Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Prijspiekje voor room en jaarrecord voor concentraat

De markt voor vloeibare zuivel deed het deze week goed.

De meeste prijzen gingen omhoog, room in eerste instantie het meest. De prijs daarvan tikte zelfs bijna de € 5 per kilo aan, om daarna te dalen tot goed € 4,75.

Boterprijs blijft ver achter bij roomprijs

Sommige handelaren menen dat met genoemd prijspiekje de top wel bereikt is voor de rest van het jaar. Er is weliswaar een krap aanbod, maar de markt voor melkvet is in de basis niet heel goed, zo is het algemene idee. De boterprijs is wel iets mee gestegen, maar blijft met € 3,40 tot € 3,50 per kilo ver achter bij de roomprijs en zal bijna zeker niet veel meer omhoog gaan, zo wordt verwacht.

Record voor mageremelkconcentraat

De sterkst noterende grondstof is en blijft mageremelkconcentraat, dat het voorlopige record van € 2,20 aantikte. Sommigen menen dat het product nog duurder wordt. Reden: het aanbod van melk en concentraat blijft achter bij de verwachting en voor de productie van onder meer fat-filled melkpoeder is het een gevraagde grondstof. Dit product is ongeveer gelijk geprijsd aan mageremelkpoeder, maar volgens handelaren nog altijd aantrekkelijk om te produceren.

Rauwe boerderijmelk

De spotmarkt voor rauwe boerderijmelk trekt ook iets aan, door een lager dan verwacht aanbod, waardoor de meeste verwerkers de eigen melk wel binnenshuis houden. De prijs concurreert daardoor met de fabrieksprijs voor boeren. Van een sterke vraag is evenwel geen sprake.

De kaasmarkt blijft licht onder druk staan, omdat er vrij veel wordt geproduceerd. Toch is kaasproductie, met room en weiproducten als nevenstroom, nog steeds een aantrekkelijke manier om melk te verwaarden.

Prognose: vloeibare producten duurder, druk op kaas, poeders vrij stabiel.

Eén reactie

  • deB.

    Het is al weken achter elkaar, spotmelk 37 cent!!!

    Er wordt een vies spel gespeeld door de zuivel!! Je kunt alles wel weer recht praten, maar het lijkt nergens naar

    Ze moet zich kapot schamen om een kale melk prijs op 32 te zetten!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.