Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Ruimtegebrek nekt nukaprijzen

De stemming op de kalverenmarkt in Purmerend was dinsdag zacht gezegd niet best.

De aanvoer van 781 stuks was nog ruim 100 kalveren meer dan die van vorige week, toen er al druk op de ketel stond om alle kalveren geplaatst te krijgen. Was het toen nog mogelijk de prijzen onveranderd te houden, ditmaal leidde het tot prijsdaling over de hele linie. Een zwartbont stierkalf van de eerste kwaliteit bracht nu € 30 tot € 45 op (min € 10), amper een derde van de prijs die er begin juni nog voor gemaakt kon worden. De 50% Belgisch Blauwe extra kwaliteit nuka’s zijn in dezelfde periode vanaf begin juni gemiddeld zo’n € 120 in prijs gedaald, naar € 140 tot € 160 (nu min € 10).

Ruimtegebrek

De problemen zijn hoofdzakelijk te wijten aan ruimtegebrek. Het is overal zoeken naar plaatsen, ook in het buitenland. Daardoor worden in Nederland ook veel Duitse kalveren tegen lage prijzen weggezet. Vanwege de zeer warme lange zomer van vorig jaar zijn er bij de koeien veel terugkomers geweest, wat uiteindelijk in de afgelopen weken heeft geleid tot extra aanbod van kalveren.

Druk op de inkoop

Het gonsde maandag al rond dat een van de grote integraties deze week alleen op maandag en dinsdag nog kalveren zou opnemen. De markt voor luxe vleessoorten is flauw gestemd. De prijs van vette kalveren is in de afgelopen weken weliswaar wat verbeterd, maar nog lang niet genoeg om uit de kosten te komen. Dat zet druk op de inkoop.

Prognose: prijsdaling

Laatste reacties

 • Trot

  Dit is lekker duurzaam

 • deB.

  Melkvee houden is een grote hobby geworden!! Zwartbont rietje zit gem rond 20 euro, koe komt terug 40 euro. Kalf zoals hier vermeld is waard 45 euro.

  Het is toch diep triest icm een melkprijs uit de vorige eeuw.

  Stoppen met die onzin

 • xw

  Dat de samenleving dit wil. Vind je ook niet, deB.?
  't is niet alleen een grote hobby. 't is ook nog eens een dure hobby.
  Ook goed voor focus planet (RFC).
  van zo'n nukaprijs kun je evt. nog wel wat kosten maken om een nuka gezond door de 1e 14 dagen heen te krijgen.
  Inderdaad , lekker duurzaam.

 • deB.


  Dat vraag ik me af als ik 3 maal daags de kalveren aan het voeren ben, waar doen we het voor???
  Hopen dat het niets overkomt, want een dierenarts erbij, en je bent helemaal klaar.
  Hopen dat het dood gaat, dat schiet wel eens door je hoofd, daartegen wordt ook daar het vel over de neus getrokken met kalf ok!! Werkelijk, je wordt er SCHIJTZIEK van.... gewoon aan het werk in een rattenval

 • kalfjes

  Er is plaats genoeg, staan veel stallen leeg om de prijs beter te maken voor volgend jaar

 • Attie

  Marktmacht zogezegd, met import de prijs reguleren, zonder NL eisen..

 • Vhouder

  je kunt het afgelopen jaar beter een nuka verkopen voor 50 euro als er een kopen voer erin stoppen afleveren en 100 euro toeleggen. en dan hou je als je de nuka verkoopt de verse koe met melk nog over de kalvermester alleen de strond

 • toch wel benieuwd, hier heeft een medewerker van het skv erover dat er onderlinge afspraken zijn gemaakt dat de stallen tussen afleveren en opzetten 4 weken lang leeg blijven bij de kalverhouders. Je zou bijna zeggen dat het kartelvorming is?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.