Rundveehouderij

Achtergrond

Maisoogst werpt schaduw vooruit

De situatie aan het voerfront is er nog steeds een van afwachten.

De spanning over wat de maisoogst gaat opleveren loopt op. Het is het gebruikelijke kat-en-muisspelletje dat aan het eind van de zomer steeds plaatsvindt. Waar de mais al is binnengehaald, wordt het verkocht voor circa € 1,50 tot € 1,60 per procent droge stof, ofwel € 50-55 per ton. Dat is echter slechts een indicatie; de markt is nog te ondoorzichtig om een betrouwbare prijs te geven. Zo zijn er regionale verschillen wat betreft de kwaliteit en hectare-opbrengsten, maar ook wat betreft de vraag voor eigen gebruik.

Geen wilde handel

De ingekuilde snijmais van 2018 is ook nog niet helemaal op, zeker niet in delen van het land waar stoppende bedrijven zijn, zoals in Noord-Brabant. Hier en daar kopen veehouders kuilmais 2018 tegen de oude prijs van € 65-70 per ton, om wat gaatjes op te vullen. Grote hoeveelheden gaan nu niet van de hand. Het is net als met weidehooi, de meeste verkopen zijn in het Oosten, waar de boeren de meeste last hebben (gehad) van de droogte. Wild is de handel niet, de financiële positie van de veehouders is niet zo sterk.

Stoomschillen

Stoomschillen zijn al langere tijd krap voorhanden. In deze periode zijn ze altijd moeilijk te krijgen, doordat de vraag sterk toeneemt. De schaarste speelt meer dan anders op, doordat de vorige aardappeloogst zo klein was. Bovendien heeft de varkenshouderij meer belangstelling doordat de varkens goed betaald worden. De prijs blijft gelijk, vanwege overige ontwikkelingen op de voermarkt (lagere graanprijzen).

Aardappelvezels en bierbostel

Aardappelvezels zijn goed gevraagd én leverbaar, de verkoop loopt vlot. Er zijn weinig bijproducten. Bierbostel is goed gevraagd. De aanvoer vanuit de brouwerij wordt nu wat minder. De levertijden lopen op. De prijs stijgt her en der al met € 0,05 per procent droge stof.

Graszaadhooi

Voor graszaadhooi is nu niet veel vraag. De handel in stro is kalm, al is de prijs momenteel gunstig te noemen, doordat er nog veel buiten staat. Het aanbod is ruim. Als over enige tijd vanuit de schuur wordt geleverd zullen de prijzen aantrekken.

Prognose: ruwvoer stabiel, bostel duurder.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.