Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:22 jul 2019

Zuid-Hollandse boeren in het zonnetje gezet op Natuurlijkboeren.nl

Wat is natuurinclusief en welk verdienmodel hoort daar bij? Zuid-Hollandse boeren zoeken antwoorden.

Dat melkveehouder Freek van Leeuwen op de nieuwe website Natuurlijkboeren.nl staat, heeft hij zelf nog niet eens gezien. “Ik heb niets met internet en sociale media. Eerlijk gezegd doet het me niet zo veel, maar ik ben niet negatief hoor”, verontschuldigt hij zich meteen. Op Natuurlijkboeren.nl staan verhalen van boeren die natuurinclusief werken.

Dit is een initiatief van Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH). “We inspireren en ondersteunen boeren in Zuid-Holland om de overstap naar natuurinclusieve landbouw te maken”, zegt Fleur Norbruis, regisseur duurzame landbouw van NMZH.

Melkveehouder Freek van Leeuwen aan het werk in zijn kaasmakerij.
Melkveehouder Freek van Leeuwen aan het werk in zijn kaasmakerij.

De rode draad van alle verhalen is dat de boeren vinden dat het anders moet. Meer biodiversiteit, minder CO2-uitstoot, een aantrekkelijk landschap en een gezonde rendabele landbouw. Maar hoe doe je dat?

Het blijft een zoektocht naar een goed verdienmodel. Er zijn boeren die een camping of een eigen kaasmakerij beginnen. Ook staat er op de site een verhaal van een boer die in zijn voormalige koeienstal nu zo’n 50 kinderen opvangt. “Het is voor veel boeren inkomen stapelen”, aldus Norbruis.

Sinds 2010 biologisch

Melkveehouder Van Leeuwen stapte in 2010 helemaal over op biologisch boeren. Samen met zijn vrouw nam hij dit voorjaar het bedrijf van zijn ouders over. Ze hebben in Leidschendam (Z.-H.) 50 koeien op 40 hectare en een kaasmakerij, die al vele generaties teruggaat.

Tekst gaat verder onder de video.

Zijn ouders waren in de jaren ‘90 een van de eersten die, samen met 9 andere kaasboeren, het echte streekproduct op de markt brachten. Gemaakt met oog voor de natuur. Ze waren pioniers. De overstap naar biologisch luidde het einde in van de samenwerking met coöperatie FrieslandCampina.

“Het was slikken of stikken. Geen kaas en wel biologische melk. Dat was natuurlijk niet het plan. Toen we rondliepen op de Bio-beurs in Zwolle zagen we Eko-Holland, een coöperatie van ruim 180 biologische melkveehouders. Die coöperatie wilde ons graag hebben.”

Biologische landbouw in cijfers

In Nederland werd in 2017 op 3,1% van de landbouwgrond aan biologische landbouw gedaan. Koplopers in de bio-landbouw in Europa zijn Oostenrijk en Estland die respectievelijk 23,4% en 19,6% van het areaal bestemd hebben voor biologische landbouw.
In Nederland zijn de meest geteelde biologische gewassen groenten en granen. Van alle Nederlandse melkkoeien wordt 1,9% biologisch gehouden.

Het merendeel van de melk verwerkt Van Leeuwen zelf. Hij verkoopt zijn kaas in zijn boerderijwinkel en aan restaurants, landwinkels en Ekoplaza. Om de kaas goed te vermarkten, zoekt hij de samenwerking met een bekende natuurorganisatie.

Niemand zit te wachten op mijn eigen keurmerk, want dan ben ik een slager die zijn eigen vlees keurt

Van Leeuwen: “Als Natuurmonumenten of Greenpeace haar naam wil verbinden aan mijn kaas, weten mensen wat ze kopen. Niemand zit te wachten op mijn eigen keurmerk, want dan ben ik een slager die zijn eigen vlees keurt.”

Maar ondanks dat de belangstelling groot is, is het nog zoeken naar een praktische vorm. Van Leeuwen doet naast natuurbeheer – zoals kruidenrijke oevers, een uitgestelde maaidatum en plas-dras – ook nog wat aan recreatie. Zo zijn er voor de echte rustzoeker boerenwandelpaden in zijn weilanden.

Groeiende belangstelling voor andere bedrijfsvoering

Op het bedrijf van van Leeuwen is de eerste themabijeenkomst over kruidenrijk gras gehouden en de opkomst was hoog. Er is volgens Norbruis in de sector een groeiende belangstelling voor een andere bedrijfsvoering met ruimte voor natuur en landschap. “Meer en meer boeren zien voordelen van duurzaam bodembeheer, vernatting en kruidenrijke graslanden.”

We zetten onze boeren in het zonnetje in de hoop dat duurzame landbouw een vlucht neemt

Op de site worden boeren in Zuid-Holland uitgenodigd om mee te doen en te reageren. Zo is er ook een forumpagina. Norbruis: “We zetten Zuid-Hollandse boeren in het zonnetje in de hoop dat de ontwikkeling van de duurzame landbouw in onze provincie een vlucht neemt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.