Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Hoog risico op schimmels en broei in verdroogde maiskuilen

Verdroogde maiskuilen hebben na uitkuilen een erg hoog risico op schimmelvorming. Dat stelt Oscar Koppelman, salesmanager van Pioneer. Hij adviseert maatregelen om broei te voorkomen.

“Dit jaar zijn veel maispercelen verdroogd. Schimmels vermeerderen zich uitstekend op dood plantmateriaal. Ook zien we veel aantastingen van builenbrand”, zegt Oscar Koppelman van Pioneer. “Met name in regio’s waar mais het meeste last heeft gehad van de droogte, zoals in Oost-Nederland.” Vorig jaar waren er ook al veel aantastingen met builenbrand. De sporen van schimmels kunnen lang overleven in de grond. De schimmeldruk blijft daardoor groot en builenbrand heeft opnieuw toegeslagen in verdroogde maispercelen. “Gehakselde verdroogde mais gaat met veel verschillende schimmels de kuil in en is moeilijk te verdichten. Dat leidt tot een verhoogd risico op broei- en schimmelvorming bij het openen van deze maiskuilen. Dat geeft na uitkuilen verlies aan droge stof”, vertelt Koppelman. “Ook is de voederwaarde lager en vreten de koeien minder van deze kuil door een muffe geur en smaak.”

Het inkuilen van verdroogde mais geeft een groter risico op broei, omdat schimmels op dode plantresten goed gedijen en er meer builenbrand is gezien. - Foto: Henk Riswick
Het inkuilen van verdroogde mais geeft een groter risico op broei, omdat schimmels op dode plantresten goed gedijen en er meer builenbrand is gezien. - Foto: Henk Riswick

Meer broei in maiskuilen 2019

Volgens Pioneer treedt normaliter in ruim de helft van de maiskuilen in Nederland in meer of mindere mate broei op. “Dit jaar verwachten we nog meer broei, omdat er veel verdroogde maispercelen worden ingekuild. Zodra veehouders hun maiskuil openen, worden bacteriën, gisten en schimmelsporen weer actief vanwege luchttoetreding aan het snijvlak. Deze micro-organismen verbruiken zetmeel en suikers in de kuil. Daardoor daalt de voederwaarde.” Dit jaar zijn de suikergehaltes in maiskuilen met weinig of geen kolf hoger dan in normale jaren, omdat suiker in mindere mate is omgezet in zetmeel in de kolf. “Daardoor gedijen micro-organismen extra goed. Gisten breken ook melkzuur af, waardoor de pH in de kuil stijgt en dat stimuleert de groei van schimmels. Er ontstaat dan een kettingreactie.”

Het hoofdprobleem bij mais is broei en schimmelvorming na uitkuilen

Een goede verdichting van maiskuilen is altijd een aanrader tegen broei. “De richtlijn is 250 kilo droge stof per kuub. Dat is onder normale omstandigheden al lastig om te halen door het hogere droge stofpercentage van snijmais van tegenwoordig. 35 tot 40% droge stof is moeilijk te verdichten. Goed verdichten is dit jaar extra moeilijk vanwege de deels verdroogde en kolfloze mais.” Daarom adviseert Koppelman om bij inkuilen, zeker bij deels verdroogde mais dit jaar, een broeiremmer te gebruiken. “Mais conserveert goed en daarvoor is geen toevoegmiddel nodig. Bij mais is het voorkomen van broei en schimmelvorming na uitkuilen belangrijk. Investeren in een broeiremmer kost geld, veehouders willen dat niet altijd. Maar ruwvoer is twee derde van het rantsoen en dat moet smakelijk zijn, met een goede voederwaarde zonder broei- en schimmelvorming.”

Maatregelen tegen schimmels en broei

 • Verdicht de maiskuil zo goed mogelijk, want dat drukt de zuurstof eruit.
 • Gebruik een broeiremmer bij inkuilen, want dat remt de groei van micro-organismen zoals gisten, bacteriën en schimmels. De broeiremmer 11A44 van Pioneer bevat melkzuurbacteriën (Lactobacillus buchneri), die zorgen voor een gecontroleerde toename van azijnzuur en propionzuur. “Deze bacteriën maken per ton kuilvoer 5 tot 8 liter azijnzuur en propionzuur ofwel een zuurproductie onder het plastic van 200 tot 400 liter per hectare. Dat vertraagt de groei van schimmels en gisten aanzienlijk, waardoor het broeirisico sterk afneemt.”
 • Zorg voor voldoende voersnelheid: minimaal 1,5 meter per week in de winter en 2 meter per week in de zomer. “Bij een kuilplaat van 50 meter, waaruit veehouders jaarrond mais voeren, halen ze gemiddeld een voersnelheid van maar 1 meter per week”, stelt Koppelman. “Daarom is een broeiremmer zo belangrijk.”
 • Dek de kuil af met voldoende grond en zorg voor een recht snijvlak, want dat beperkt toetreding van zuurstof in de kuil en dat helpt tegen broei.

Laatste reacties

 • g.g

  verkooppraatje...……………...

 • Schaap1975

  "Wij van WC eend adviseren WC eend"

 • schep holstein

  je verwacht t niet he zon advies

Of registreer je om te kunnen reageren.