Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Mineurstemming in nukahandel houdt aan

De prijsdaling bij nuchtere kalveren zet ook deze week door. Op de veemarkt in Purmerend gingen de prijzen opnieuw met € 5 omlaag.

Er verandert maar weinig aan het marktbeeld. Het aanbod aan kalveren is en blijft aan de ruime kant, terwijl vleeskalverhouders maar weinig interesse hebben om de dieren tegen de huidige prijzen op te zetten. Dat zorgt voor prijsdruk. En die prijsdruk is dermate groot dat het prijsniveau in de voorbije weken behoorlijk is gekelderd.

Voldoende kalveren beschikbaar

Ook deze week zien handelaren dat er weer voldoende kalveren beschikbaar zijn. Ook voor de komende weken houden ze nog rekening met een ruim aanbod en daarmee lijkt prijsherstel bij de nuka’s voorlopig niet aan de orde. Zeker niet zo lang prijsherstel bij vleeskalveren nog niet zichtbaar is. Een verbetering van de vleeskalverprijzen zou de vleeskalverhouders wat meer lucht geven, maar daar lijkt het nu nog niet op.

Marktherstel niet verwacht

Voor een zwartbont stierkalf werd op de markt in Purmerend dinsdag 6 augustus € 45 tot € 60 per dier betaald. De laatste keer dat de prijs op dit niveau stond, was in januari van 2016. Toen was de notering echter nog inclusief btw. Exclusief btw zou dat een maximumprijs van € 56,60 inhouden. De kans dat dit prijsniveau volgende week wordt aangetikt is aanwezig, omdat marktherstel nog niet wordt verwacht.

Voorlopig blijft het een moeizaam verhaal in de nukamarkt. Duidelijk is wel dat de grootste hap uit de notering wel is genomen, maar de vraag is hoe groot de hap uiteindelijk gaat worden.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vind je in Boerderij op Maat:  

Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Laatste reacties

 • Trot

  Snap het verhaal niet van teveel als er elke week auto’s vol uit het buitenland komen mooi verhaal van vandriegroep en wie rijd. nu de dikste auto?

 • kalfjes

  Dus een hogere prijs betekent prijsherstel? Beetje jammer van boerderij om aan de kant van de melkveehouder te staan, i.p.v. voor de gehele sector. De melkveehouder moet immers zijn geld verdienen met melken...

 • xw

  Ja, geld verdienen met melken! ?en dan de kalfjes voor Jan LuL 2 weken houden en als het risico er af is voor Jan LuL aan Jan van Drie meegeven?
  Het staat mij ook steeds meer tegen, net zoals die grootschalige kalverimport vanuit met name Ierland door Jan van Drie. Wie stelt die activiteit in Nederland eigenlijk nog op prijs?, behalve Jan van Drie uiteraard.
  Wist U trouwens, dat hij in de quote 500 van de 50 rijkste families van Nederland in 2018 op plaats 11 staat? Op plaats 10 staat de Koninklijke familie. En wij de kalfjes iedere week voor minder geld meegeven, godgeklaagd. Maar ja, dat zijn we inmiddels gewend in dit land.

 • veehouderijrossum

  Xw dat jij gewoon niet je kalveren zelf houd kun je mss ook in de quote 500 komen

 • deB.

  Heel de sector, is kapot!! zijn we het daar over eens!! Waanzinnig om voor niets bezig te zijn.....van drie loopt dik binnen, stel slaafjes van de grote bedrijven, dat zijn we

  En dan zeggen ze dat het een zeer dunne handel is....NO WAY

 • Vhouder

  ik denk dat van drie op het ogenblik het grootste verlies lijdt van iedereen ik hoor van 100 euro per kalf en hij heeft er veel

 • Attie

  Mooi dan dat hij een 'buffer' heeft.., en ik zou de Ieren ze zelf laten afmesten!

 • kalfjes

  Import kalveren zijn gezonder, sterker en groeien harder. De meerkosten voor transport is er snel uit door onder andere minder antibiotica en omdat er minder voer nodig is voor dezelfde kilo’s. Daarnaast starten importkalveren heerlijk op in tegenstelling tot nl kalveren...

 • deB.

  Precies vhouder, maar die kerel heeft jaren flink kunnen bufferen tot aan de quote top 10!!! Daar kunnen wij van dromen

 • Gat

  @kalfjes op me werk hebben we 5000 rose stieren. Zit groot verschil in welk tijd van het jaar je ze op zet.

 • Vhouder

  Beste deB van drie heeft ook melkvee dus weet ook hoe het daar is

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.