Rundveehouderij

Achtergrond

Diepere inseminatie levert financieel voordeel

De methode XtremiA geeft vooral betere resultaten bij terugkomers en gesekst sperma.

Mickaël Rageys houdt samen met zijn broer René in Pomeys (Fr.) 125 Holstein melkkoeien op 120 ha grond. Daarnaast zijn er nog 100 stuks jongvee. De melkproductie van de veestapel ligt op 10.500 kilo melk per koe met 4,10 % melkvet en 3,20 % melkeiwit. Rageys gebruikt al enkele jaren de inseminatiemethode XtremiA. Met deze techniek, ontwikkeld door de Franse firma Elexinn, worden minder vruchtbare koeien in de punt van de baarmoeder geïnsemineerd in plaats van in het voorportaal. Dat moet leiden tot een beter bevruchtingsresultaat.

Mickaël Rageys (rechts) houdt samen met zijn broer René in Pomeys (Fr.) 125 Holstein melkkoeien op 120 ha grond. - Foto: Camille PENET
Mickaël Rageys (rechts) houdt samen met zijn broer René in Pomeys (Fr.) 125 Holstein melkkoeien op 120 ha grond. - Foto: Camille PENET

Wanneer bent u daarmee gestart?

“Twee jaar geleden zijn we ermee gestart. Toen hebben we koeien die voor de derde keer of meer geïnsemineerd moesten worden, maar geen ovulatieproblemen hadden, laten behandelen. Het leverde ons acht extra drachtige koeien op”.

Hoe gaat dat dieper insemineren in zijn werk?

“De inseminatie vindt plaats ter hoogte van de overgang tussen baarmoeder en eileider, zo’n 25 centimeter boven de baarmoederhals, diep in een van de baarmoederhoorns. De inseminator gebruikt daarvoor een spuit met telescopische buizen. Voorafgaand aan de behandeling worden de koeien gescand om de mate van vruchtbaarheid te bepalen en vast te stellen op welke eierstok een eisprong plaatsvindt. Dat bepaalt in welke baarmoederhoorn het sperma moet worden geplaatst.”

Vraagt dit extra actie?

“We moeten de koeien nog beter vastzetten omdat deze methode nog veel meer precisie vraagt dan een standaard inseminatie. Een goede samenwerking tussen ons en de inseminator is daarom essentieel. Al met al duurt een behandeling ook zo’n twintig minuten langer dan een gewone inseminatie.”

Wat levert het op?

“De tussenkalftijd is gedaald naar 406 dagen. Het percentage dracht na eerste inseminatie ligt nu op 48%. Daartegenover staan wel meerkosten van de XtremiA-methode van € 13 per koe. Toch levert het gebruik uiteindelijk een duidelijk financieel voordeel op. Goede koeien die we anders vervroegd zouden uitstoten, houden we nu aan. We gaan de methode ook met gesekst sperma voor onze vaarzen gebruiken. Door de extra bewerking bevat dat gemiddeld vijf keer minder levensvatbare zaadcellen dan conventioneel sperma. Door diep te insemineren, hopen we het verschil te compenseren. Op deze manier kunnen we ook de tussenkalftijd op het bedrijf verder verminderen. Daarmee kunnen we de veebezetting optimaliseren en meer met Charolais-zoogkoeien kruisen. De meerkosten vallen dan zeker weg tegen de hogere vruchtbaarheid en productiviteit van de koppel.”

Of registreer je om te kunnen reageren.