Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Voermarkt in afwachting maisoogst

De markt voor ruwvoer en vochtige rundveevoeders is prijstechnisch gezien redelijk in balans.

De situatie blijft verder vergelijkbaar met die van de afgelopen maanden. Dat wil zeggen dat er ook geen krappe beschikbaarheid van bierbostel is. Het wordt de komende tijd wel wat minder, anderzijds komt de aardappelpersvezelcampagne op gang en worden binnenkort de eerste partijen perspulp geleverd.

Veel vraag naar zetmeel

Tarwegistconcentraat wordt vlot verkocht. Daarnaast is er veel vraag naar zetmeel en naar product om de maiskuil binnenkort af te dekken. De maisoogst staat voor de deur, maar toch kopen veel veeboeren nog 1 vracht ingekuilde snijmais ter overbrugging tot aan de oogst.

Afwachtende stemming

De stemming bij de meesten is afwachtend. Met weinig geld in de knip is het nu een kwestie van aftasten wat de snijmaisoogst zal opleveren. De kwaliteit lijkt in het algemeen goed, met uitzondering van de mais in de oostelijke regio, met name in delen van de Achterhoek. Het ziet ernaar uit dat de prijs van de snijmais afhankelijk van kwaliteit gaat uitkomen rond € 1,50 per procent droge stof per ton.

Beperkt aanbod aardappelsnippers

Het aanbod aardappelsnippers is zeer beperkt, omdat de verwerkende industrie is overgegaan op de nieuwe aardappelen. Nog steeds is de verwerking een kwestie van zuinig aan doen met de grondstof. De oogst van 2018 is erg matig geweest. Daardoor verliep voor de industrie de overgang op de verse aanvoer moeizaam, de voorraden waren eerder op. Vandaar de relatief hoge prijs voor aardappelproducten. De prijs zal stabiel kunnen blijven. Stoomschillen zijn vanwege de maisoogst de komende weken nog krapper beschikbaar dan anders. Leveranciers zullen vaste afnemers uit de varkenshouderij met voorrang beleveren. Ook zijn stoomschillen met de meest geschikte consistentie (ongemalen, wat dikkere schil) nauwelijks voorhanden.

Ruim aanbod tarwestro

Stro is door de meeste rundveehouders al wel besteld en wordt uitgeleverd. Het aanbod tarwestro is momenteel ruim. Weidehooi is als gevolg van de droogte in de afgelopen maanden minder beschikbaar en kan de prijs van € 165 tot € 180 per ton wel vasthouden.

Prognose: stabiel

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij op Maat:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Laatste reacties

  • g.g

    mais gaat meevallen, prijs zakt nog wel.

  • Vhouder

    hier veel mais zonder kolf die gaat niet meevallen

Of registreer je om te kunnen reageren.