Rundveehouderij

Achtergrond

Voermarkt volledig in teken maisoogst

Mais is momenteel hét toverwoord in de ruwvoerhandel. De oogst is in volle gang en de kwaliteit van de mais loopt sterk uiteen.

Dat er grote verschillen zitten tussen de verschillende percelen mais is ook terug te zien in de prijzen die worden genoemd. Voor heel goede mais wordt tot wel meer dan € 1,70 per % droge stof gevraagd, terwijl voor de wat mindere mais prijzen worden genoemd die zelfs ruim onder de € 1,40 per % droge stof liggen. Handelaren verwachten dat de maisprijs de komende weken binnen deze range blijft.

Onzekerheid over kwaliteit

De droogte, die ook dit jaar een grote rol speelt, zorgt voor wat onzekerheid over de kwaliteit van de mais. Die varieert sterk. Zo zijn er percelen die er uitstekend bij staan, terwijl er ook geluiden uit de markt komen over percelen die geen kolven hebben en waar ‘gehakseld stro’ vanaf komt. Voor die laatstgenoemde mais wordt duidelijk minder betaald.

Nu de maisoogst in volle gang is, trekt ook de vraag naar afdekproducten verder aan. De beschikbaarheid van deze producten laat echter te wensen over. Vanuit de aardappelverwerkende industrie komt nog weinig restproduct vrij. Dat gaat de komende weken wel beter worden als er wat oudere aardappels in de fabrieken komen. Hier komen bijvoorbeeld dikkere schillen vanaf.

Minder aanbod bierbostel

Bierbostel loopt nog altijd goed weg. Handelaren merken dat het aanbod wel minder wordt nu brouwerijen minder bier produceren. In tegenstelling tot het aanbod, blijft de vraag wel op een gelijk niveau. Dat zorgt ervoor dat bierbostel goed zijn weg vindt. Dat gebeurt tegen prijzen die tussen de € 2,10 en € 2,30 per % droge stof liggen. Die prijs blijft voorlopig staan, zo is de verwachting.

Nu alle ogen gericht zijn op de maisoogst, is het in de handel met overig ruwvoer erg rustig. Hooi en stro worden maar mondjesmaat gevraagd en tot een verandering van de prijzen komt het niet.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.