Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Zuivelmarkt mist impulsen

Hoewel de melkaanvoer op een wat lager niveau staat, helpt dat de zuivelmarkt nog niet aan duidelijk prijsherstel. Alleen spotmelk wordt iets duurder.

Het aanbod aan spotmelk is niet heel erg groot in deze tijd van het jaar. Omdat de melkaanvoer ook bij de zuivelaars minder wordt, wordt er nog wel naar spotmelk gezocht. Dat zorgt voor een lichte prijsstijging. Voor rauwe melk wordt op de spotmarkt nu zo’n € 33,50 per 100 kilo af boerderij betaald. Gezien de krimp in de melkaanvoer, is een verdere stijging van de prijs logisch.

Rustige botermarkt

Voor boter geldt dat de markt niet wild is. Boter is nog voldoende op voorraad en de prijzen zakken langzaam tot zo’n € 3,55 per kilo, al worden ook prijzen genoemd die hier nog iets onder liggen. Het jongste contract met supermarktketen Aldi, dat boter heeft gekocht voor zo’n € 3,65 per kilo, biedt daarnaast ook weinig hoop voor duidelijk hogere prijzen voor boter. Wel legt dit een voorzichtige bodem in de markt. Room noteert rond de € 4,15 per kilo.

Goede vraag naar mageremelkconcentraat

De vraag naar mageremelkconcentraat blijft nog altijd goed. Dat is ook terug te zien in het prijsniveau van dit product. De prijs ligt op € 1.850 per ton droge stof. Dat is het hoogste prijsniveau sinds mei 2017. Het aanbod is niet heel erg groot. Zeker niet nu er minder product vanuit Engeland en Frankrijk op de markt wordt gebracht. De verwachting is dat de prijs op dit mooie niveau kan blijven staan.

Kansen voor kaasexporteurs

De markt voor foliekaas is al een aantal weken behoorlijk vast. De huidige prijs ligt op zo’n € 2,85 per kilo voor Goudse kaas. De vraag naar kaas is momenteel goed, terwijl de voorraden niet heel erg ruim zijn. Handelaren spreken van een schone markt. Toch zit een hogere prijs er nu nog niet in. In contracten voor het vierde kwartaal worden prijzen genoemd van zo’n € 3 per kilo.

Opvallend is de stijgende kaasprijs in de Verenigde Staten. In de VS schiet de prijs voor kaas omhoog vanwege een sterke vraag en een beperkte beschikbaarheid. Handelaren spreken van omgerekend zo’n € 3,90 per kilo. Dat maakt de exportpositie voor de Amerikanen kwetsbaar. Zeker in de afzet richting onder andere Azië en Zuid-Amerika liggen er dan kansen voor Europese exporteurs, die kaas voor lagere prijzen aan kunnen bieden.

Prognose: spotmelk iets duurder, rest stabiel of iets lager.

Eén reactie

  • koestal

    Dat heb je meestal in de zomer en in de vakanties,in de herfst worden de prijzen meestal weer beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.