Rundveehouderij

Achtergrond

Grote variatie in kalverdekjes en -bodywarmers

Melkveehouders kunnen kalverdekjes of -bodywarmers in veel soorten en kwaliteiten kopen. De prijzen variëren van € 17 tot € 55 per stuk.

Pasgeboren kalveren hebben behoefte aan warmte. Een pasgeboren kalf heeft bij lage buitentemperaturen moeite om de lichaamstemperatuur op peil te houden en is gevoelig voor vocht en tocht. “Een kalf jonger dan drie weken heeft bij temperaturen onder 15 graden al een grotere energiebehoefte”, zegt Jurgen Verheijen, eigenaar van Quality Calf. “Bij oudere kalveren treedt dit op bij temperaturen onder 6 graden. Rond het vriespunt is de energiebehoefte 30% groter en dit percentage neemt toe bij nog lagere temperaturen.” Als kalveren het te koud krijgen, ervaren ze stress en dat vermindert het afweersysteem.

Lees verder onder de foto.

Steeds meer melkveehouders gebruiken kalverdekjes of -bodywarmers om hun jonge kalveren warm te houden. Het voorkomt energieverlies bij de dieren als de temperatuur onder de 10 graden duikt. Dat versterkt de weerstand, gezondheid en groei van de kalveren. - Foto: Mark Pasveer
Steeds meer melkveehouders gebruiken kalverdekjes of -bodywarmers om hun jonge kalveren warm te houden. Het voorkomt energieverlies bij de dieren als de temperatuur onder de 10 graden duikt. Dat versterkt de weerstand, gezondheid en groei van de kalveren. - Foto: Mark Pasveer

Kalverdekjes en -bodywarmers houden het kalf warm en helpen om diarree en andere gezondheidsproblemen te voorkomen. “Als het kalf warm blijft, benut het dier het voer optimaal voor groei en weerstand. In de praktijk zien we dat kalfjes met een dekje beter groeien dan dieren zonder dekje”, zegt Herbert Bouwers, directeur van Alpuro Breeding.

Melkveehouders hebben keuze te over bij de aanschaf van kalverdekjes of -bodywarmers. Ze zijn te koop bij bekende en minder bekende firma’s in de melkveehouderij. Enkele fabrikanten van kalverdekjes en bodywarmers zijn Kerbl, Akroh Industries in Zwolle, Stichting Agrivet in Naarden en Topro Animal Health in Vroomshoop. Zij leveren de dekjes en bodywarmers aan dealers. Fabrikant Holland Animal Care in Enter werkt met wederverkopers, maar verkoopt ook rechtstreeks aan veehouders, die ook online kunnen shoppen bij beslist.nl en bol.com.

Lees verder onder de tabel.

Toepassen onder 10 graden

Kalverdekjes of bodywarmers zijn nuttig bij kalveren jonger dan drie weken en nachttemperaturen onder 10 graden. “Elk graad lager dan 10, kost het kalf 2% extra energie om op temperatuur te blijven”, zegt Leo Hulter, eigenaar van Kalfsupport. “Een kalf dat daarmee energie verliest, heeft meer kans op ziektes en groeit minder goed.” Hulter begon zeven jaar geleden met Kalfsupport. “Kalfsupport begon als een van de eersten met de verkoop van kalverdekjes. Toentertijd waren dat nog eenvoudige dekentjes in een maat van een mindere kwaliteit stof en sluitingen. Sindsdien zijn kalverbodywarmers verder ontwikkeld. Vanaf 2014 importeren wij de Cosy Calf-bodywarmer uit Engeland. Een betere kwaliteit ‘kalverdeken’, die makkelijk ruimer te stellen is bij snelle groei van het kalf.”

Volgens Bouwers is toepassing van kalverdekjes en -bodywarmers vorig jaar echt doorgebroken. “Afgelopen winter hebben we veel dekjes verkocht. Verzorging van kalveren krijgt meer aandacht en het gebruik van dekjes bij lage temperaturen wordt vaker geadviseerd.”

Een dekje moet niet te dun zijn en een goede vulling hebben

Veel wind en plotselinge weersveranderingen zijn ook een aanslag op het jonge kalf. Net als tocht en koudeval. De kalfjes kunnen het dekje drie tot vier weken dragen. “Soms laten veehouders het dekje te lang op het kalf, waardoor het te strak gaat zitten. Haal het dekje op tijd weg, want een kalf vanaf vier weken oud heeft het warm genoeg bij lagere temperaturen”, zegt Bouwers.

Verheijen adviseert om het dekje nog even op te houden (tot zes weken) als kalveren na twee of drie weken in een groepshok komen. “Dat is stressvol en dan helpt een dekje om de weerstand op peil te houden. Laat het dekje niet langer dan zes weken op het kalf, want anders ontwikkelt het haarkleed zich niet goed.”

Eigenschappen kalverdekjes

Een kalverdekje of -bodywarmer moet het kalf warm houden, zonder dat het dier overmatig gaat zweten. Het moet dus goed isoleren, maar ook ademen. “Een dekje moet niet te dun zijn en een goede vulling hebben. Ons H & L-kalverdek heeft een vulling die ook in ski-jacks wordt gebruikt. Kalveren die ons dekje op hadden, wogen op een leeftijd van twaalf weken 5,6 kilo meer dan kalveren zonder dekje. Dat blijkt uit onderzoek in Engeland in 2015”, zegt Gerrit Aanstoot, dealermanager van Holm & Laue. “Het zogenoemde 3M thinsulate isoleert en ademt goed. Het kalverdek is doorgestikt, waardoor het tijdens wassen zijn vorm behoudt.”

Dekjes moeten met de kalveren ‘meegroeien’ en in grootte versteld kunnen worden

In een aantal landen zijn kalverbodywarmers al meer gemeengoed dan in Nederland. “Duitse, Engelse en Amerikaanse melkveehouders houden hun fokkalveren vaker buiten vanwege de frisse lucht”, vertelt Aanstoot. “Als de buitenhuisvesting goed is georganiseerd en veehouders bodywarmers gebruiken, blijkt dat kalveren het beter doen dan in stallen waar het vaak tochtig is en de lucht te veel ammoniak bevat.”

Een kalverdek of bodywarmer moet waterafstotend zijn en geen vocht opnemen. Daarnaast is de pasvorm van belang. Het dekje of bodywarmer moet comfortabel zitten, goed aansluiten en niet verschuiven of van het kalf af glijden. Veehouders moeten het ook eenvoudig om het kalf kunnen bevestigen. “De riemen moeten uit zacht materiaal bestaan en mogen niet snijden. Snelsluitingen zijn handig voor eenvoudige bevestiging om het kalf. Klittenband is moeilijk te reinigen”, zegt Verheijen. Dekjes moeten met de kalveren ‘meegroeien’ en in grootte versteld kunnen worden.

‘Bodywarmers verminderen luchtwegproblemen bij onze kalveren’

Maatschap Van de Hoef-Wijntjes werkt al tien jaar met kalverdekjes. De maten zien in de winter geen terugval meer in de groeicurve van de kalveren.

Lya van de Hoef (52) heeft samen met haar man Herman (55) en hun zonen Arjan (22) en Jeroen (26) een melkveebedrijf in Appelscha (Fr.). - Foto: Mark Pasveer
Lya van de Hoef (52) heeft samen met haar man Herman (55) en hun zonen Arjan (22) en Jeroen (26) een melkveebedrijf in Appelscha (Fr.). - Foto: Mark Pasveer

Bedrijfsgegevens

160 melkkoeien

100 stuks jongvee

30 Cosy calf-bodywarmers

 

Op advies van zijn dierenarts begon maatschap Van de Hoef tien jaar geleden met het toepassen van kalverdekjes. “Wij waren een van de eersten die ermee zijn begonnen en iedereen verklaarde ons voor gek. Een kalverdeken zoeken was toentertijd nog zoeken naar een naald in een hooiberg”, vertelt Lya van de Hoef.

Tot 2014 heeft Van de Hoef alles dat nieuw op de markt kwam uitgeprobeerd, maar het beviel niet goed. “De dekens met klittenband en kleine gespen bleven niet goed zitten.” Vijf jaar geleden stapte het Friese bedrijf over op Cosy Calf-bodywarmers van Kalfsupport. “Wij waren testbedrijf voor dit type bodywarmers, die wel goed blijven zitten.” Van de Hoef kocht 30 stuks van deze bodywarmers om hun jonge kalveren warm te houden. “Het werkt goed. Na gebruik op elk kalf was ik de bodywarmers op 60 graden tegen bacteriën. Ik heb nog geen enkele bodywarmer weggedaan. Ze worden wel iets dunner, maar houden zich goed.”

In wintertijd de groei erin houden bij de kalveren

Van de Hoef wil ook graag in de winter de groei bij de kalveren erin houden. “We streven naar jongvee dat op dertien maanden leeftijd dekrijp is. Sinds we de Cosy Calf-bodywarmers gebruiken, zien we in de winter geen groeidip meer.” Het aantal kalveren met longontsteking is afgenomen, omdat de kalveren met bodywarmers hun weerstand beter op peil houden.

In de winter heeft het bedrijf gemiddeld tien tot vijftien kalfjes met een dekje op. De vaarsjes staan binnen en de stiertjes buiten in een iglo. “Als een pasgeboren kalf droog is, krijgt het dier een bodywarmer om. Dat gebeurt standaard als de buitentemperatuur lager is dan 10 graden, maar ook bij guur weer. Zwakke kalveren krijgen bij koudere nachten een dekje op, die ik overdag weg haal.”

Van de Hoef laat de bodywarmers minimaal drie tot zes weken om het kalf. “Het gaat niet alleen om goede kalverdekjes. Voor een goede jongveeopfok moet alles kloppen. Een optimale biestvoorziening, goede ventilatie, een droog ligbed en hard voeren zijn ook belangrijk voor gezonde kalveren met een grote groei.”

Variabele prijzen

Het aanbod aan kalverdekjes en -bodywarmers is groot en de prijzen variëren van € 15,18 tot € 55,06. Hoe zijn de prijsverschillen te verklaren? Hulter geeft aan dat er twee typen dekjes bestaan. “Goedkope, dunne dekentjes en luxere bodywarmers. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit van de stof en de mate waarin die ademt. Betere bodywarmers hebben meer lagen, waardoor het beter isoleert.”

Een goede pasvorm en de juiste maat met voldoende en kwalitatief goede sluitingen zijn ook belangrijk. “Want dekjes die verschuiven en van het kalf af glijden, leveren alleen maar ergernis op. Dan stoppen veehouders er weer mee en dan schiet het zijn doel voorbij.”

Een goed dekje werkt het beste, deze zorgt voor de grootste besparing op voer- en dierenartskosten

Alle producten zijn wasbaar, maar het ene dekje kan op 50 tot 60 graden worden gewassen en het andere op 30 graden. De meeste bacteriën groeien optimaal tussen 10 en 40 graden. “Het dekje bij een temperatuur van 50 tot 60 graden kunnen wassen, levert dus meer hygiëne op”, stelt Hulter.

Voor het gewenste effect van een dekje of bodywarmer kunnen veehouders het beste investeren in een goede kwaliteit. Verheijen adviseert het QC-kalverdekje van Topro Animal Health of de Cosy Calf-bodywarmer uit Engeland. “Beide presteren in de praktijk het beste en ze doen weinig voor elkaar onder.”

Aanstoot geeft aan dat een goed kalverdek duurder is dan eentje van mindere kwaliteit. “Maar een goed dekje werkt het beste, deze zorgt voor de grootste besparing op voer- en dierenartskosten. Het verdient zich wel terug in gezonde kalveren met een hogere groei”, stelt Aanstoot. “Je kunt ook een goedkope winterjas bij Zeeman halen. Dan weet je dat het een andere kwaliteit is dan een dure jas waar je langer van geniet.”

Lees verder onder de foto’s.


  • Een bodywarmer moet goed isoleren, maar ook ademen. Een goede pasvorm en goede bevestigingsmaterialen moeten het dekje op zijn plaats houden voor een goede werking. - Foto: Holm & Laue

    Een bodywarmer moet goed isoleren, maar ook ademen. Een goede pasvorm en goede bevestigingsmaterialen moeten het dekje op zijn plaats houden voor een goede werking. - Foto: Holm & Laue

  • Melkveehouder Lianne van Houwelingen en haar man zijn initiatiefnemers van Knuffelkoe enzo. Zij verkopen trendy roze en oranje kalverdekjes, met een bijdrage voor goede doelen. - Foto: Cor Salverius

    Melkveehouder Lianne van Houwelingen en haar man zijn initiatiefnemers van Knuffelkoe enzo. Zij verkopen trendy roze en oranje kalverdekjes, met een bijdrage voor goede doelen. - Foto: Cor Salverius

Zomer- en reclamedekjes

Van der Belt Agri Service verkoopt, naast een bodywarmer voor de winter, een kalverdekje van Holland Animal Care voor de zomermaanden. Het Bodyguard-zomerdekje beschermt kalveren tot twee maanden oud tegen hitte, zonnestraling en insecten. Dit dekje is gemaakt van UV-reflecterende en ventilerende stof en beschikt over de zogenoemde Insect Bodyguard Technology. Dat betekent dat het zomerdekje is behandeld met de biocide Permethrin en dat doodt alle insecten die in contact komen met dit dekje.

Knuffelkoe enzo verkoopt trendy roze en oranje kalverdekjes voor de winter. Met de verkoop van deze dekjes ondersteunt de leverancier in Eemdijk twee goede doelen: Pink Ribbon en KiKa. Per verkocht roze dekje wordt € 2,50 gedoneerd aan Pink Ribbon en per verkocht oranje dekje € 2,50 aan KiKa.

Of registreer je om te kunnen reageren.