Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Bedrijfsgegevens niet beschermd door AVG

Welke gegevens kan en mag de overheid van melkveehouders publiceren? Beschermt de AVG boeren niet tegen inbreuk op hun privacy?

De onduidelijkheid rondom de publicatie van fosfaatrechten door RVO.nl zorgt voor vragen over de privacy die boeren over hun gegevens hebben. Ook in 2010 was er verontwaardiging en boosheid bij boeren, toen over het bekend maken van de EU-subsidies. In de tussentijd is er op het gebied van rechten en plichten over de publicatie van (bedrijfs)gegevens het een en ander veranderd.

Privacywetgeving beschermt persoonsgegevens

Persoonsgegevens zijn beschermd door de recent (2018) vernieuwde privacywetgeving. In de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) staat aan welke voorwaarden bedrijven en overheden moeten voldoen om over persoonsgegevens te mogen beschikken.

Persoonsgegegevens zijn bijvoorbeeld naam, e-mailadres, bankrekening- en BSN-nummer en andere gegevens die direct terug te leiden zijn naar een natuurlijk persoon. In hun verontwaardiging over de plotselinge aankondiging van de openbaarmaking van de fosfaatrechten, verwijzen melkveehouders naar hun recht op privacy.

Bedrijfsgegevens vallen niet onder AVG

De AVG beschermt echter bedrijfsgegevens niet, weet Gerard Versteeg, expert op het gebied van AVG, werkzaam als Functionaris Gegevensbescherming voor verschillende bedrijven. “Bijvoorbeeld het BSN-nummer, en adres vallen daar onder. Maar als de overheid alleen de regio, de bedrijfsnaam en een hoeveelheid fosfaatruimte wil publiceren, wordt dat niet tegen gehouden door de AVG”, aldus Versteeg. “Een bedrijfsnaam is openbaar beschikbaar bij de KvK.”

Dat het niet verboden is onder de privacy-wetgeving, betekent niet dat de overheid daarom de gegevens moet publiceren. Overheden zijn verplicht om inzichtelijk te maken welke gegevens ze gebruiken. Die informatie is beschikbaar in het AVG-register.

Publicatie verplicht

De publicatie van staatssteunontvangers, in dit geval dus melkveehouders met fosfaatrechten, is verplicht sinds de modernisering van de staatssteunregels in 2014. Transparantie over de toegekende staatssteun was toen een speerpunt van de Europese commissie.

Volgens RVO.nl worden naam, vestigingsplaats, sector en het bedrag en doel van de subsidie bekend gemaakt. Het gaat om een momentopname, latere wijzigingen worden niet verwerkt. Zoals ook in de meststoffenwet staat, is het de bedoeling om een half jaar na de beschikking de gegevens te publiceren.

Ministerie wijst naar meststoffenwet

Desgevraagd verwijst het ministerie naar de publicatieverplichting in de staatssteunbeschikking in de meststoffenwet. Uit beide juridische stukken blijkt echter niet waarom de openbaarmaking van de gegevens nodig is en over welke gegevens het precies gaat. De minister vertelde woensdagmiddag in de Tweede Kamer dat voor 19 febuari er geen openbaarmaking van fosfaatrechten komt.

Laatste reacties

 • .....

  Gegevens uit Koemonitor liggen straks voor het oprapen voor dierextremisten

 • john***

  Het wordt pas staatssteun als de overheid de rechten opkoopt.. dus alleen maar publiceren wie zijn rechten aan de overheid verkocht heeft. De rest is allemaal geld uit de sector heeft niets van doen met staatssteun.

 • wilhelmus01

  Als ik het goed begrijp kunnen de facturen van de fosfaatrechten naar het LNV.
  Staatssteun komt niet uit onze portemonnee.
  Die koemonitor(data) is nog maar de vraag of dit zomaar kan. Bij de GD moeten ze nog leren rekenen en onjuiste gegevens mag je niet doorgeven. Dit is in strijd met de wet AVG.

 • Kaiser

  Bij de meeste boerenbedrijven vallen privé en bedrijf onder dezelfde noemer.
  Wanneer je dan bedrijfsgegevens publiceert, publiceer je gelijktijdig persoonsgegevens. Lastige boel wordt het dan.

 • farmer135

  Zo is dat kaiser, boeren zijn gewoon vogelvrij in nederland

 • GBJVersteeg

  Publicatie van de gegevens op basis van de toekenning van de fosfaatrechten

  De discussie ten aanzien van de voorgenomen publicatie van de toekenning van fosfaatrechten spitst zich onder meer toe op de publicatie van de toegekende rechten in combinatie met de gegevens van de ontvanger van die rechten. Deze bijdrage heeft als doel duidelijkheid te geven over de eisen voor publicatie zoals die gehanteerd moeten worden en de toepassing van de AVG op deze verwerking en openbaarmaking.
 • GBJVersteeg

  AVG bescherming van natuurlijke personen
  Natuurlijke personen vallen onder de reikwijdte van de AVG. De wet ziet daarmee niet op een overledene of een rechtspersoon. In die gevallen waarbij gegevens herleidbaar zijn naar een natuurlijk persoon, is de AVG van toepassing. Dit is het geval zijn bij een eenmanszaak: wanneer de gegevens van de eenmanszaak te herleiden zijn naar de ondernemer als natuurlijke persoon. De adresgegevens van eenmanszaken in de registers van de Kamer van Koophandel (‘KvK’) zijn daarmee ook persoonsgegevens en vallen onder de toepassing van de AVG.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.