze kunnen van alles zeggen terwijl .................vul maar in
  dat jij er anders over denkt is ook prima maar wekt haast de indruk dat je geen boer bent zoals hierboven al gezegd is

 • 306lsa, het probleem van links is een totaal gebrek aan zelfreflectie.

 • Peerke1

  Die linkse rakkers vliegen de hele wereld over. Na thuiskomst zijn wij de vervuilers en zij de wereldverbeteraars!!!!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.