Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Purmerend noteert niet voor nuka’s

De handel in nuchtere kalveren is zo slecht dat de veemarkt in Purmerend deze week niet noteert voor de dieren.

Het loopt al weken bijzonder stroef in de handel met nuchtere kalveren. Het aanbod aan nuka’s is aan de ruime kant, terwijl er bij de kalverhouders maar beperkt plek is om de kalveren op te zetten. Dat heeft de prijzen in de voorbije maanden al flink naar beneden geduwd en van prijsherstel is geen sprake. Integendeel zelfs, want de druk op de noteringen is nog altijd groot.

Tegenvallende markt

Voor de veemarkt in Purmerend was de nieuwe tegenvallende markt reden om niet te noteren voor de kalveren. “We kunnen momenteel geen marktconforme prijs vaststellen. We hopen volgende week gewoon weer te noteren”, laat Ed Buis, voorzitter van de veemarkt Purmerend, desgevraagd weten. Vorige week bracht een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit nog maximaal € 45 op in Purmerend.

Ruim aanbod

Handelaren spreken van een dramatische markt voor nuchtere kalveren. Er worden ontzettend veel kalveren aangeboden. Niet alleen in Nederland is sprake van een ruim aanbod. Ook in Duitsland zijn meer dan voldoende kalveren beschikbaar. Toch lijkt de prijs niet verder te zakken. Het prijsniveau is dusdanig laag dat verder zakken nauwelijks mogelijk is.

Voorlopig is een duidelijke verbetering van de markt niet aanstaande. Een stabiele noteringen voor nuka’s is het hoogst haalbare. Pas over een aantal weken, als het aanbod wat minder ruim is, lijkt er ruimte voor een hogere nukaprijs.

Prognose: maximaal stabiel.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren

Laatste reacties

 • xw

  Jan van Drie moet maar flink kalveren uit Ierland blijven importeren.
  Komt alles wel goed.

 • Misschien eens een onderzoek doen hoeveel kalveren van over de grens hier worden vet gemest . Gezien de prijs die hier nog een nuka oplevert moeten ze wel bijna voor gratis over de grens hier naar toe komen. Vaarskalf 44 kg en slechts 10 euro hier beuren. Triest gewoon.

 • deB.


  Hoe kan dit???? Steeds minder melkvee in nederland, en een nuka prijs, die nooit zo slecht is geweest!!! Ik hierin worden we besodemieterd

 • Vhouder

  beste xw uit ierland komt niks tot bijna niks deze tijd van het jaar en beste de B hoe het kan dat de nuka prijs zo laag is dat komt omdat op elk afgemest kalf geld bij moet dit jaar het is triest maar der valt niks aan te verdienen

 • lepercheron 46

  Vhouder, Toen er veel aan werd verdiend , kregen we toen als veehouder ook veel ?

 • Vhouder

  meer als nu lepercheron ook ik vind de huidige nuka prijs verschrikkelijk maar kan het wel verklaren

 • lepercheron 46

  Vhouder , helemaal met je eens, ik vind dat er minder kalveren uit het buitenland gehaald moeten worden, minder insleep van ziektes, en beter voor het imago.

 • xw

  Ja beste Vhouder, je hebt gelijk.
  Er is nu geen import uit Ierland
  Deze week kunnen we in Boerderij lezen , dat thans de markt verziekt wordt door import uit Duitsland. Het blijft toch vreemd dat er nog altijd een bulk aan vee vanuit alle windstreken naar ons overvolle volgepropte postzegeltje wordt gesleept en waarmee nu alle dierplaatsen bezet zijn waardoor onze nukaprijzen zo ongeveer tot het nulpunt zijn gedaald. Vreemd, dat niemand ingrijpt om hier een eind aan te maken. Vreemd he, dat er maatschappelijke weerstand ontstaat tegen veehouderij in zijn algemeenheid.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.