Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Levensgrote vliegenval houdt middelen buiten de deur

Biologisch melkveehouder Mattias Verhoef uit Brandwijk experimenteert met chemieloze vliegenbestrijding. Een sluisvormig hokje met donkere wanden, borstels en een licht dak moet de remedie zijn.

Biologisch melkveehouder Mattias Verhoef heeft sinds een aantal weken een extra schuurtje op het erf staan. Een schuurtje, of beter een hokje, met donkere wanden en een lichtdoorlatend foliedak. Al het melkvee gaat er vóór en na het melken doorheen. Het idee is afgekeken bij Australische veehouders en werkt als een levensgrote vliegenval. Voor Verhoef telt dat hij af wil van het spuiten met chemische middelen, maar zijn vee toch graag rust gunt van gevleugelde plaaggeesten.

Hoe kwam u aan deze ‘fly trap’? Gezien op internet en toen zelf gebouwd?

“Het idee werd aangedragen door PPO Agro Advies. De fly trap wordt buiten Nederland wel gebruikt, maar hier nog niet. Ik wilde het wel eens proberen.”

Hoe zijn de ervaringen?

“Ik heb er wel vertrouwen in dat het gaat werken. Het schuurtje staat nog maar een aantal weken en er moeten nog verdere verbeteringen aan worden aangebracht, maar de koeien hebben wel merkbaar minder vliegen. Ook worden de mestflatten beter verteerd. Dat vind ik belangrijk. Volgend jaar wil ik ook zulke vliegenvallen bouwen voor het jongvee en de droge koeien. Komende winter ga ik eerst verbeteringen aanbrengen aan de huiige fly trap.”

Mattias Verhoef wil zijn 'fly trap' in de komende maanden nog verder perfectioneren: de zijkanten moeten nog donkerder en er moeten borstels in. - Foto: Roel Dijkstra Fotografie
Mattias Verhoef wil zijn 'fly trap' in de komende maanden nog verder perfectioneren: de zijkanten moeten nog donkerder en er moeten borstels in. - Foto: Roel Dijkstra Fotografie

Welke?

“Het verschil tussen licht en donker moet groter. Het idee is dat de vliegen dan eerder opvliegen naar het licht bovenin. Daar worden ze gevangen tussen een dubbele laag folie en komen ze niet terug op de koe. Ook wil ik de kattenstaarten die nu nog in de doorgang hangen, vervangen door een paar donkere koeborstels op maat. Dat had ik misschien direct moeten doen. Nu blijven nog wel eens wat vliegen op de koe zitten. Met borstels gebeurt dat vrijwel niet meer.”

Met de warme dagen die we gehad hebben, merk je dat de koeien geïrriteerd zijn door de vliegen die rondom hen hangen: ze nemen een paar happen gras en zwaaien dan weer met de kop om vliegen weg te jagen

Wat telt het zwaarst bij de afweging om dit systeem te gebruiken: arbeidsgemak, dierenwelzijn of anders?

“Ik wilde graag af van het gebruik van chemische middelen om vliegen te bestrijden. Het is niet verboden, maar door af te zijn van die middelen, krijg je gezondere mest. Ik merk het direct aan de vertering van de mestflatten. Daarnaast is het ook belangrijk voor het dierenwelzijn. Met de warme dagen die we gehad hebben, merk je dat de koeien geïrriteerd zijn door de vliegen die rondom hen hangen: ze nemen een paar happen gras en zwaaien dan weer met de kop om vliegen weg te jagen.”

Waren de koeien eerst niet bang om door het schuurtje heen te gaan?

We hebben ervoor gezorgd dat we de eerste keer een paar extra mensen erbij hadden om de koeien er door te sturen. Als de dieren dan merken dat er niets bedreigends gebeurt, loopt het daarna wel.”

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  BIOLOGISCHE melkveehouder wil af van CHEMISCHE vliegenbestrijding ????
  Heb ik wat gemist ?

 • Alco

  Hij wilde graag af van het gebruik van middelen en kan na een paar weken al constateren dat de mestflatten beter verteren. Knap!!!

 • schooteind1

  Waaron zo'n zure reacties. Wees blij met collega's die innovatief zijn. Kunnen we allemaal nog iets van leren.

 • ja idd....niet zo zuur....wel denk ik dat wekelijks put mixen en de zaak schoon houden beter werkt nl preventief....

Of registreer je om te kunnen reageren.