Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Gemoederen raken verhit bij Ierse vleesprotesten

Ierse rundveehouders staat het water aan de lippen. Daarom gaan ze door met protestacties.

The Beef Plan Movement, een ‘actiegroep’ van Ierse rundveehouders onder leiding van de Irish Farmers Association (IFA), gaat door met acties bij de grote vleesverwerkers, slachthuizen en kantoren van het ministerie voor landbouw en de Europese Unie. Volgens de boeren hebben die vleesbedrijven nog geen cent toegegeven en wordt de nood in de rundveehouderij alleen maar erger. Maar aan de andere kant neemt het aantal klachten over de actievoerende landbouwers toe.

Vleesvee op een Ierse boerderij. De Ierse vleesveehouderij heeft veel last van de naderende brexit. - Foto: Boerderij
Vleesvee op een Ierse boerderij. De Ierse vleesveehouderij heeft veel last van de naderende brexit. - Foto: Boerderij

Moeizame vleesmarkt en koersdaling pond slecht voor Ierse veehouders

De Ierse rundveehouderij klaagt al tijden over de onhoudbaar lage prijzen die de dieren opbrengen. Half juli lag die prijs volgens de IFA op € 3,60 per kilo wat 10% lager is dan in de zomer van 2018. Dat komt niet alleen door de malaise op de Europese markt voor rundvlees, maar ook door de voortdurende daling van de koers van het Britse pond, omdat het overgrote deel van de export van het Ierse vlees naar het buurland gaat. Het pond is eind week 31 zelfs tot onder € 1,10 gedaald en stond maandag 5 augustus op € 1,085. De gemoederen zijn nog eens extra verhit door de afspraak tussen de EU en de VS over de aanvoer van duizenden tonnen Amerikaans rundvlees naar de Europese markt.

Lees verder onder de tweet.

Noodfonds houdt demonstraties niet tegen

De Ierse minister voor landbouw Michael Creed heeft, met toestemming van Brussel, een noodfonds van € 100 miljoen ingesteld om de in zijn land zo belangrijke rundveehouderij een steun in de rug te geven. De Beef Plan Movement vindt dat bij lange na niet genoeg en vindt dat de grote vleesbedrijven een flinke steen moeten bijdragen. In week 31 is daarom de aftrap gegeven voor een reeks zogenoemde ‘rolling’ demonstraties en acties die ook in week 32 voortgezet zullen worden. “We hebben de verwerkers via hun organisatie Meat Industry Ireland gevraagd wat zij willen doen om de rundveehouders hun productiekosten te vergoeden en een marge te bieden waar ze ook van kunnen leven. De consument betaalt nu meer voor rundvlees dan vorig jaar, terwijl wij boeren juist minder vangen”, aldus een woordvoerder.

Zodra de protesten stoppen, willen we met de boeren om de tafel gaan zitten over oplossingen die wel nut hebben

Meat Industry Ireland denkt dat de acties weinig nut hebben. “De huidige protesten van de Beef Plan Movement, die tot doel hebben het ordelijke produceren en verkopen van vlees te verstoren, bieden geen enkele oplossing voor de uitdagingen waarmee we op de markt geconfronteerd worden. Zodra de protesten stoppen, willen we met de boeren om de tafel gaan zitten over oplossingen die wel nut hebben.” De organisatie voor de vleesindustrie klaagt daarbij ‘dat een aantal actievoerders zich niet houdt aan het protocol dat ze zelf hebben opgesteld’. “Het gedrag van een aantal demonstranten is uitgelopen op onaanvaardbare intimidatie van en misdragingen tegen collega-boeren, vrachtrijders, onze werknemers, dierenartsen en ambtenaren. Op die manier komen we helemaal nergens.”

Laatste reacties

  • koestal

    Boeren zijn weer het slachtoffer.

  • Boeren zijn een kwetsbare minderheid daarom weer het slachtoffer maar ze willen ook niet anders.

  • koestal

    Er wordt gemakkelijk met de belangen van boeren omgegaan.Als de consument maar goedkoop kan eten,dan is de politiek gewillig.

  • joannes

    Wanneer realiseren boeren dat ze met elk dier, met elke productie een vermarkting risico aangaan? De tijd van strategische industrie ondersteuning is in a wereld market verloren energy! Voor een interne markt heeft het zijn waarde maar by export afhankelijkheid betekent het water naar de zee dragen! De politiek heeft andere kopzorgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.